Mermer Kullanmak Özen İster
‘‘Mermeri tanımlarken metafor kullanmayı seviyorum. Mermer ipeğe, ketene benzer ve bu materyaller özen ister. Bir ipek gömlek aldığınız zaman onu nerede ve ne zaman giyeceğinizi bilmelisiniz, bakımını doğru yapmalısınız, leke olduğunda nasıl çıkarılacağını, nasıl ütülemeniz gerektiğini bilmelisiniz ki zarar görmesin.’’
Türkiye'de 1982’den beri dünya genelindeki müşterilerine yüksek kaliteli ve eşsiz bir Türk mermeri, traverteni, kireç taşı, mermer plaka ve oniks ürün seçeneği sunan lider doğal taş şirketlerinden birisi olan Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Turunç ile kuruluş hikayelerinden, yeni yatırımlarına kadar merak ettiklerimizi konuştuk.
Tureks Turunç Madencilik hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
Tureks Turunç Madencilik 1982 yılında doğal taş ve mermerlerin ülkemiz için büyük bir değer olduğu ve değerinin fark edilmediği fikrinden yola çıkan babam İsmail Ünal Turunç’un geniş vizyonuyla faaliyetlerine başlayan 1986 yılında şirketleşen bir aile kurumu. Konut ve ticari projelerin başrolünde yer alan mermer, markamız Marble Systems ile tüm dünyada hak ettiği yeri buldu. Sadece kısıtlı kullanım alanlarıyla anılan mermerin, değerli bir konuma gelmesinde babamın ve Tureks Turunç Madenciliğin katkısı büyüktür. 1982-83 yıllarında mermer Amerika’da sadece lüks inşaatlarda kullanılıyor, satın almaları da İtalya’dan gerçekleşiyordu. Babamınki o dönemde Türkiye’deki ocaklardan çıkan blokları İtalya’ya sevk ederek orada fason olarak işletip Amerika’ya ihraç etmesiyle başlayan bir serüven aslında. 80’li yıllarda Türkiye’de mermer üretimi çok zayıf ve sadece belli alanlarda kullanılıyordu. İmalatı ise yok denecek kadar azdı. Bizim sürecimiz Türkiye ile ABD arasında ticaretle başladı. Babam ABD’ye mermer ihracatı yaparken oradan gelen talepler, işlenmiş ve ürün haline gelmiş mermer olduğundan, henüz Türkiye’de de üretim yeterli olmadığı için ve buradan temin etmekte güçlük çektiği Türkiye’deki ham maddeleri İtalya’ya götürüyor, İtalya’da bunları işlettirip daha sonra ABD ihraç ediyor. Ağabeyim de 1982 yılında orada ürünlerin pazarlama ayağını üstleniyor, iş hacminin artmasıyla birlikte 1986 yılında artık şirketleşmek gerektiğini düşünerek ortaklarının aile üyeleri olduğu Tureks Turunç Madencilik kuruluyor. 1988 yılında, üretim tesislerimizin ilk kısmını Afyon Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruluyor.
BİZİM MALZEMELERİMİZİN HİÇBİRİ DİĞERİNİN AYNISI DEĞİLDİR, DOĞAL OLARAK HİÇBİR ZAMAN AYNI OLAMAZ. MERMERİ ÖZEL KILAN DA BUDUR.
Ham madde temini nasıl yapıyorsunuz? Madenleriniz konusunda bilgi alabilir miyiz?
Afyon, Sivas, Marmara Adası, Burdur, Denizli ve yeni ocağımız Korkuteli var; aslında Türkiye’nin her tarafında var. Ayrıca sadece kendi kaynaklarımızla sınırlı değiliz, Türkiye’deki diğer kaynakları ve hatta yurt dışındaki bazı kaynakları da kullanabiliyoruz.
Özel üretim yapıyor musunuz?
Evet çok fazla özel üretim yapıyoruz. Artık sektörümüzde bu konu çok önemli hale geldi ve Marble Systems’in da en başarılı olduğu konuların başında geliyor. Her proje ve talebe yönelik çok özel ürünler ve üretimler yapabiliyoruz, bu esnekliği sağlayabiliyor olmamız bizim için büyük bir avantaj.
Ham maddenin madenden çıkışından ürün haline gelene kadar ki süreci bize anlatabilir misiniz? Mermer doğal bir malzeme olduğu için aynı bloktan kesim işlemi yapılsa bile her zaman tüm ürünler tek renk olmuyor. Bunların içerisinde çok farklı kategorilerde ürünler ile karşılaşabiliyorsunuz. Renk ayrımı ve doğal seleksiyonu yapıldıktan sonra ürünler içerisindeki herhangi bir çatlak, kırık olanların ayrılması sonucunda temiz olanlar yüzey işlemine tabi tutuluyor, diğerleri ise sağlamlaştırma ve resinleme işleminden geçiyor. Bu süreçler bittikten sonra en son kullanılacak şekle göre tekrar boyutlandırılıyor. Sonrasında dekoratif ürün ise dizgi aşamasına geçiliyor. Bunlar bizim için en kritik noktalar; 3 farklı ürün aynı kaynaktan geliyorsa birbirlerine uyum sağlamalı. Uyum sağlamak demek sadece bire bir aynı demek değil, doğal güzelliğinin ve seleksiyonunun sağlanabilmesi de önemli. Mermerciliğin en önemli noktası bu diyebilirim. Bizim malzemelerimizin hiçbiri diğerinin aynısı değildir, doğal olarak hiçbir zaman aynı olamaz. Mermeri özel kılan da budur. Hiçbir mermer çirkin veya defolu değildir. Hepsi güzeldir ancak sadece tipleri farklıdır. Zemin rengi aynı olanları bir araya getirdiğiniz zaman damar yapısı farklı olsa da bir güzellik ve seçki yaratabilirsiniz. Bu gerçekten bizim için işin en önemli kısmı diyebilirim. Bizim bünyemizde çok uzun zamandır mermerleri desenlerine göre gruplandıran seleksiyoncu arkadaşlarımız var, zamanla bu konuda bir yetenek oluşuyor ve uzmanlaşıyorlar. Mermer üretiminde büyük ölçü almak ve üretmek aslında esas kritik noktadır. Ne kadar büyük bir ölçü alırsanız ondan o kadar iyi ürün elde edersiniz. Büyük ölçüler özellikle zeminde oldukça zengin bir görüntü oluşturur. Büyük bloktan bir ölçü aldığınızda geri kalan kısımların değerlendirilmesi gerekir. Kalan parçalardan biz butik dizaynlı, farklı malzemeleri kombine ederek yeni bir ürün veya alt ürünler çıkartıyoruz.
AR-GE YATIRIMI, BİZİM KURUM KÜLTÜRÜMÜZÜN ANA YAPI TAŞLARINDAN BİRİ. KURULDUĞUMUZ GÜNDEN BUGÜNE TEKNİK VE TEKNOLOJİLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR VE FARKLI PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ.
Size mermeri sorsak kısaca bize nasıl tanımlarsınız?
Mermeri tanımlarken metafor kullanmayı seviyorum. Mermer ipeğe, ketene benzer ve bu materyaller özen ister. Bir ipek gömlek aldığınız zaman onu nerede ve ne zaman giyeceğinizi bilmelisiniz, bakımını doğru yapmalısınız, leke olduğunda nasıl çıkarılacağını, nasıl ütülemeniz gerektiğini bilmelisiniz ki zarar görmesin. Aynı özen mermer için de geçerlidir. Mermeri de nasıl kullanacağınızı ve bakımının nasıl yapılması gerektiğini bilmelisiniz. Mermerin yaş aldıkça güzelleştiğini, eskidikçe değerlendiğini bilmek gerekiyor. Kullanıcılara mermerin kullanışlı bir malzeme olduğunu en temel özelliğinin estetik ve güzellikte yattığını anlatmak birinci hedefimiz.
Yıllık üretiminizde ihracat ve iç pazar payı hakkında bilgi alabilir miyiz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Üretimimizin yüzde 95-96 civarı yurt dışına ihraç ediliyor, yüzde 4-5 kadar da iç piyasada işlenmiş olarak satılan ürünümüz var. Tureks Turunç Madencilik kurulduğu günden beri ihracat ağırlıklı çalışıyoruz, dolayısıyla katma değeri ve maliyeti yüksek ürünler üretiyoruz. İç piyasaya verilen ürünler, niş taleplere yönelik. İç piyasada temsil olması açısından burada devam eden bir iş yoğunluğumuz var. % 60 ABD % 40 Avrupa İngiltere, Almanya ve Fransa diyebiliriz. Ayrıca Orta Doğu, Avustralya, Yeni Zelanda, Uzak Doğu’ya da ihracat yapıyoruz. Uzak Doğu en az kısım. Birinci ABD, ikinci İngiltere, üçüncü Orta Doğu, dördüncü Almanya ve Fransa, beşinci Avustralya, altıncı Uzak Doğu gibi bir sıralama olur. Suudi Arabistan son seneye kadar hızlı değildi ama bu sene biraz hızlanmaya başladı. Ondan önceki Kuveyt, Katar, BAE hızlıydı onlar yine hızlı, Arabistan piyasadan tekrar alıma başladı.
TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK'İN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ PAZARLAMADIR. BUGÜN AMERİKA'DA 1000’E YAKIN BAYİMİZ, 7 ADET KENDİMİZE AİT DEPOMUZ VE 12 SHOWROOMUMUZ BULUNUYOR. ÇOK GENİŞ BİR PAZARLAMA AĞINA SAHİBİZ.
Ar-Ge ve inovasyon projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Ar-Ge yatırımı, bizim kurum kültürümüzün ana yapı taşlarından biri. Kurulduğumuz günden bugüne teknik ve teknolojileri yakından takip ediyor ve farklı projeleri hayata geçiriyoruz. 2013 yılından beri projelerimiz, kurumsal bir araştırma merkezi çatısı altında gerek kendi kurum gerekse sektördeki paydaşlarımızın kullanımına açılıyor. “Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resinleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi” projesi de bunlardan bir tanesi. Proje kapsamında kurum ve sektöre sağlanan tasarrufla birlikte “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkıda bulunuyoruz. Bu proje sayesinde, genel enerji tasarrufu açısından %20, hatlardaki ısınma adına harcanan enerji kapsamında ise %86 oranında bir tasarruf sağlanıyor. Proje; mermer plakaların sağlamlaştırılması ve yüzey tamiri adına polyester reçine ve epoksi kullanımıyla resin hatlarındaki ısıtma/küllendirme sisteminin ilave elektrik ve ısıtma enerjisi kullanılmadan yapılabilmesi adına başlatıldı. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, yürütülen resinleme işlemi için gerekli olan ortam sıcaklığının 50-60 C° ‘ye ulaştırılması, her bir plakanın tek tek fırına girerek küllenme sürecinin tamamlanması ve 24 saatlik bekleme süresi ortadan kaldırılmış oldu. Geliştirilen bu yeni projeyle gerçekleştirilen hedef; enerji tasarrufu sağlamak, yapılan işlem kalitesinin ve verimliliğinin artırılması. Proje ile maliyet artıran adımların bir kısmı ortadan kaldırılarak sürdürülebilir bir üretim sistemi desteklenirken, performansı da artırılan üretim süreçleri kapsamında, uygulanan resinleme ve yüzey tamir işlerinin kalitesi ve verimliliği de otomatik olarak artıyor. Sektörel üretim sistemine kalıcı bir çözüm de sunan proje, aynı zamanda enerji kullanımı aşağıya çekilerek daha sürdürülebilir/çevre dostu bir üretim süreci de benimsiyor. İnovasyon ve sektör paylaşımı da çok önem verdiğimiz bir konuların başında geliyor. Özellikle de üretim atığı olan en küçük parçanın bile değerlendirilmesi konusunda inovatif çalışmalar yapıyoruz. Bu atıkları tasarımcılarla birlikte trendler doğrultusunda yeni ürünlere dönüştürüyoruz. Pazarlama tarafımız da güçlü olduğu için sonucunda ortaya çıkan ürün pazarda sunulabilir, yenilenebilir oluyor.
Mermer granit arasındaki en temel fark nedir?
Trendler sürekli değişiyor. 1960 ve 70 arası travertene ilgi çok üst seviyedeydi, 1970 ve 80 arası dünyada beyaz mermere ilgi artı. 1980 ve 90 arası granite yöneliş oldu. Granitin kendi içerisinde bazı sakıncaları var. Mermer granite göre çok daha doğal ve geçirgen bir malzeme yani sıcağı, soğuğu ve suyu bünyesinde tutmaz. Bir taraftan alır diğer tarafa geçirir ve dolayısıyla yaşayan, nefes alıp veren bir malzeme diyebiliriz. Ama granit öyle değildir, granit magmatik olarak aşağıdan çıkan kayaçlardan üretildiği için bünyesinde ısıyı, suyu hapsediyor. Sıcak havada granit bir zemine bastığınızda ayağınızın yandığını hissedersiniz mermerde ise hiçbir problem olmaz. Arap Yarımadası’nda dış cephelerde ve dış yürüme yollarında mermer tercih edilmesinin ana sebebi budur. Ama granit veya seramik ısıyı tuttuğu için çok fazla ısınır.
Tureks Turunç Madencilik’i diğer markalardan ayıran en önemli özellik nedir? Tureks Turunç Madencilik’in en önemli özelliği pazarlamadır. Bugün Amerika’da 1000’e yakın bayimiz, 7 adet kendimize ait depomuz ve 12 showroomumuz bulunuyor. Çok geniş bir pazarlama ağına sahibiz, yeni ürün çıktığında ya da bir üründe değişiklik olduğunda çok kısa sürede tüm noktalara ulaşabiliyoruz. Biz bunu standart olarak yapabiliyoruz, doğal bir malzemede bu süreci yönetmek çok zordur, iyi bir operasyon gerektirir. Bu nedenle ABD’de ve diğer noktalarda işin içinde olmak gerekiyor.