Sürdürülebilir ve Sökülebilir Darwin Bucky Etkinlik Mekanı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Ahmedabad merkezli Andblack Design Studio, Amerikalı mimar Buckminster Fuller'in çalışmalarından ilham alarak Hindistan'da Darwin Bucky isimli sökülebilir bir etkinlik mekanı oluşturdu. Sürdürülebilir mimari mekan Andblack Design Studio tarafından 100 kişiye kadar sergi galerisi, belediye binası veya performans mekanı olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Birkaç gün içinde kolayca monte edilip sökülebilmesi planlanan yapı, düz bir biçimde paketlenebilen ve çeşitli yerlere nakledilebilen prefabrik bir set olarak geliyor.
Stüdyo binayı tasarlamadan önce, oluşturdukları bir yapının yüzlerce yıl yerinde durmasını isteyip istemeyeceklerini düşünmüş. Bunun yerine, "kalıcı olarak geçici" bir şey oluşturma fikrinde uzlaştılar. Andblack Design Studio, "Sürdürülebilir mimari örneklerden [Darwin Bucky] geleneksel mimarinin içsel sabitliğine meydan okuyan prefabrike parametrik bir dış iskelettir. Modüler, hafif, bağımsız bir yapıdır ve herhangi bir yerde minimum saha etkisi ile 'kolayca monte edilebilir'." dedi.
Alüminyum, ahşap ve camın yanı sıra çelikten yapılan kubbe biçimindeki yüzlü yapı, yeniden kullanılmak ve geri dönüştürülmek üzere tasarlandı. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Andblack Design Studio mimarı Adity Rawat, "Bucky'de kullanılan metal yapı tamamen geri dönüştürülebilir ve parçaları için sürdürülebilir bir yöntem sunuyor." dedi. Rawat sözlerine şöyle devam etti: "Hasarlı paneller, hurda metaller ve artan malzemeler etkin bir biçimde geri dönüştürülerek yeni metal ürünler ortaya çıkarılabilir. İz bırakmadan sökülebilir ve kalıcı çevresel ayak izi oluşturmaz."
Sürdürülebilir mimari örneklerden yapı bir zemin tabanı gerektirmiyor ve uzak konumlar da dahil olmak üzere herhangi bir düz zemine monte edilebiliyor. Rawat, "Bucky'nin yapısal özellikleri onu dağlar ve çöller gibi çeşitli çevreler için elverişli kılıyor. Uygun yol ağlarının bulunmadığı bölgelerde, paneller hava yoluyla veya daha küçük taşıtlarla uzak bölgelere taşınabilir ve daha sonra monte edilebilir." dedi. Rawat sözlerine şöyle devam etti: "Yol ulaşımının zor olduğu, proje sürelerinin kısa olduğu veya kazı yapılmasının arzu edilmediği bölgeler için idealdir."
Sürdürülebilir mimari Darwin Bucky 116 m2'lik açık bir kat planına sahip ve istenilen kullanıma uygun olarak birden fazla ebat ve yapılandırmaya adapte edilebiliyor. Andblack Design Studio, "Harici bir güç kaynağına bağlanabilen entegre bir ışıklandırma, görüntüleme ve ses sistemine sahip." dedi.
Stüdyoya göre benzer boyuttaki geleneksel, kalıcı bir yapı için gereken materyallerin yarısını kullanan 520 metrelik küp biçimindeki kubbenin tasarımında bilgisayar algoritmaları kullanıldı.
Hafif modüler paneller, geometrik bir düzende birbirine cıvatalanmış bir milimetre kalınlığında yalıtılmış metal parçalarından yapıldı. Stüdyo, "Darwin Bucky'nin esin kaynağı Buckminster Fuller'in jeodezik dış iskelet mimarisi prensiplerinden alınmıştır. Tam manasıyla jeodezik bir yapı olmamakla birlikte parametrik bir strüktür olan Bucky, malzeme dayanıklılığını optimize etmek için üçgenleme konseptine uyuyor." dedi.
Cephe çıkıntıları yük dağılımı, elektrik kanalları ve ortam ışıklandırması için tasarlanırken, doğramalar su yalıtımı işlevi görüyor. Kapı çıkıntının en yüksek noktasına konumlandırılırken, pencereler hava dolaşımı sağlamak için alt yarıya yerleştirilmiş.