Kurum Olarak Sürdürülebilirliğin Doğal Hayata Katkısına İnanıyoruz
Duravit
Müfit Ülke
Duravit’in kurum kültüründe; gerçek anlamda banyo üretiminde tasarım ve inovasyon öncüsü olmak, fark yaratmak ve tasarımı her fiyat seviyesinde alınabilir bir ürün olarak sunmak misyonu yatmaktadır.
1817’de Almanya’da kurulan ve 2001 yılından beri de Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren DURAVIT’in kurum kültürü ve sürdürülebilirliğe katkıları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Duravit’in kurum kültüründe; gerçek anlamda banyo üretiminde tasarım ve inovasyon öncüsü olmak, fark yaratmak ve tasarımı her fiyat seviyesinde alınabilir bir ürün olarak sunmak misyonu yatmaktadır. Duravit, bir taraftan iyi tasarımla sektörüne yön verirken diğer taraftan da sürdürülebilirliğe katkısı ile sektöründe öncü olan bir firma. Biz kurum olarak sürdürülebilirliğe çok inanıyoruz; çünkü sürdürülebilirliğin doğal hayata katkısına ve dünya doğal kaynaklarının sürekliliğinin sağlanması açısından da önemine inanıyoruz. Bunlar , bir Alman firması olan Duravit için çok önemli değerlerdir.
Almanya’da, yaklaşık 200 yıl önce, Kara Ormanlar’ın ortasında çok küçük bir yerleşim yeri olan Hornberg’de faaliyetlerine başlamış Duravit ve hala başladığı yerde devam etmekte. Yeşil her hareketin politik bir sürece döndüğü bir ülke Almanya, dolayısıyla Duravit “Yeşil Duravit” olarak çevreye saygılı tasarımlar ve üretimler yapmakta, az su tüketimi yapan ürünleri sektöre sunmakta ki bundan on beş yıl önce ilk susuz pisuvarı tasarlayıp üretmiştir ve inovatif çalışmalarıyla sürdürülebilirliğe katkıda bulunmaktadır.
Bilhassa tasarım konusunda sektörüne öncülük etmeyi kendine ilke edinen Duravit’in tasarım politikasından, tasarımcılarından ve tasarım kriterlerinizden bahseder misiniz?
Duravit, tasarım ve inovasyonla hem fark yaratmayı hem de sektörün trend setter’ı olmayı kendine ilke edinmiş bir firma. Duravit; banyo sektöründe “ben modayı takip etmem çünkü modayı ben yaratırım” diyor. Duravit’in tasarıma yaklaşımı bu ve bu yaklaşımla hem tasarımların global ve dünyanın her yerinde satılabilir olmasına hem de yalın olmasına çok önem veriyor.
Tasarım ile fark yaratalım, tasarımımızla sektörün trend belirleyicisi olalım dediği için de gerçekten bu konuda dünyanın en iyi tasarımcılarıyla çalışıyor. Philippe Starck ile Duravit geçen yıl yirmi beşinci beraber çalışma yılını kutladı ve bir tasarımcı ile bir markanın dünyada örneğine az rastlanır uzun süreli ortak çalışması, her iki taraf da birbirlerine verdikleri katkıdan çok mutlular. Bir diğeri Duravit’in ilk tasarım ürününü yapan Alman Sieger Design, hala Sieger Design ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. İlk ürünü yaptığında Sieger Design’da baba Sieger vardı şimdi oğulları bu görevi üstlendi ve son yapılan tasarımlar da onlar tarafından gerçekleştirildi.
Duravit tasarımcıları arasında en önemli isimlerden biri de mimar Norman Foster ki bu gün yaşayan mimarlar arasında ilk üçte diyebileceğimiz, Kraliçe’den Sir ünvanı almış bir mimar. Norman Foster Duravit’e kendi adıyla anılan bir banyo tasarımı yaptı. Bunun mimarlık dünyasındaki önemi dikkate alındığında Duravit’in tasarımcı kriterinin de tasarım kriterinin de gerçekten çok yüksek ve başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Philippe Starck ile Duravit geçen yıl yirmi beşinci beraber çalışma yılını kutladı ve bu durum bir tasarımcı ile bir markanın dünyada örneğine az rastlanır uzun süreli ortak çalışması.
Bu sayımızda Hastane yapıları ve engelsiz mimari konularını mercek altına alıyoruz. Peki Duravit “Banyoda Yaşam” anlayışı ile banyolarda engeli nasıl kaldırıyor?
Engelsiz yaşam Duravit’in üzerinde önemle durduğu konulardan bir tanesi ve Duravit engelsiz yaşamı her yönüyle desteklemektedir. Engellilerin de banyoda engelsiz bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak tasarımlarıyla; altına daha rahat girilebilecek lavabolar, ağırlık yükünü daha fazla taşıyabilen ve daha uzun klozetler, buna göre tasarlanmış akıllı klozet kapakları, zeminle sıfır olan duş teknesi ve kolay açılır, içeriye girişi kolay olan duş kabinini sağlayabiliyoruz. Duravit’in hastanelere ve engelsiz mimariye yönelik bu çalışmaları aynı zamanda dünyadaki tüm normları karşılayan standartlardadır.
Özellikle son yıllarda akıllı binaların artmasıyla birlikte akıllı ürünlere olan talep de arttı. Peki “akıllı banyo” deyince ne anlamalıyız ve siz bu bağlamda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Akıllı banyo deyince ilk olarak Duravit’in akıllı klozet kapağını söyleyebilirim. Sensowash adını verdiğimiz akıllı klozet kapağını uzaktan kumanda ile elinizi kapağa değdirmeden açıp kapayabiliyorsunuz, ayrıca içerisinde kapağın kendisi ısıtılabiliyor, siz bu ısıyı azaltıp çoğaltabiliyorsunuz. Ayrıca akıllı banyo özelliklerimiz arasında; el değmeden açılan ayna ışıklarını, cep telefonunuzdan bluetooth üzerinden aynaya bağlanarak istediğiniz müziği dinleyebilme özelliğimizi, sizin için en keyifli olan renk ve ışık sistemiyle yönlendirilebilen sauna veya oda tipi havuz veya hidromasajlı küvetlerimizi sayabiliriz.
Son olarak; Duravit Türkiye’nin 2015 yılı nasıl geçti ve 2016 öngörüleri nelerdir? Ayrıca Duravit Türkiye olarak geliştirmeyi hedeflediğimiz pazarlar hangileri?
Duravit Türkiye’nin 2015 yılı iyi geçti diyebiliriz; yurt içi satışlarımızda yüzde yirmi büyüdük, toplam satışımızda yüzde yirmiye yakın büyüdük ve ihracat yaptığımız ülkelerin sayısı arttı. Dolayısıyla iyi geçen 2015 yılı bizim 2016’ya yönelik beklentilerimizi artırdı. Yine aynı büyümeyi tekrarlamayı hedefliyoruz hatta daha üzerine çıkabileceğimize inanıyoruz. Türkiye’de hem inşaat sektörü iyi bir yıla hazırlanıyor hem de ihracatta yeni ihracat olanaklarının açıldığını görüyoruz. 2016 yılına yönelik beklentilerimiz de en az 2015 kadar büyümek ama sanki daha fazlası da olacak gibi...
Geliştirmeyi hedeflediğimiz pazarlar içerisinde de ilk hedef pazarımız İran görünüyor, İran’da varız ama yeni yılda çok büyük bir artış bekliyoruz diyebilirim.