NETAFIM'in Akıllı Sulama Sistemi İle Pamuk Üretiminde Verimi Artırıyor
Özellikle iklim kriziyle beraber su kaynaklarının azalması,tüm dünyada doğru sulama tekniklerinin uygulanmasını çok daha hayati boyutlara taşıyor. Dünya pamuk üretiminin %8,5’luk payını alan Türkiye’de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında 432 bin hektar alanda toplam 2,2 milyon ton pamuk üretimi yapıldı. Bakanlık ve özel sektör temsilcilerinin, beyaz altın olarak nitelendirilen pamuk üretim hacmi ve verimlilik artışı sağlayan doğru sulama örneklerini üreticilere tanıtma çalışmaları sürüyor.
Netafim sulama sistemleriyle pamukta %30’a varan yüksek verimlilik
Akıllı sulama sektörünün lider firmalarından NETAFIM, İzmir’in Menemen ilçesinde düzenlediği tarla gününde, akıllı sulama sistemleriyle düşük debili sulama, gübreleme ve filtrasyon çözümlerini yöre çiftçilerine tanıttı.
İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in ve sivil toplum örgütlerinin de katıldığı ‘NETAFIM Pamukta Akıllı Sulama Çözümleri Günü’etkinliğinde, doğru uygulamalarla sağlanan yüzde 30’a varan verim artışı, sulama, enerji ve işçilik maliyetlerinde tasarruf anlatıldı.
Etkinlikte konuşma yapan NETAFIM Türkiye Satış Direktörü Okan Başaran, “Damla sulama, diğer sulama yöntemlerinden farklı olarak pamuğun ihtiyaç duyduğu suyu ve gübreyi doğru zamanda ve miktarda bitkiye ulaştırıyor. Böylece sağlıklı bitki gelişimi sağlanıp verimli ve yüksek kaliteli bir yetiştiricilik yapılabiliyor. Bu nedenle de pamukta damla sulamanın önemi her geçen gün artıyor” dedi. Okan Başaran, Türkiye’deki pamuk ekili 5 milyon dekarlık alanın sadece %8’lik bölümünde damla sulama sistemlerinin kullanıldığını ifade ederken, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, devlet kurumlarından damla sulamayı yaygınlaştırmak için yardım ricasında bulundu.
İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, pamuğa olan desteğin son dönemde gübre ve mazot olarak %256 arttığını ifade ederken, kıt kaynakların iyi kullanılması gerektiğini, pandemiyle beraber tarım ve gıda sektörünün ön plana çıktığını vurguladı. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, salma sulama ile arazide 3-4 sulama yapılırken, aynı su miktarıyla damla sulama sistemleriyle 11-12 defa sulama yapılabildiğine ayrıca Menemen’de tarımsal üretimin rekoltesini artırmaya yönelik baraj ihtiyacı olduğunu ifade etti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen de küresel ısınma ve ekonomik krizin zirve yaptığı bu dönemde tarım teşkilatlarının damla sulama sistemlerini yaygınlaştırmak için uzun yıllardır uğraştığını sözlerine ekledi.
Tarla günü etkinliğine arazisinde ev sahipliği yapan Ferhat Uysal da, önümüzdeki yıllarda pamuk üretiminde damla sulama sistemleri sayesinde dönüm başına 1 tonluk rekolteyi hedeflediklerini söylerken, desteklerini esirgemeyen Netafim’e teşekkürlerini iletti.
Pamuk koza ağırlığı ve iplik kalitesinde NETAFIM damla sulama farkı
Netafim’in pamuk üretiminde yaygın olarak sunduğu Streamline X, Typhoon Plus ve basınç ayarlı Dripnet PC isimli damlatıcılı ürünlerinin yanı sıra gübre tankı ve Screenguard markalı filtre sistemleri, çiftçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.
Özellikle salma sulamada hektarda 4-5 ton ürün alınırken tarladaki pamuk bitkisinin homojen şekilde büyümesini sağlayan damla sulamayla beraber 6-7 ton ürün alınabiliyor. Enerji, işçilik ve kullanım kolaylığı avantajlarını da sunan Netafim sulama sistemlerinin koza ağırlığı ve iplik kalitesi üzerinde olumlu etki yaptığı, yüksek elyaf kalitesi ve randıman elde edilmesini sağladığı belirtiliyor. Netafim akıllı sulama sistemleriyle enerji ve suda %40’a varan tasarruf sağlanıyor. Damla sulama ile yapılan düzenli sulamanın, topraktaki hava-su dengesini koruduğu, kök-bitki gelişim dengesini sağladığı ve bitki boyu ile çiçek miktarı arasındaki oranın istenilen düzeyde tuttuğu vurgulanıyor.