Leidsche Rijn Kentsel Dönüşüm Projesi
Ülke: Hollanda, Şehir: Utrecht, 1994
MAXWAN MİMARLIK VE KENTSEL TASARIM OFİSİ
Hollanda kökenli Maxwan Mimarlık ve Kentsel Tasarım Ofisi, çağdaş mimarlık ve kentsel tasarım konularına odaklanmış uluslararası bir yapılanma olarak dikkat çekmekte. Çalışmalarını oldukça geniş bir yelpazede gerçekleştiren Maxwan, Rotterdam'da "Saw Tooth Tower (Nuilding)" ve Utrecht kentinde "Office Building F&I" (Maastricht Aachen Airport) ve "50 Bridges" gibi dünyaca ünlü projeler ile tanınmayı başarmış.
Maxwan, projelerinde ayrılmaz bir bütün halinde, kültürel, teknik ve estetik etkileri birleştirmekte. Hollanda'da son on yıl içinde, mimari ve kentsel tasarım ofisleri arasında fark edilmelerinin nedeni olarak, geliştirdikleri yenilikçi kentsel tasarım planları ve tasarladıkları ilginç binalar olduğu söylenebilir.
Maxwan, çeşitli tasarım mesleklerinden 15 tasarımcı ve ekip liderinden oluşan çekirdek bir kadroya sahip. Bu geniş meslek grubundan oluşan ekip, deneyim, yetenek ve geniş persfektifli bakış açıları nedeniyle; mühendislik, mimarlık, maliyet yönetimi, süreç yönetimi, sürdürülebilirlik v.b konularında her beklenti için özgün, estetik ve uygulanabilir projeler tasarlama yeteneğine sahip.
1990 yılında Hollanda hükümeti 1996- 2005 tarihleri arasında 455 bin yeni konut inşaatını öneren mekânsal planlama konusundaki "VINEX" raporunu yayınladı. Yeni üretilecek bu konutlardan 285 bin adetinin kentlerin çevresindeki banliyölerde inşa edilmesi planlandı.
Bu yeni yerleşimlerin, kırsal alanı korumak için kompakt, araçla seyahati asgari düzeyde tutmak amacıyla mevcut şehirlere yakın, ulaşabilirliğin sağlanması açısından mevcut / yeni planlanacak toplu taşıma etrafında, ayrıca ticaret ve istihdam olanaklarına yakın olması planlandı. Ulaştırma yatırımları için, Hollanda hükümeti tarafından, yerel ve bölgesel yönetimlere ciddi oranda mali teşvikler sağlanmıştır.
Hollanda merkezi hükümeti ve Utrecht şehri yerel yönetimi ‘yoğun şehir’ politikasına sahip. VINEX raporuna göre; yeni kentsel gelişim bölgeleri, varolan kentsel dokuya kesinlikle ilişkilendirmeli ve dahil edilmeliydi. Gürültü kirliliği mevzuatı ise; konutların otoyolların 600 m yakınına inşaatını yasaklıyordu. Otoyol ile konut bölgesi arasındaki alanlar endüstriyel ve / veya spor alanları ile değerlendiriliyordu. Bu sebeple yerleşim alanları izole ve içine kapalı hale geliyordu. Bu yoğun yönetimsel politikanın mevzuta göre uygulanması imkansızdı. Maxman, VINEX’in mevzuatsal kördüğümünün dayattığı bu durumu kabul etmeyerek, zorunluluklar yerine imkanlar üzerine kurulmuş bir şehir inşa etmek için, temelde yatan teknik ve organizasyonel sorunları açıklığa kavuşturmaya karar verdi.
Leidsche Rijn kentsel tasarım projesi, Hollanda tarihindeki en geniş kentsel tasarım projelerinden bir tanesi. Planın ana konularından biri, tehşir edilmeden bir tünel içine gizlenerek şehri geçen A2 otoyolunun yeniden inşaatı.
2 bin 500 hektar alanda 30 bin konut, 700 bin m2 ofis alanı, 280 hektar endüstriyel alan, yaklaşık 80 bin kişiyi barındıracak olan Leidsche Rijn kentsel dönüşüm projesi, konut tiplerinin mimari tasarımında büyük bir çeşitlilik sağladı ve dolayısıyla her mahalle kendi bireysel kimliğine ve benzersiz bir atmosfere sahip olacak şekilde tasarlandı.1994 yılında onaylanan kentesel dönüşüm projesinin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Leidsche Rijn daha da özel kılan bölgenin Roma İmparatorluğuna dek uzanan tarihi. Bu tarihi kalıntılar projede tasarıma dikkatlice dahil edilmiş.
OFİS ALANLARI
Leidsche Rijn'in işletmeler için merkezi konumu nedeniyle çok cazip bir yer. 700 bin m2 dört yeni iş merkezi sayesinde yaklaşık 40 bin kişinin bölgede çalışması mümkün olacak. Bölgenin toplu taşıma ve araç ile erişilebilirliği yüksek düzeyde.
CANLI BİR MERKEZ
Projenin tamamlanması ile, Leidsche Rijn canlı bir kent merkezi olacak. Mağazalar, eğlence mekanları, kültürel etkinlikler, barınma ve çalışma imkanları bulunacak. Yeni Leidsche Rijn Merkezi öncelikle bölge sakinleri için de olsa, Utrecht ve çevre şehirlerden de ziyaretçi çekmesi muhtemel gözüküyor.
ALTYAPI
Bölgenin erişilebilirliğini geliştirmek için ulaşım altyapısıda projeye paralel yürütülüyor. Yerel otoritelerin bu olanakları sağlamak için büyük bir çaba harcadığı söylenebilir. 'Amsterdam-Rijn Kanaal' üzerinde inşa edilecek üç köprü ile Utrecht şehir merkezi ve Leidsche Rijn birbirine bağlanacak. Ayrıca Leidsche Rijn’e iki yeni tren istasyonu inşa edilecek ve 'Randstadspoor' adında yeni bir demiryolu hattı ile yerleşime bağlanacak. Bunun yanı sıra ek bisiklet yolları ve toplu taşıma hatları yapılacak.
ÇEVRE
Leidsche Rijn sürdürülebilir ve dayanıklılık yapısı prensiplerine göre inşa ediliyor. Yazın Kuruyan Dere adı verilen özel bir yağmur suyu toplama sistemi, çevre koruma ve enerji yönetimi projenin sürdürülebilirlik ilkelerine örnek uygulamalar olarak sıralanabilir.
KAMU PARKLARI
Leidsche Rijn kentsel dönüşüm projesinde, doğal kamu park ve bahçelerine odaklanmıştır. Bitki örtüsü büyük ölçüde mahalle tasarımlarının içine dahil edilmiştir. Proje kapsamında tasarlanan Máximapark, 300 hektarlık alanı ile Hollanda’nın en büyük parklarından biri olma özelliğini taşıyacak.