MVRDV'nin Sürdürülebilir ve Sökülebilir Ofis Binası

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Hollandalı mimarlık stüdyosu MVRDV, Amsterdam'da yeniden kullanılabilir parçalara bölünmek üzere tasarlanmış bir laboratuvar ve ofis binası olan Matrix One'ı yarattı. Altı katlı yapının çelik çerçeve yapısı ve prefabrik içi boş çekirdekli beton döşeme plakaları sabit bağlantılar olmadan bir araya getirilmiş, dolayısıyla parçalar yapının ömrünü tamamlamasının ardından sökülebilir ve yeniden kullanılabilir.

MVRDV'ye göre yapının malzemelerinin yüzde 90'ından fazlası yeniden kullanılabilecek. MVRDV Ortağı Frans de Witte "Gelecek on yıllarda bina artık son teknoloji ürünü olmadığında, diğer yapılar için malzeme toplanacak bir kaynak haline gelecek." dedi.

MVRDV'nin Sürdürülebilir ve Sökülebilir Ofis Binası

Bilim ve sürdürülebilir teknoloji alanındaki araştırmacılar ve girişimciler için bir merkez olan Amsterdam Science Park'ta yer alan MVRDV, sürdürülebilir mimari projelerden Matrix One'ı Amsterdam'ın enerji performansı hedeflerini karşılayan sürdürülebilir bir yapı tasarımı örneği olarak tasarladı. 13.000 fit karelik yapı Matrix İnovasyon Merkezi'ni oluşturan yedi yapının en büyüğüdür ve kampüs için bir sosyal toplanma alanı olarak faaliyet gösterir. Bir yapının çevresel performansı için en yüksek ikinci derece olan BREEAM Excellent derecesini kazanmış. 

MVRDV'nin Sürdürülebilir ve Sökülebilir Ofis Binası

Sürdürülebilir mimari Matrix One ana iç merdiveni çevreleyen geometrik bir desende düzenlenmiş, alüminyum cephe modülleriyle dekore edilmiş camlı bir dış kabuğa sahip. Çalışma alanlarındaki döşemeler aralıksız bir yüzeye sahip ve iç duvarlar farklı alan düzenlemeleri oluşturmak üzere başka alanlara yerleştirilebilmeleri için sökülebilir şekilde tasarlandı. Borular koridorlara yerleştirildi ve tavanları açmak gerekmeksizin kolay bakım için açıkta bırakıldı.

MVRDV'nin Sürdürülebilir ve Sökülebilir Ofis Binası

De Witte "Hem iç alanları hem de onlara ait teknik tesisatları olabildiğince esnek hale getirdik. Ofisler kolayca laboratuvara dönüştürülebilir veya tam aksi de yapılabilir ve laboratuvarlar değişen koşullara uyum sağlamak için yeni sistemlerle kolayca geliştirilebilir." dedi.

MVRDV sürdürülebilir mimari örneklerden yapının ana girişinin yanına basamaklı oturma yerleri, masalar ve kahve istasyonları barındıran bir "sosyal merdiven" ilave etti. Stüdyo "Bu merdivenler farklı sektörlerden çalışanları bir araya getirerek kaynaşmalarını ve fikirlerini paylaşmalarını sağlıyor." dedi.

Camlı cephe ve avlu iç kısımdaki çalışma alanlarına doğal ışık almasını sağlarken, otomatik güneş gölgelikleri de rahat bir iç ortam sıcaklığı sağlamak ve yapıyı soğutmak için ihtiyaç duyulan enerji miktarını düşürmek amacıyla ısı yükünü azaltmaya yardımcı oluyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş. Merdivenler boyunca yeşil duvarlar yer almakta ve keçe duvar kaplamaları sosyal mekanların akustiğini geliştirmeye yardımcı olur.

MVRDV'nin Sürdürülebilir ve Sökülebilir Ofis Binası

Çatı, binanın enerjisinin bir kısmını üreten 1.000 fit güneş panelleriyle kaplı. Yapı içindeki aydınlatma ve ısıtma, enerji tüketimini azaltmaya katkıda bulunmak niyetiyle sensörler ve bir telefon uygulaması üzerinden kontrol edilir. Sürdürülebilir mimari Matrix One'da aynı zamanda zemin katta bir restoran, merdivenin tepesinde bir bar, 100 kişilik bir oditoryum ve bisikletler için depolama alanı bulunuyor.

MVRDV'nin Sürdürülebilir ve Sökülebilir Ofis Binası

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)