Max Núñez Arquitectos’un Cam Tuğlalı Sera Tasarımı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Max Núñez Arquitectos tarafından Şili’de tasarlanan Casa de Vidrio serası, şeffaf cam tuğlalarla yapılmış kubbeli çatısı ile dikkat çekiyor. Fotoğrafçı Cristóbal Palma’nın çektiği yeni fotoğraflar, seranın tropikal bitkilerle dolu iç mekanını gözler önüne seriyor.

Tropikal Bitkiler İçin Özel Bir Sera

Casa de Vidrio serası

2018 sonunda tamamlanan ve özel bir bahçede yer alan Casa de Vidrio, Max Núñez’in ifadesiyle, "bitkiler için bir bina" olarak tasarlandı. Modern seralardan ilham alarak yapılan tasarım, doğanın yapay doğasını gösteriyor.

Farklı Yükseklikler ve Bitkilerin Yerleştirilmesi

Casa de Vidrio serası

Yapının içinde farklı yükseklikler oluşturularak, bitkilerin yerin altına yerleştirilmesi sağlanmış. Beton ve çelik platformdan inen merdivenlerle erişilen bu alanda, bitkiler daha özgürce gelişebiliyor. İç mekan düzenlemesi, tropikal bitkilerin, özellikle palmiyelerin, daha fazla büyümesine olanak tanıyor.

Kubbeli Çatılar ve Işığın Rolü

İki büyük kubbe çatı, bitkilerin daha yüksek büyümesini sağlarken, ışığı kırarak iç mekanın sıcak kalmasını sağlıyor. Bu sayede, bitkiler doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan sıcak bir ortamda gelişiyor.

Şili’de Kubbeli Tavan Kullanımı

Casa de Vidrio serası

Şili’de nadiren kullanılan kubbeli tavanlar, bu yapının deprem dayanıklılığını artırmak amacıyla ekstra çelik desteklerle güçlendirilmiş. Yapının çerçevesi ince olsa da, ek destekler ve I-kirişleri kullanılarak, sağlamlık sağlanmış.

Sistemler ve Çevresel Düzenlemeler

Casa de Vidrio serası

Su ve elektrik sistemleri, ek desteklerle gizlenmiş. Ayrıca, Santiago’nun soğuk kış aylarında ısınma elemanları, yürüyüş yolunun etrafına yerleştirilmiş. Gece kullanımına uygun ışıklandırma, iç mekanda güvenliği artırırken bitkilerin dışarıdan daha görünür olmasını sağlıyor.

Casa de Vidrio’nun Estetik ve Fonksiyonel Tasarımı

Casa de Vidrio serası

Dış cepheyi ve kubbeleri kaplayan ekstra-berrak cam, bitkilerin dışarıdan görünmesini sağlayarak yapıyı büyük bir vitrine dönüştürüyor. Max Núñez Arquitectos’un bu tasarımı, yalnızca estetik değil, aynı zamanda çevresel anlamda da sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)