Michigan Üniversitesi'nin Düşük Karbonlu Pavyonu
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Öğrencilerden ve araştırmacılardan oluşan bir ekip, robotların yardımıyla yalnızca küçük ahşap parçaları kullanarak karmaşık bir pavyon inşa etmenin nasıl mümkün olduğunu gösterdi. Robotik olarak üretilen yapı, Michigan Üniversitesi Taubman Mimarlık ve Şehir Planlama Fakültesi'ndeki Adel Tasarım Araştırması (ADR) Laboratuvarı tarafından yürütülen bir projenin sonucudur.
Amaç ithal yerine yerel bölgeden temin edilen ahşabı kullanarak karmaşık mimari yapılar yaratmanın mümkün olduğunu göstermek ve düşük karbonlu inşaatı teşvik etmekti. Optimal ahşap 2x4 düzenini hesaplamak için özel bir algoritma kullanıldı ve yapının içine büyük kirişler yerleştirme ihtiyacını ortadan kaldırdı.
Robotlar bileşenleri bir dizi prefabrik çerçeve halinde bir araya getirdi. Bunlar daha sonra şantiyeye teslim edildi ve elle bir araya getirildi. Profesör Arash Adel liderliğindeki ADR'yi şu şekilde açıkladı: "Özel algoritmaların ve robotik imalatın birleştirilmesi, yapı bileşenlerinin uygulanabilir bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Bu süreç geleneksel araçlar ve yöntemler kullanılarak minimum inşaat atığı ile başarılması zor ve maliyetlidir."
Ekip "Bodur parçalar, tam uzunlukta yapı parçalarını kolayca üretemeyen yerli ağaçların kullanılmasını sağlar. Binaların yapı sökümünden geri kazanılan inşaat ve imalat kesintileri ve kereste parçaları, sonuçta daha sürdürülebilir bir uygulamaya katkıda bulunur." dedi.
Robotik olarak üretilen yapı, Ann Arbor'daki Matthaei Botanical Gardens'da kuruldu. Orada dinlenme yeri, sığınak olarak veya sergi ve performanslara ev sahipliği yapmak için kullanılabilir. Yapı oval biçimli bir ahşap platform üzerinde yükseltilmiş ve kenarlarını saran entegre bir oturma sırası ile kavisli bir tünel şeklini alıyor.
Tünel de çeşitli bileşenlerden oluşan, robotik olarak üretilmiş 20 çerçeveden oluşuyor. Her biri biraz farklıdır ve bu da yapıya dalgalı şeklini verir. Her bir ahşap parçası aynı kalınlığa sahip olduğundan bu çerçeveleri birbirine geçecek şekilde tasarlamak mümkün olmuş. Böylece vida sabitleme ihtiyacını azaltmaya yardımcı oldu.
Tasarım, "küçük bina" kategorisinde 2022 Dezeen Ödülleri için kısa listeye alındı. Tasarımcılar, robotik yapının nasıl daha sürdürülebilir tasarım sağlayabileceğini ve atığın nasıl en aza indirilebileceğine bir örnek teşkil edebileceğini umuyor.
Ahşap çevreyi kirletmemesi ve ömrünün sonunda kolayca bertaraf edilebilmesi için kasıtlı olarak işlenmeden bırakılmış. Tasarımcılar "Robotik yapıların entegre dijital tasarım ve yapım süreci, malzeme tüketimi, işçilik ve çevre konularını yeniden düşünmek için yeni bir yaklaşımdır. Akıllı, yaratıcı, göz alıcı ve etkileyici mimari yaratmak istedik." dedi.