Ofislerde Yeni Nesil Zemin Sistemleri
UNIGEN Sponsorluğunda Hazırlanmıştır...
Zemin kaplama malzemeleri bir mekânın genel atmosferini, stilini yansıtan en önemli yapı unsurlarından biridir. Çalışan sağlığını ve motivasyonunu odağına alan tasarımlarda zemin kaplama seçimi birçok yönden önem kazanmaktadır.
DB Schenker Arkas, İstanbul
Kullanılan Ürünler: modulyss® Handcraft, Fashion&, Cambridge karo halı koleksiyonları, IVC Matrix Loose Lay PVC
İç ortam hava kirleticileri önemli sağlık problemlerine neden olabilecek parametrelerden oluşur. Dolayısıyla pek çok ticari bina ve konutta iç ortam hava kalitesine neden olacak birden fazla kaynak bulunmaktadır.
Ofis konforu nedir?
Çalışma alanlarının üretimde verimliliği arttırmak ve insan sağlığını korumak açısından ergonomik yapıya uygun düzenlenmesi gerekmektedir. Ergonomi; çalışanların biyolojik, psikolojik özelliklerini ve kapasitelerini göz önünde bulundurarak insan-makine-çevre uyumunun doğal ve teknolojik yasalarını ortaya koyan disiplinli bir bilim dalıdır. Ergonomik önlemler çalışanların fiziksel bütünlüğünün korunmasının yanı sıra onların fizyolojik ve psikolojik yeteneklerini en iyi şekilde kullanabilecekleri çalışma ortamını sağlamayı amaçlamaktadır.
Ofis tasarımlarında teknolojik gelişmeler, değişen genç nesil çalışan profilinin beklentileri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak değişim ve gelişim göstermektedir. Günümüzün neredeyse üçte ikisini geçirdiğimiz ofis ortamlarının konforu, mimari yaklaşımlarda tasarım ve malzeme seçimlerinde öncelik kazanmaktadır. Motivasyonun önemli bir kazanım haline geldiği iş modellerinde çalışan motivasyonunu politikalara yansıtmak olduğu kadar çalışma ortamına da taşımak yeni jenerasyon çalışan profilini kazanmak adına önemli bir adım olmaktadır.
Döhler Genel Merkez, İstanbul
Kullanılan Ürünler: Dickson® Örgü Vinil
Yeni nesil çalışma ofislerinde yemekhane/kafeteryaya dönüşmüş, hatta daha önce ofislerde hiç olmayan dinlenme alanları, oyun alanları gibi yeni fonksiyonlar eklenmiştir. Yeni tasarım yaklaşımlarında kapalı çalışma ortamını eğlenceli hale getirmek için iç mekânda yeşil alanlar oluşturulabilmekte, sirkülasyon alanları yürüyüş parkuruna dönüşebilmektedir. Ofis projelerindeki bu tasarım farklılıkları yapı malzemelerinde teknoloji ve dizayn kriterlerine de yansımaktadır.
Küresel mimarlık devlerinden HOK, yaptığı araştırmalar sonucu çalışma alanlarını ve üretkenliği etkileyecek 10 temel tasarım unsurunu; Termal Konfor ve Sıcaklık, doğaya, manzaraya ve güneş ışığına erişim, algısal değişiklik, renk, gürültü kontrolü, kalabalıklık, insan faktörleri ve ergonomi, hava kalitesi, tercih, çalışan etkileşimi olarak belirlemiştir.
Ofislerde zemin seçimi ve zemin kaplamalarının önemi?
Zemin kaplama malzemeleri bir mekânın genel atmosferini, stilini yansıtan en önemli yapı unsurlarından biridir. Çalışan sağlığını ve motivasyonunu odağına alan tasarımlarda zemin kaplama seçimi birçok yönden önem kazanmaktadır.
- Zemin kaplamalarında antistatik, antialerjik değerler, akustik performanslar, kolay kullanım ve bakım özellikleri ön plana çıkmaktadır.
- Kalabalık ofis planlarında kullanıcı ihtiyaçlarına göre serbestlik sağlayan, değişim kabiliyeti olan ürünler tercih nedeni olmaktadır.
- Üreticilerin çevre ve insan sağlığını gözeten politikalarının olması önem kazanmaktadır.
-Mimari tasarımlardaki yenilikçi yaklaşımları karşılayan tasarım kriterlerinde olması, renk ve desen çeşitlilikleri ile uygulama kolaylıkları sunması gerekmektedir.
Shaba Fitness Center, İstanbul
Kullanılan Ürünler: Moduleo® Moods PVC
Ofis ortamları çalışanların yanı sıra bilgisayar gibi teknolojik donanımların yoğun olarak kullanıldığı mekânlardır. Ofis içi düzenin ve disiplinin koordine edilebilmesi için bu tip teknolojilerin kablo, priz, fiş ve bağlantı elemanları olabildiğince zemin altı çözümlerde saklanmalıdır.
Ticari tip zemin kaplamalarında tüm bu özellikleri bir arada barındıran 5 temel ürün kategorisi bulunmaktadır.
- Karo halı
- Alternatif görünümlü PVC zemin kaplamaları
- Örgü vinil
- PVC zemin kaplamaları
- Yükseltilmiş döşeme sistemleri
Zemin kaplamada kullanılan malzeme ne kadar yenilikçi ve kaliteliyse, ihtiyaca o kadar iyi yanıt verir. Bu ihtiyaçlar arasında kolay temizlenebilirlik, mukavemet, akustik performans, yürüme konforu özellikleri başta gelir. Bunun yanında görsel olarak renk ve dokuya da dikkat edilmesi gerekir.
Hangi malzemeler kullanılmalıdır?
Genel mekân tasarımlarında hedeflenen algıya ulaşmak için renkleri ve yapı malzemelerinin birlikteliği önemli bir kritertir. Döşeme kaplamalarının yoğun trafiğe dayanıklı, bakımı kolay ve ses emiciliği yüksek özellikte ürünler olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra geniş ve dar alanlarda tercih edilecek döşeme tasarımları mekâna göre değişiklik gösterebilir. Mekânın fonksiyonu, kullanıcısı, bu mekânda oluşturmak istediğiniz algı seçim kriterlerini belirler. Ayrıca ürün içeriklerinin insan sağlığına zarar verecek kimyasalları içermemesi ve geri dönüştürülebilir olması tercih edilmelidir.
Öncelikle malzeme hangi alanda kullanılacak, üzerinde ne tip faaliyetler yürütülecek, sirkülasyon hangi noktada yoğunlaşmaktadır gibi sorular seçimden önce ayrıntılı olarak cevaplanmalıdır. Buna göre malzemede istenilen özelliklere karar verilmelidir. Örneğin, resepsiyon, koridor vb. ağır trafiğe maruz kalan alanlarda yüksek dayanım gücüne sahip, temizlik ve bakım kolaylığı olan malzemeler tercih edilmelidir. Çeşitli alanlarda kullanılan döşeme ve kaplamaların insanlara fiziksel ve ruhsal açıdan fayda sağlayabilecek ölçüde konfora sahip olması istenir.
Akustik performans, topuk sesi yutma özelliği, yürüme konforu, kaymazlık özelliği, iletkenlik değeri gibi bir takım kriterler mekanın fonksiyonuna bağlı olarak fiziksel iyileştirmelere etken olmaktadır ve malzeme seçimini yönlendirmektedir.
Ramada Otel, Çağlayan İstanbul
Kullanılan Ürünler: modulyss® Cambridge
Ticari tip, iç mekân zemin kaplama seçimi yapılırken, kullanılan mahalin fonksiyonuna göre önceliği değişse de aranan temel özellikler genel olarak aşağıdaki gibidir :
İç mekânlarda kaliteli hava : Solventsiz, kokusuz, toz tutucu özellikleri olan, anti-bakteriyel ve anti-alerjik malzemeler tercih edilmelidir.
Antistatik özellik: Mekân içerisinde oluşabilecek statik elektriklenmenin önlenmesini sağlayan bir özelliktir. Uzun süre kullanılan mekânlardaki kaplama malzemelerinde bu özelliğin aranması insan sağlığı açısından önemlidir.
Çevre ve toplum sağlığını gözeten politikalar: Sadece zemin kaplamaları için olmasa da bütün yapı malzemelerinde geri dönüştürülebilen, geri dönüşümlü malzemelerden üretilen, LEED Gold sertifikalarına sahip, atık yönetimi politikaları, kalite yönetim sertifikaları olan malzemelerin kullanımı çevre ve toplum sağlığı açısından bir gerekliliktir.
Yürüme konforu ve akustik performans: Zemin kaplama malzemeleri mekânın akustiğine katkıda bulunması açısından önemli bir yapı elemanıdır. Topuk sesini yutan ve yürüme konforu sağlayan malzeme seçimi mekânın konforunu arttırmaktadır.
Temizlik ve bakım kolaylığı: Kalabalık ofis ortamlarında kullanılan malzemelerin temizlik ve bakım kolaylığının olması kullanıcının bakım maliyetlerini düşürdüğü gibi malzemenin kullanım ömrünü de uzatmaktadır.
Uygulama ve değişim kolaylığı: Yaşayan ofis ortamlarında değişen ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte değişim ve uygulama kolaylığı olan malzemeler tercih nedeni olmaktadır.
Estetik değerler: Mimari projelerde zemin kaplamaları tasarımın önemli bir unsurudur. Üretim teknolojileri ile beraber değişen trendlere uyum gösterebilen ve çeşitlilik sunabilen alternatifler çözüm olmaktadır.
Kullanılan Ürünler: modulyss® Handcraft Leaf
KARO HALI
Karo halı, ticari iç mekânlarda kullanılan karo veya şerit parçalardan oluşan bir halı çeşididir. Ofis, otel, havaalanı, konferans salonu, sinema salonu, okul gibi ticari yapılarda kullanımı önceliklidir. Uygulanışı son derece pratik olmasının yanı sıra parçalı olmasından kaynaklı rulo malzemelere oranla çok daha az fire verir, aynı yönde döşendiğinde karolajını gizler yekpare halı efektini korur.
Sert zemin kaplama malzemeleri tozun havalanmasını kolaylaştırmasına karşın, bilinenin aksine karo halı ürün grubu antistatik özellikleri ile tozu içine hapsederek iç mekân hava kalitesinin artmasına fayda sağlamaktadır. Yenilenen iplik teknolojileri ile karo halılar kolay temizlenebildiği için havaalanı gibi çok yoğun sirkülasyonlu alanlarda dahi kolaylıkla kullanılabilmektedir. Karo halılar yüksek akustik performansı ve yürüme konforu ile mekânın akustiğine katkı sağlayarak konforunu arttırmaktadır. Karo halı koleksiyonlarındaki desen ve renk alternatifleri, farklı beklentileri karşılayacak nitelikte çeşitlilik gösterebilmektedir.
Karo halılar sunduğu birçok avantaj ve konfor sebebi ile modern ve yenilikçi projelerde öncelikli tercih edilen yapı elemanı olmuştur;
- Ofislerde diğer zemin kaplama malzemelerine göre sıcak bir ürün olması en çok tercih edilme sebebi olmuştur.
- İç mekân hava kalitesi,
- Sürdürülebilir zemin kaplama çözümü,
- Her türlü iç mekânlarda kolayca uygulanabilir olması,
- Kullanım açısından konforlu, pratik ve estetik görüntüye sahip olması,
- Ses emme özelliği , ortam akustiğine katkı sağlaması,
- Uygulama alanında fire oranının minimum seviyede olması,
- Antistatik, leke tutmaz ve B1 sınıf-yanmaya karşı dirençli olması, (sertifikaları mevcut halılar için geçerlidir)
- 50cm x 50cm ebatlarında 5 m2’lik kutularda kolayca taşıma, uygulama ve saklanabilir olması,
- Deforme olan parçanın diğer yedeği ile kolayca değişime elverişli olması.
Motion-Vision
modulyss® koleksiyonlarından Motion /// Vision hareketli desenleri ve canlı renk seçenekleri ile mekânın ritmini belirliyor. Hareketin akışkanlığını yansıtan Motion koleksiyonunu ister tek başına , ister mix&match sayesinde, sakin ve güçlü Vision koleksiyonuyla kombine edin. İki ürünün uyumuyla büyülenin, farklılığı kontrol altına alın ve kendi ritminizin etkisini mekânınıza yansıtın.
Handcraft Koleksiyonu
Konsept olarak doğadan esinlenen çizgileri taşıması ile birlikte döşendiği zaman rulo halı efektini koruyarak eski geleneksel rulo halı kullanımına alternatif olarak anlatılabilir. Aslında genel olarak karo halının en büyük avantajı karo formunda olması uygulama kolaylığı, değişim kolaylığı ile beraber az fire vermesi ile rulo halıya göre avantajlı bir alternatiftir.
Doğadan ilham alınarak tasarlanan ve ECONYL® iplik teknolojisi kullanılan halılar, doğal ortamı hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz ofislere taşıyor. Okyanus derinliklerinden çıkartılan balık ağları ve diğer geri dönüştürülmüş materyaller, üstün ECONYL® geri dönüşüm sistemi ile ipliğe dönüştürülüp Handcraft koleksiyonu ile buluşturularak tekrar sizlerin kullanımına sunuyor.
New Shapes koleksiyonu
Karo halı karenin dışına çıkarak tasarımda yeni bir boyut açıyor. Farklı ebatları bir araya getirerek zemin tasarımını kolayca uygulayabileceğiniz şekilde zenginleştirmek mümkün. New Shapes koleksiyonunda 25x100 cm, 50x100 cm ve 100x100 cm boyutlarını farklı renk kullanımları ile bir araya getirerek tasarımınızı özgünleştirebilirsiniz.
YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİ
Yükseltilmiş döşeme sistemleri kablolama, ısıtma, soğutma ve havalandırma tesisatlarının zeminde yoğun kullanıldığı mekânlarda estetik ve fonksiyonel koşulları sağlayan sistemlerdir.
Kalabalık ofis ortamlarında değişen ihtiyaçlara bağlı olarak yerleşim planlarında sık sık revizyon yapılabilmektedir. Bir departmanın kalabalıklaşması, bir mahalin bölünüp ilave toplantı odası ihtiyacının karşılanması gibi zaruri ihtiyaçlar geliştiğinde yaşayan bir ofis ortamında değişiklik yapmak çok zordur. Yükseltişmiş döşeme sistemlerinin modüler olması, gerek duyulduğunda defalarca müdahale imkânı sağladığı için yerleşim planında kullanıcıya serbestlik sağlamaktadır.
Yükseltilmiş döşemeler, yangına ve korozyona dayanıklı, nemden etkilenmeyen, insan sağlığına zararlı maddeler içermeyen malzemelerden yapılırlar. İç dolgu malzemesi olarak yonga levha, kalsiyum sülfat veya beton kullanılmaktadır. Alt ve üst kaplama malzemesi olarak da standartlara uygun olarak üretilen alüminyum levha, alüminyum folyo ya da galvanize çelik kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulması halinde yüzey kaplama malzemesi olarak halı, PVC, laminat (HPL), linolyum, seramik, doğal taş veya granit kullanılabilmektedir.
A Bank Genel Müdürlük, Kozyatağı İstanbul
Kullanılan Ürünler: Beton Özlü Panel, modulyss® Karo Halı
Onto Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri
Onto yükseltilmiş döşeme sistemi demonte plakalardan (60x60 cm / 50x50cm) oluşuğu için kabloları zemindeki boşluktan kolayca yürütebilir, zeminde kırma işlemi yapmadan uygulamayı sonlandırabilirsiniz.
• Kalsiyum sülfat özlü panel,
• Sunta özlü panel,
• Onto Maru 3 katmanlı galvaniz panel,
• Beton özlü panel, gibi çeşitlerden oluşan farklı sistem önerileri bulunmaktadır.
Alt yapı sistemlerinde, taşıma kapasitesine ve yüksekliğe bağlı olarak ;
• Kuşaklı,
• Kuşaksız,
• Sismik sistem çeşitleri üretilmektedir.
Allianz Kampüs, İzmir
Kullanılan Ürünler: Onto® Enkapsüle Panel Decoria® Loose Lay PVC
Enkapsüle panellerde iç dolgu malzemesinin dört bir tarafı 0,5mm galvaniz çelik ile kaplanmaktadır. Bu yöntemle panelin taşıma kapasitesi, nem ve yangın dayanım performansı arttırılmaktadır. İç dolgu malzemesi olarak yüksek yoğunluklu yonga levha ve monoblok kalsiyum sülfat kullanılmaktadır. Enkapsüle panellerde Vidalı ( Corner Lock ) panel alternatifi bulunmaktadır.
Beton özlü paneller özel olarak tasarlanmış çelik plakaların arasına beton dolgu yapılarak üretilmektedir. Bu sayede yük taşıma kapasitesi ve yangın dayanımı üst seviyeye ulaşmaktadır.
ONTO® Maru 3 katmanlı galvaniz çelik panel, 3 farklı çelik katmanın tamamen robot sistem ile perçin ve kaynak kullanmadan özel bir metodla birleştirilmesinden oluşmaktadır. İç dolgu olarak sunta, beton veya kalsiyum sülfat gibi malzemelerin kullanımına gerek duyulmadan çok daha hafif ve mukavemetli bir panel modeli oluşturulmuştur.
%100 geri dönüştürülebilir, patentli özel bir tasarımdır. Taşıma kapasitesi yüksek olan üç katmanlı çelik panel 5kg/adet birim ağırlığı ile binaya ilave yük getirmeyen en hafif panel çeşididir.
TFKB Genel Müdürlüğü, İstanbul
Kullanılan Ürünler: Onto® Maru 3 Katmanlı, Galvaniz Çelik Panel
Dickson® Örgü Vinil, Kingdom Loose Lay PVC