PANAL'ın Sürdürülebilir ve Yenileyici Tasarımı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
PANAL yedi karma kullanım biriminden oluşan, sünger tipi bir mikro bölge ana planı ile geliştirilmiş. Bu sakinleri için daha yüksek bir yaşam kalitesini teşvik ederek, evlerinden iş yerlerine veya eğlence etkinliklerine seyahat etmek için gereken süreyi en aza indirir ve konutları, atölyeleri, showroomları ve ofisleri barındırabilir.
Hepsi birbirinden farklı olan birimler, And Dağları'nın doğu ve Santiago şehrinin batı manzarasına sahip tepenin yamacının doğallığından düzenlenmiş. Benzer şekilde her bir birim, konumuna göre kuzeybatıya bahçelerin ve ızgaraların yerleştirilmesini ve güney cephesini kontrollü açıklıklar ve taş duvarlarla (sahadaki kazılardan çıkarılan malzeme) arazi muhafazası, sınırlar ve peyzaj için çözer.
Süzülen kaldırımlar, yenilenen doğal bahçeler ve yeşil çatılar projenin yüzeylerinin %100 emici olması ve tüm yağmur suyunu doğal yollarla toprakta tutabilmesi için belirlenmiş. Aynı zamanda projenin yüzey alanının %90'ını oluşturan yeşil alanlar, And Dağları ile şehri birbirine bağlayan Arboretum Parkı'na süreklilik kazandıran ekolojik bir koridor oluşturarak insan müdahalesi öncesinde var olan biyolojik çeşitliliği garanti altına alıyor. Ayrıca kompleks atık suyu arıtan sulak alan tipi bir arıtma tesisini içeren ve ardından onu her evin ortak alanlarını, yeşil çatılarını ve bahçelerini sulamak için kullanan ve su tüketimini %80 azaltan merkezi bir meydan aracılığıyla içten olarak birbirine bağlanmış.
En az karbon ayak izi sağlamak için kompleks boyunca inşaat sistemi olarak quincha kullanıldı ve kazılardan elde edilen toprağı birimlerin yalıtımı ve sıvanması için kullandı. Bu sistem yeşil çatılar ve doğru bir güneş yaklaşımı ile birlikte daha fazla termal verimliliği garanti ederek, birimlere 15 ve 20° 'lik bir iç salınım sağlar ve iklimlendirmede %80 oranında enerji tasarrufu sağlar.
İnşaat sürecinde çocukları bilinçli bir şekilde inşa etmenin önemi konusunda eğitmek için ücretsiz atölyeler düzenlendi. Doğal malzemeler, yeşil çatılar, yaprak döken gölgelikler ve doğal bitki örtüsünün kullanımıyla mülkiyet çevresiyle uyum sağlar ve çevreyle uyum sağlayarak inşaat sırasında ondan alınanları toprağa geri verir. İnşaat süreci 17 BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 11'i ile uyumluydu.