Melek Zeynep Bulut’tan Aydınlatmalı Yerleştirme Deneyimi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Londra’da yaşayan Türk asıllı tasarımcı Melek Zeynep Bulut, Londra'nın Greenwich bölgesindeki 18. yüzyıldan kalma Old Royal Naval College’de büyük ölçekli ve etkileyici bir aydınlatmalı yerleştirme eseri olan "Duo" ile dikkat çekiyor. 28 Ekim - 3 Kasım tarihleri arasında sergilenen Duo, içinden bir kemer geçen dikdörtgen formda asılı elementlerden oluşuyor.
Bulut, Duo’yu “boyutlar arası geçiş ve denge alanı sunan bir portal” olarak tanımlıyor. Eserdeki mikrofonlar ve yansıtıcılar, Painted Hall’un Barok tarzı ihtişamına tezat oluşturarak ziyaretçilere aydınlatmalı ve etkileşimli bir deneyim sunuyor. Mikrofonlar ve yansıtıcılar, ziyaretçilerin varlığını hissettiren bir atmosfer yaratıyor ve onların mekânla daha derin bir bağ kurmasını sağlıyor.
Bulut, Duo için "Onu bedenimiz gibi düşünün; temelde katı bir kütle değil, aslında bir algılayıcı.” dedi. Bu mekânsal tasarım, duyularımız gibi uyarıcılara yanıt vererek dokuları ve ısıyı algılamamızı sağlıyor; böylece mekân adeta canlı bir varlık gibi işliyor. Painted Hall’un ünlü sanatçısı James Thornhill tarafından tasarlanan Barok tarzı detaylarından esinlenen Bulut, bu tarihi mekânla soyut bir etkileşim yaratmayı amaçlıyor ve mekânın enerjisini “boyutlar arası geçişe uygun, güçlü bir aura” olarak tanımlıyor.
Sinestezi deneyimini de yansıtan Bulut, çok duyusal tasarımlar yaratırken bu nadir görülen fenomenin kendisine ilham kaynağı olduğunu belirtti. Bulut, bir duyuyu başka bir duyuyla deneyimleme yetisini kullanarak renkleri, sesleri ve dokuları iç içe geçen bir mekân tasarımına dönüştürüyor.
Beyoğlu’nda doğup Londra’da çalışmalarını sürdüren disiplinler arası sanatçı ve tasarımcı Bulut; heykel, yerleştirme, fotoğraf, performans, resim ve video gibi farklı alanlarda eserler üretiyor. "Duo" adlı eseri, 3 Kasım 2024’e kadar Old Royal Naval College’deki Painted Hall’de sanatseverlerle buluşuyor.