Mimari ve Arazi İlişkisine Odaklanan Sanat Çalışması: Terra Amata
Galerist, 7 Eylül – 14 Ekim 2017 tarihleri arasında TUNCA’nın galerideki ilk kişisel sergisi Terra Amata’ya ev sahipliği yapıyor.
Başlığını Avrupa’da Neandertal’lerin barınak inşa ettiği ilk tarih öncesi yerleşim olarak bilinen Terra Amata’dan alan sergi, en temel barınak biçimleri üzerinden mimari ve arazi arasındaki ilişkiye odaklanıyor.
TUNCA’nın son dönemde ürettiği kağıt üzerine çizimler ve heykelleri bir araya getiren sergide aynı zamanda galerinin mimarisini sorgulayan, mimari yapıyı hem bir nesne hem de bir mekan olarak ele alan bir müdahale sunuluyor. Sergide yer alan tüm desenler sanatçının Polonya’daki Auschwitz-Birkenau Toplama Kampları’nı gezerken çektiği fotoğrafları esas alıyor.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olan TUNCA, 2000’lerin başından beri tuval, heykel, enstalasyon, video, performans gibi çok yönlü pratiği ile tarihsel bellek, kültürel kimlik ve politik olgular üzerinden şekillenen bir imgeler dünyası kurguluyor. Çalışmalarında toplumsal ve politik olaylar üzerindeki ideolojik kurguların ve tarihsel yücelticiliğin aşılmasını kendisine mesele edinen TUNCA, resmi tarihlerden bireysel hikayelere hafızanın anıtsal katmanları arasında geziniyor, belgeselciliğin ve işaret ediciliğin ötesinde, sanatsal pratiği dahilinde tanıklık olgusunu irdeliyor.