Lezzet Durağı; Kokusuyla Mutfakları Süsleyecek Yöresel Konya Yemekleri
Kokusuyla Mutfakları Süsleyecek Yöresel Konya Yemekleri
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya Türkiye'nin en kalabalık 7. şehridir. Yüzölçümü bakımından ülkenin en büyük şehri olan bu ili öne çıkaran tek şey konumu değil, aynı zamanda oldukça zengin ve lezzetli mutfağıdır. Yöresel tatlarında Anadolu'nun izlerini taşıyan Konya, etli ekmeğinden fırın kebabına, saç böreğinden düğün pilavına, sacarasından dilberdudağına kadar pek çok çeşit yemeği ve tatlıyı da bünyesinde barındırır.
Konya mutfağının bu kadar zengin olmasının bir diğer nedeni tarih içinde binlerce kültürle etkileşimde bulunmuş olmasıdır. Bu güzide il, ayrıca ilk yerleşim yeri olarak bilinen Çatalhöyük’ü de içinde barındırır. Peki, tarih içinde ve konumu bakımıyla bu kadar öne çıkan bu büyük ve kalabalık ilimizin yöresel yemekleri nelerdir? Eğer Konya yöresel yemekler dediğinizde aklınıza bir şey gelmiyorsa aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz. Sizin için araştırdık ve derledik, işte Konya’nın en meşhur lezzetleri;
Konya’nın Lahmacunu: Etli Ekmek
Konya denildiğinde akla ilk gelen yöresel yemek, etli ekmek olabilir. Etli ekmeğin adı sadece bu şehirde değil, ülkenin her yerinde duyulmuş bir lezzettir. Bir çeşit ince ve kenarı olmayan bu pidenin bağımlısı olmanız oldukça mümkün olmakla birlikte fiyatı da makuldür.
Etli ekmeği nerede yerseniz yiyin Konya’da aldığınız tadı alamazsınız o yüzden Konya’ya yolunuz düşerse bu lezzeti tatmadan dönmeyin.
Enfes Lezzetiyle: Mevlâna Böreği
Mevlâna böreği Konya’ya özgü olan meşhur hamur işlerinden biridir. Genelde kahvaltılıkta tüketilen bu lezzeti öğle veya akşam saatlerinde de tercih edebilirsiniz. Konya’daki her kahvaltı mekânında bulunan bu hamur işinin fiyatı da oldukça uygun olmakla birlikte, Mevlâna böreği genelde çayla tüketilir.
Böreğin içini soğan, maydanoz, kıyma gibi malzemeler oluşturuyor. Üçgen şeklinde olan bu böreğin ise kenarları ortasına göre daha sert oluyor. Zaman zamana ara sıcak olarak da nitelendirilen bu börek, Konya halkının vazgeçilmez tatlarından biridir.
Ekmek Mantısı Olarak da Bilinen: Papara
Konya halkının çok severek tükettiği papara, bayak ekmeklerin çöpe atılmaması adına yapılan bir yöresel lezzettir. Yapımında, bayat ekmekler; salça, yoğurt ve baharatın karıştırılması sonucunda oluşan bir sosla harmanlanır. Bayat ekmek denildiğinde aklınızda soru işareti oluşabilir ama hayır, sos ile karıştırılması sonucu ortaya yumuşacık ekmekler ve harika bir lezzet çıkıyor.
Bu yöresel tat, Ramazan ayında ve dini bayramlarda Konya halkının sofrasında sıkça yer alır. Genellikle bir atıştırmalık ya da meze yerine konur ama papara aynı zamanda oldukça doyurucudur. Çoğunlukla çay ile birlikte tüketilen paparayı Konya’ya yolunuz düşerse muhakkak denemelisiniz.
Pilavın En Lezzetli Hali: Düğün Pilavı
Ülke genelinde sıkça tüketilen bu lezzetin anavatanı Konya’ya dayanır. Diğer düğün pilavlarına kıyasla hazırlanırken birkaç püf nokta bulunduran Konya’nın düğün pilavı, yöre halkı tarafından severek tüketilir. Genelde lokantalarda karşılaşacağınız bu pilavın asıl tüketildiği yer ise, adından da anlayabileceğiniz gibi düğünlerdir. Fiyatı makul olan bu lezzeti yolunuz Konya’ya düşerse muhakkak denemelisiniz. Eğer bu zamanlar Konya’ya gitmek için fırsatınız yoksa ama bu enfes pilavı mutlaka denemek istiyorsanız tarifdefterinet adresini ziyaret edebilir ve kendinize güzel bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.