Londra’nın Efsanevi Belediye Başkanı Livingstone World Cities EXPO 2017’de

Ken Livingstone: “Ulaşımda hızlı çözüm için risk alabilen bürokratlara ihtiyaç var”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen World Cities EXPO’17 dünyaca ünlü konuşmacıların katıldığı oturum ve panellerle devam ediyor. Ulaşım, akıllı şehir stratejileri, çevre ve sağlıklı yaşam, akıllı araçlar ve enerji konularının ele alındığı etkinliğin ikinci gününe, İngiltere siyasetinin efsane isimlerinden, Londra Eski Belediye Başkanı Ken Livingstone damgasını vurdu. Livingstone, ulaşım sorunlarında hızlı çözüm için risk alabilen pratik bürokratlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Etkinlikte ikinci gününde Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, UC Berkeley Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Robert Cervend, HUAWEI Devlet ve Kamu Hizmet Sektörü Başkan Yardımcısı F.E. Edwin Diender gibi önemli konuşmacılar yer aldı.

“Herkesin araba kullanması sürdürülebilir değil”

World Cities EXPO’17’nin ana konuşmacılarından Londra Eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, belediye başkanlarının insanların problemleriyle doğrudan ilgilenebildiğini, bu nedenle halk üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu aktardı. İyi belediyecilik öncelikle iyi bir plan ortaya koyulması gerektiğini söyleyen Livingstone, hızlı ve kolay ulaşımın iş dünyasının yatırımlarını artırdığını ifade etti. Ulaşım sorunlarında hızlı çözüm için risk alabilen pratik bürokratlara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Livingstone, “Yenilikçi olurken sorunlara hazır olmak, sorunlara da çözüm üretmek lazım. Örneğin Londra gibi bir şehirde herkesin araba kullanması sürdürülebilir değil. Yer altı yolları inşa etmek akılcı bir çözüm.” dedi.

Teknolojinin gelişmesinin engellenemeyeceğini, ancak teknoloji nedeniyle insanların işlerini kaybetme tehlikesi yaşadığını söyleyen Livingstone, hükümetlerin teknolojiyi desteklerken, insanların iş olanakları için de çözüm bulmaları gerektiğini savundu. Hava kirliliğinin önemli bir sorun olduğunu ve insanların ölümüne neden olduğunu hatırlatan Livingstone, “Trafikte araçların içine sıkışmak yerine toplu ulaşım kullanılmalı ve gelişen teknolojiyle birlikte bu hizmet elektrikli araçlarla sağlanmalı. Herkes araba kullanmamalı. Araç paylaşımı desteklenmeli.” şeklinde konuştu.

“İstanbul’da özgün akıllı şehir çalışmaları yapılmalı”

“Ulaşım” başlıklı oturumda konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, otomotiv sektörü ve akıllı şehir çözümleriyle ilgili değerlendirmeler yaptı. İstanbul'un teknolojik dönüşümünde önceliklerin belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Yenigün, “Herhangi bir ülkede ya da şehirde uygulanan bir sistemi İstanbul'da uygulayamazsınız. Sinyalizasyon, elektrifikasyon alanlarında İstanbul'a özgü çözümler öne çıkmalı” dedi. Planlanan projelerin tasarı aşamasındayken etraflıca düşünülmesi gerektiğini aktaran Yenigün, kalabalık şehirlerde alt yapı yatırımlarının hızla devam ettiğini ve gelişen sensör teknolojilerinin trafikte hayatı kolaylaştıracağını söyledi.

“2030'da otobüslerin yerini daha küçük paylaşımlı araçlar alacak” 

“Ulaşım” paneli konuşmacılarından UC Berkeley Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Robert Cervend, otomotiv teknolojisinde yaygınlaşan otomasyonun şehirlerdeki park sorunu, trafik ve trafik kazaları gibi konulara çözüm getireceğini savundu. Önümüzdeki yıllarda hayatımıza girecek olan otonom araçlar ile trafik kazalarının yüzde 40'ının önleneceğini ve insanların zamanını daha verimli kullanabileceğini aktaran Prof. Cervend, “Yüzde 20-22 daha fazla kilometre kaydediyor olacağız. Diğer yandan 2030'a geldiğimizde büyük otobüslerin yerini daha küçük paylaşımlı araçlar alacak. Hizmeti paylaşma kavramı giderek yaygınlaşacak” dedi.

Akıllı şehirlerin insan yaşamını kolaylaştırmak için inşa edildiğinin altını çizen Prof. Cervend, akıllı otomobiller ya da teknoloji için koca bir şehir inşa edilemeyeceğini vurguladı. Prof. Cervend, “Akıllı şehirler insanlar işine gidebilsin, ibadethanesine, alışverişe, gezmeye gidebilsin diye yapılır. Bu noktada akıllı araçlar ve akıllı şehirler geliştirilirken insan odaklı bir planlama öne çıkarılmalıdır" şeklinde konuştu.

Akıllı şehirlerde dijital dönüşüm için herkesin bir yol haritası olmalı 

“Akıllı Şehir Stratejileri” oturumunda konuşan HUAWEI Devlet ve Kamu Hizmet Sektörü Başkan Yardımcısı F.E. Edwin Diender günümüz şehirlerinin hem teknoloji hem de altyapı anlamında değişmesiyle birlikte ekonomik anlamda da bir gelişim gözlemlediklerini belirtti. Dijital dönüşüm için herkesin bir yol haritası olması gerektiğini belirten Diender, şehirlerin akıllanmasında veri kullanımının çok önemli olduğunu ve mevcut bilgilerin iyi analiz edilerek içgörü sahibi olunarak akıllı çözümler sunulması gerektiğini söyledi.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)