Mimarlığı Doğadan Öğrenmek: Yaşam Çemberi ve Biyotasarım
Muhteşem gezegenimiz okyanusların derinliklerinden en yüksek dağlara kadar yaşamla dolup taşıyor. Ancak, her canlı varlığını sürdürebilmek için diğer canlılara bağımlıdır. Her hayvanın bitki veya diğer hayvanları yemesi gerekir. Bitkiler, güçlü ve sağlıklı büyümek için zengin toprağa ihtiyaç duyar ve toprak, bir zamanlar canlı olan bitki ve hayvanların çürüyen kalıntılarıyla büyümek için zenginleşir. Bu sonsuz bir yaşam çemberidir.
Avoid Obvious Architecture, bu projede mimarlığın sürdürülebilir bir hale gelmesi için yaşam çemberinden ilham alıyor. Mimarlık canlı bir organizma olsaydı, ne olurdu? Ya da biyotasarım nasıl olur?
Konsept
Yaşam çemberi, mimariyi şantiyenin yaşam döngüsünün bir parçası olarak ele alan bir inşaat yöntemidir. Ya mimarlık, tıpkı yaşayan bir organizma gibi doğal olarak büyüyebilir, çiçek açabilir ve ölebilirse? Kalıcı bir iz bırakmak yerine, ya zamanla değişirse? Mimarlık bu konsept ile yine de habitat amacına hizmet edecek, ancak geleneksel kalıcı bir yapı anlayışının üstesinden gelecektir. Mimarlık karbon şeklinde kalıcı hale gelecektir, çünkü malzemede depolanan karbon sahayı asla terk etmez. Sadece sitede bir formdan diğerine geri dönüştürülür. Bu doğal süreç, malzeme döngüsü bilimini tamamen kucaklayacaktır. Bu nedenle mimarlar, projede sanat ve bilimi birleştiren beşikten beşiğe giden bir tasarım prensibini benimsiyorlar.
İşlem
Yaşam çemberi, sanat, doğa ve bilimi kutlamak için yapılmış sürdürülebilir binaların bir koleksiyonu olarak görülebilir. Mimarlar, Meksika'da bir ormanın içinde doğal bir öğrenme merkezi önererek konseptlerini kanıtlıyorlar. Fikirleri, insanlara doğayı oyun alanı olarak takdir etmeleri için ilham verecek. Bu sayede insanlar doğal çürümeyi, mimarinin güzelliğinin bir parçası olarak görebilecekler. Bu durum, insanların eski ve yeni kavramını değiştirecek. Bitmiş merkez, bir kerelik sonuç değil, sonraki yaşamın başlangıcı olacaktır. Aşağıda, döngüyü kırmak için 7 adım bulunmaktadır.
- 1. Düşen ağaçları bul ve topla
- 2. Ahşap Ürünler Tasarla
- 3. Sitede ahşap ürün kullan
- 4. Tohum ve gübreleme
- 5. Korumak için yap
- 6. Büyüme ve yaşama
- 7. Ayrılma ve geri dönüşüm
Pazarlama
Yaşam çemberi eko-turizm ve yavaş yaşamla ilgilenen kişilere tanıtılacaktır. Bu proje, şehir hızına kapılan şehir sakinlerine alternatif bir yaşam tarzı sunacak. Bu projenin oluşturulması, aynı anda çevredeki gelişimin durumunu yükseltecektir. Aynı zamanda yaşam çemberi, ziyaretçilere, kalkınmanın sosyal ve çevresel olarak sorumlu hale gelmesi durumunda turizmin gelişebileceğini gösteriyor. Yaşayan tasarımı çeşitlendirmek için, ormanda bulunan malzemelerle yeni pavyonlar yaparak, yerel sanatçıları projede yaşamaya davet edecekler. Bu özel ve kamusal katılım, tasarımı daha çeşitli, demokratik ve sürekli değişen hale getirecektir. Ziyaretçilerin tekrar gelmek için daha fazla nedeni olacak.