Nanhai Guicheng Jingui Lisesi'nin Pasif Stratejileri
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Foshan, Guicheng, Çin'in büyüyen şehir merkezine gelişmiş ve artırılmış altyapı sağlamak için daha büyük bir kentsel planlama projesinin parçası olarak, Atelier cnS tarafından yeni Nanhai Guicheng Jingui Lisesi, 3.000 öğretmen ve öğrencinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış 90.000 m2'lik bir kampüs. Bir düzenleme ilkesi olarak mimari, yüzme merkezinin beton kemerleri ve spor salonunun tekrarlayan X şeklindeki sütunu da dahil olmak üzere geniş açıklıklı alanlar için salt formlara sahip. Netice düzen ve şiirin basit bir ritmik mimarisi.
İki ana yol ile şehir merkezine doğrudan bağlantı sağlayan bir bölge üzerinde yer alan okul kompleksi öğretim mekanları, konaklama, yönetim binaları, oditoryumlar, spor salonları içerir. İddialı bir şekilde ölçeklendirilmiş sürdürülebilir mimari proje içinde net bir düzen, ölçek ve yönelim sağlamak için mimarlar, düzen hissinin tapınak benzeri geometriler ve aralıksız sütunlu klasik mimariden kaynaklandığını açıklıyor. Bununla birlikte kontrast mimari sütun dizilerinin ötesinde mekansal çeşitlilik ve zengin cephe anlatımları sunarak insanları keşfetmeye teşvik eder.
Bunun yanı sıra kamusal alanlar yapı formlarının içine, dışına ve etrafına eğlenceli bir şekilde örülmüş. Birinci katın altındaki bir boşluk öğrencilerin etkileşime girmesi için platformlar ve yer şekilleri ile sonsuz bir peyzaj sağlar. Koridorların ve avluların kontrast ölçüsü ve cesur renk kullanımı dramatik bir etki yaratır. Aynı zamanda bilimsel olarak planlanmış sirkülasyon sistemi, verimliliği sağlamak için gerektiğinde gökyüzü köprülerinden ve alanlar arasındaki en kısa mesafelerden yararlanarak verimliliğin önemini belirtir.
İklim ve Enerji Tasarrufu Stratejileri: Sıcak ve nemli yazların olduğu iklimde yer alan sürdürülebilir mimari örneklerden kompleks, çapraz havalandırmaya izin vermek için zemin katın yükseltilmesi gibi önlemlerle doğal soğutma stratejileri kullanır. Bu yüzden okulda sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler uygulanmış.
Stadyum gibi daha büyük ölçekli binalar için bir dizi enerji tasarrufu stratejisi günlük bakım maliyetini düşürür. Bu tür sistemler hava hızını hızlandırarak doğal havalandırmayı geliştiren, tavan yüksekliğindeki pencerelerin yakınındaki egzoz fanlarını içerir. Ayrıca yönlendirme panoları çapraz havalandırmanın olumlu etkilerine katkıda bulunarak, hava akışının yönünü dışarıdan içeriye doğru değiştirir. Açıları değiştirerek yönlendirme panoları yağmurlu yaz günlerinde nemli havayı iç mekanlardan uzak tutarken hafif gün ışığı getirir.
Diğer pasif stratejiler arasında, iç mekanlara daha doğal ışık getirmek ve yüzme merkezi ve kafeterya gibi derin kat planları olan alanlarda yapay aydınlatma kullanımını azaltmak için tavan pencerelerinin uygulanması yer alıyor. En sonunda kampüs genelinde yeşil alan getirilerek, yerel mikro iklim iyileştirilir ve geliştirilir.