Norveç'de Kendi Kendine Yeten Kasaba
Norveç'te bulunan, Ulsteinvik tarafından desteklenen Kaleidoscope Nordic, bir bilim kurgu film seti gibi görünüyor olabilir ancak tasarım gelecekte böyle görünecek.
Dünya çapında yüzden fazla aday arasından 2021 Architizer A+ Ödüllerinin kazananı olan bu tasarım; yaratıcı, modern ve kendi kendine yeten bir proje düşünülmüş. Bu proje, küçük bir Norveç kasabası için bir tasarım stratejisi. Proje fikri, yaşamak, çalışmak ve zaman geçirmek için güzel bir alan sağlarken, bölgenin doğal kaynakları ve enerji akışı ile çalışmak aynı zamanda da bunlardan yararlanmak olmuş. Tasarım, toplanma alanları yaratacak, suya bağlantılar açacak ve yayalar için erişilebilirliği artıracak şekilde düşünülmüş. Tasarım, çok amaçlı bir meydan, kültürel miras binası ve herkesin kullanımına açık bir toplanma alanı içeren bir şehir merkezini içeriyor.
Ulaşım otonom elektrikli otobüsler ile sağlanıyor. Eklenti modüllere sahip bir akıllı şebeke, kasabaya yenilenebilir enerji sağlıyor. Şebeke, bina çatılarının, işyerlerinin ve toplanma alanlarının enerji şebekesine güç sağlamaya yardımcı olması için fotovoltaik modüllere sahip olduğu “SmartPergola” sistemi ile besleniyor. Her şey birbirine bağlı. Kompleksin mavi yolu takip edildiğinde, sahil şeridine ulaşılıyor. Bu marina alanının iç kısmının, dijital öğrenme için otonom tekneler ve otomatik oltalarla bir aktivite merkezi haline gelmesi planlanıyor.
Bu muhteşem alanı yaratmak için üç ana konsept birleştirilmiş: merkezi SMARTHUB, Ulshaugen'deki nesil bahçeleri ve Holsekerdalen'deki dairesel mahalleler. SMARTHUB’da halka açık kullanım için bir belediye binası, iş merkezi, kafe ve inovasyon laboratuvarı bulunuyor. Cephe, şebekeyi beslemek için elektrik sağlayan fotovoltaik panellerle inşa edilmiş. Nesil bahçelerinde anaokulu, genç kulübü ve sağlık hizmetleri ofisleri gibi çeşitli tesisler konumlandırılmış ve bu alanda çocukların da oynayabileceği korunaklı avlular düşünülmüş.
Holsekerdalen'deki dairesel mahalleler yeni bir konut konsepti. Bu binalar, balkondaki bitki yataklarına aktarılan yağmur suyunu topluyor ve bu bitki yatakları bina sakinlerinin kendi yiyeceklerini yetiştirmelerini sağlıyor.