ODE AR-GE Gücüyle Bir Haftada Sıfırdan Ürün Üretip İhraç Ediyor
ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, yurtiçi ve yurtdışında 200’ü aşan bayi sayısı ve 5 kıtada 70’den fazla ülkeye yaptığı ihracatıyla ODE’nin, 2018’i başarılı bir performansla geçirdiğini, ilk 6 ayda ihracat cirolarını dolar bazında yüzde 35 artırdıklarını söyledi.
Ar-Ge’de inanılmaz bir hıza ulaştıklarını da kaydeden Özdemir, “Artık pazardan aldığımız yeni ürün talebine, çok kısa sürede karşılık verebiliyor, bir hafta içinde sıfırdan üretim yapıp, ürünü ihraç edebiliyoruz. En son geçtiğimiz ay, Katar’dan aldığımız pazar verileri ve taleplerini hızla değerlendirerek, bir hafta içinde yeni ürün üretip sevk ettik. Bu kabiliyetimizle, önümüzdeki süreçte pazarlarımızı hızla çeşitlendirerek, ihracatla büyümeye devam edeceğiz ve ihracatın toplam ciro içindeki payını, 2019’da yüzde 40’a çıkaracağız” dedi.
ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, geçtiğimiz yıl 100 milyon TL yatırımla hayata geçirilen Eskişehir üretim tesisinde gazetecilerle bir araya gelerek, su, ısı, ses ve yangın yalıtımı ürün gruplarında 4 binden fazla ürün çeşidi ile faaliyet gösteren firmalarının yeni dönem hedeflerini paylaştı. Yurtiçi ve yurtdışında 200’ü aşan bayi sayısı ve 5 kıtada 70’den fazla ülkeye yaptığı ihracatıyla ODE’nin, 2018’i başarılı bir performansla geçirdiğini söyleyen Özdemir, Ar-Ge’de inanılmaz bir hıza ulaştıklarını, artık pazardan aldıkları yeni ürün talebine çok kısa sürede karşılık verip, bir hafta içinde sıfırdan üretim yaparak, ürünü ihraç edebildiklerini kaydetti.
“Sektörün en gelişmiş Ar-Ge Merkezlerinden birine sahibiz”
Faaliyetlerini küresel bir marka olma vizyonuyla sürdüren ODE Yalıtım’ın, Çorlu ve Eskişehir üretim tesislerinde uzman personeliyle üretim yaptığını kaydeden Özdemir, “ODE Isıpan markasıyla ekstrüde polistren ısı yalıtım malzemesi, ODE Membran markasıyla su yalıtım örtüleri, ODE Starflex markasıyla ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan cam yünü, ODE R-Flex markasıyla da elastomerik kauçuk köpüğü tesisat yalıtım malzemesi üretimi gerçekleştiriyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında bayi sayımız 200’ü aşmış durumda. Eskişehir’de yaklaşık 30 kişi olmak üzere, toplamda 250 kişiye istihdam sağlıyoruz. Küresel pazarlara hitap eden bir marka olarak Ar-Ge’ye büyük önem veriyor ve bulunduğumuz pazarları yakından takip ederek, Ar-Ge çalışmalarımızı bu pazarların talep ve ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz” dedi. Ar-Ge’de, 2017 yılında 100 milyon TL yatırımla 75 bin metrekare alan üzerine kurulan Eskişehir fabrikalarının bir lokomotif görevi gördüğünün altını çizen Özdemir, “Bu fabrikamızda sektörün en gelişmiş Ar-Ge Merkezlerinden birine sahibiz. Bu çalışmalarımızı aynı zamanda su yalıtımında liderlik hedefimiz doğrultusunda sürdürüyoruz ve özellikle bitümlü membran pazarında farklı talep ve ihtiyaçlara, yaptığımız bu çalışmalar sayesinde hızla yanıt verebiliyoruz” diye konuştu.
İki yeni ürün geliştirdi
Yaptıkları Ar-Ge çalışmalarıyla son olarak bu yıl ODE Alüminyum Folyolu Membran ve ODE Granat Viyadük Membran isimli iki yeni ürün geliştirdiklerini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: “ODE Alüminyum Folyolu Membran, çatı su yalıtımlarında, baca diplerinde, çatı derelerinde ikinci kat membran olarak kullanılıyor. Üst yüzeyi alüminyum folyo ile kaplanmış olan bu ürün, esnekliği ile tüm detaylara uyum sağlarken, güneş ışınlarını yansıtarak UV dayanımlı çatılar ortaya çıkarıyor. ODE Granat Viyadük Membran ise, viyadükler, köprüler, tüneller ve karayolları inşaatlarında asfalt altında su yalıtım uygulamasında kullanılıyor. Bu ürün, üstüne serilecek asfaltın 140-150 °C’deki sıcaklığına dayanıklı, yüksek sıcaklıklarda akmaya karşı yüksek mukavemete sahip bir ürün.”
“Geç kalma lüksümüz kesinlikle yok”
Küresel marka olma vizyonları ile hâlihazırda 5 kıtada 70’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Özdemir, şunları söyledi: “Geçen yıl yüzde 30 büyüyen firmamız için büyümenin lokomotifi bu yıl ihracat olacak. Bu doğrultuda 2018, oldukça olumlu geçiyor. Yılın ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat ciromuzu dolar bazında yüzde 35 artırdık. Bu rakamı, pazarlarımızı çeşitlendirerek yakalamış olmayı, önemli bir başarı olarak görüyoruz. Bu yıl, Avrupa başta olmak üzere Afrika ve Güney Amerika’da pazarlarımıza yenilerini ekledik. İhracatta en güçlü yanımız, ihracat yaptığımız ülkelerin, membran pazarlarına yönelik olarak talebe özel hızla ürün geliştirebiliyor olmamız. Şu an aralarında Ukrayna, Kuveyt, İngiltere, Sırbistan, Romanya, Katar, Ürdün, Tunus, Bulgaristan gibi ülkelerin bulunduğu 11 ülke için farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz, kimini sonlandırdık. Ülkelerin değişik kalınlıklar, farklı kaplamalar gibi aslında yurt içi pazarda olmayan bir takım talepleri olabiliyor. ODE olarak bu taleplerin tümüne yanıt verebilmek odaklı hareket ediyoruz. Örneğin soğuk iklime sahip ülkeler için membranın soğuktaki performansını güçlendiriyoruz. Sıcak ülkeler için ise membranın yüksek sıcaklıktaki dayanımını artıyoruz. Ya da ülkemizde çatı kaplamalarında kırmızı ve yeşil renkli arduaz taşlar kullanılırken, yurtdışında gri ya da beyaz renkli arduazlar tercih edilebiliyor, ona uygun ürün üretiyoruz. Gelen talebe göre üretim yapmak, satış, pazarlama, kalite ve üretim birimlerimiz arasındaki doğru ve etkin bilgi akışından kaynaklanıyor. Bu sayede ilgili pazarlara hızla cevap verebiliyoruz. Çünkü biliyoruz ki global rakiplerle yarıştığımız yurtdışı pazarlarda geç kalma lüksümüz kesinlikle yok.”
1 hafta içinde sıfırdan ürün üretip ihraç ediyor
Günümüzün rekabet ortamında kazananı artık kalite ile birlikte hızın belirlediğini vurgulayan Özdemir, ODE olarak Ar-Ge’de inanılmaz bir hıza ulaştıklarını söyledi. Özdemir, “Artık pazardan aldığımız yeni ürün talebine, çok kısa sürede karşılık verebiliyor, bir hafta içinde sıfırdan üretim yapıp, ürünü ihraç edebiliyoruz. En son geçtiğimiz ay, Katar’dan aldığımız pazar verileri ve taleplerini hızla değerlendirerek, bir hafta içinde yeni ürün üretip sevk ettik. Bu kabiliyetimizle, önümüzdeki süreçte pazarlarımızı hızla çeşitlendirerek, ihracatla büyümeye devam edeceğiz ve ihracatın toplam ciro içindeki payını, 2019’da yüzde 40’a çıkaracağız” diye konuştu. Global marka hedeflerinde, TURQUALITY’nin büyük rol oynadığını da kaydeden Özdemir, “Bu yılın ilk yarısında ihracat ciromuzun yüzde 55’ini, 2010 yılından bu yana dahil olduğumuz bu destek programı dahilindeki 12 hedef ülkeye gerçekleştirdik. Ayrıca ODE olarak, 1 milyon doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını her yıl hızla artırarak, Avrupa ağırlıklı olmak üzere büyümeyi sürdürmek öncelikli hedefimiz” dedi.
ODE’de 13 farklı dil konuşuluyor
Yeni pazar hedefleri doğrultusunda fuarlara katılmaya önem verdiklerini de kaydeden Özdemir, “Bu kapsamda Mostra Convegno, BAU, Dubai Big5, ISH ve IEX gibi fuarlara katılıyoruz. Sektörünün en büyük oyuncuları arasında yer alan ODE, artık kalitesiyle dünyanın dört bir yanında prestijli projelerde tercih edilen bir marka” dedi. Azerbaycan’ın en prestijli AVM’si olmaya aday Caspian Waterfront Mall’dan, Portekiz Medeira Adası’nda yer alan Ronaldo Müzesi ve Lübnan’ın ilk ulusal bankası FNB Genel Merkez Binası’na kadar, dünyanın dört bir yanında ürünlerinin kulanıldığını aktaran Özdemir, şöyle devam etti: “Yaptığı her işte global bir bakış açısıyla hareket eden ODE’de, ihracat odaklı stratejimize bağlı olarak, bugün artık 13 farklı dil konuşuluyor. Yine ihracat stratejimiz doğrultusunda, yurt dışı faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Geçen yıl ODE olarak kendi rekorumuzu kırarak, 24 farklı ülkeye seyahat gerçekleştirdik. 365 günün 337’sinde ise ziyaretler, fuarlar ve seminerler amacıyla yurtdışı faaliyetlerde bulunduk. Bu yıl, bu rakamın da üstüne çıkacağız gibi görünüyor. Teknik yalıtımda artık kimi ülkelerde pazar lideri konumundayız. Tüm adımlarımızı, global arenada çok daha güçlü bir ODE yaratmak için atıyoruz. İhracat odaklı hareket eden ve ihraç pazarlarına yenilerini ekleyerek büyüyen bir şirket olarak, Türkiye’nin adını dünyanın dört bir yanında her geçen gün daha gür bir sesle duyurmaya, önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz.”
Uluslararası üyeliklerle sektöre köprü görevini üstleniyor
ODE olarak, uluslararası dernek ve birlik üyelikleriyle, hedef pazarları yakından takip etme imkanı bulduklarını da belirten Özdemir, “National Insulation Association (NIA), European Industrial Insulation Foundation (EIIF) ve European Waterproofing Association (EWA) üyeliklerimizin ardından, son olarak bu yıl İngiltere merkezli Thermal Insulation Contractors Association’a (TICA) üye olduk. Tüm bu üyelikler, her adımını global bir marka olma hedefi ile atan markamızı, hedeflerine çok daha sağlam adımlarla ulaştırmaya vesile olacak. Bu üyelikler sayesinde aynı zamanda ODE, yurtdışındaki bilgi birikimini, ülkemize taşımakta köprü görevi de üstlenmiş oluyor” dedi.
Ürettiği tüm ürünler EPD Belgeli
ODE’nin, Türkiye yalıtım sektöründe Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu yayınlayan ilk firma olduğunu da hatırlatan Özdemir, “Bu raporla aslında ODE, sürdürülebilirlik ve çevre konularında sosyal sorumluluk bilincini şeffaf bir şekilde ortaya koymuş oldu. Sosyal sorumluluk, çevre, sürdürülebilirlik kavramlarını, kurum kültürüne yerleştirmiş bir şirket olarak ODE, Türkiye’de ve dünyada büyürken, sosyal adalet ve çevreyi koruma bilincini asla göz ardı etmiyor” dedi. Bu noktada, ODE’nin başta çalışanları olmak üzere, tüm paydaşlarına karşı kendini çevre ve doğa konusunda sorumlu hissettiğini kaydeden Özdemir, şunları söyledi: “ODE’nin ürettiği tüm ürünler bu anlayış çerçevesinde EPD Belgeli. Bildiğiniz gibi EPD belgeli yapı ürünleri, yapılarda sürdürebilirlik normlarına uygunluğu ifade ediyor ve LEED, BREEAM ve DGNB gibi yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde tercih ediliyor. Ayrıca bugün bulunduğumuz bu fabrikada da sürdürülebilir uygulamalara büyük özen gösterilmiş durumda. Yangın, çevre ve ısı yalıtımı konusunda hassasiyetle inşa edilen bu tesiste ısıtma, aydınlatma ve atık konusunda tüm tedbirler alınmış halde. Gündüz aydınlatması, doğal aydınlatma malzemesi polikarbon ışıklıklarla sağlanan tesiste, otomatik duman damperleri, aynı zamanda doğal havalandırma da sağlıyor ve oluşabilecek kirli havayı filtre etmek üzere scrubberlar kullanılıyor. Ayrıca tesiste fotovoltaik enerji üretimi, led aydınlatma armatürleri, sifonik sistem yağmur suyu deşarjı ve gri su tesisatları gibi çevre dostu uygulamaları da bulunuyor.”
Paydaş Paylaşım Platformu ile tüm eğitim ve seminerleri tek çatıda topladı
ODE olarak, paydaşlarıyla birlikte büyümek misyonları doğrultusunda, bu yılın başında ‘Paydaş Paylaşım Platformu’ adıyla, verdikleri tüm eğitim ve seminerleri tek çatı altında topladıklarını ve sektörlerinde bir ilke daha imza attıklarını aktaran Özdemir, bu platform çatısında yürüttükleri faaliyetlerin, tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti. Özdemir, şöyle konuştu: “3P çatısı altında yaptığımız farklı seminerlerin kapsamında su yalıtımı uygulamacılarına yönelik Uygulamalı ve Teknik Su Yalıtımı seminerleri de bulunuyor. Bu seminerlerimizle bir yılda 17 ilden 400 uygulamacıya ulaştık. Yapıya sızan su, binaların taşıyıcı sistemlerini korozyona uğratır ve binanın yük taşıma kapasitesini ciddi bir oranda azaltır. Bu durum ise maalesef olası bir depremde binaların yıkılmasına neden olur. Bu nedenle su yalıtımında adımlar, hayat kurtarabileceği bilinciyle atılmalı. Bu seminerlerde, su yalıtımında doğru uygulama yapılmasının altını çiziyoruz. Ayrıca bu çatı altında çalışanlarımıza yaptığımız iç iletişim etkinliklerinin yanında, bayilerimize yönelik de etkinlikler düzenliyoruz. ODE Yalıtım olarak önümüzdeki dönemde de ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla yurt içi ve uluslararası pazarlarda etkinliğimizi artırmaya, bunu yaparken de paydaşlarımızla birlikte yol almaya devam edeceğiz.”