Pimapen'den Ses Tecrübe Odası
Pimapen, 2021 yılında gürültü kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekmek üzere hayata geçirdiği ‘’Şehri Sessize Al’’ projesinin kapsamını genişletmeye devam ediyor. Dünya Çevre Günü’nden hareketle Müze Gazhane’de gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar “Şimdi Sessizlik Lütfen” dediler.
Yoğun trafik, süren inşaatlar, turizm faaliyetleri… Özellikle büyük şehirlerde yoğun gürültü kirliliği yaşanıyor. Pencereye adını veren Pimapen, ’’Şehri Sessize Al’’ projesi kapsamında “En son ne zaman sessizliği deneyimledik?” sorusundan yola çıkarak anlamlı bir etkinlikte yer aldı. Müze Gazhane’de gerçekleştirilen “Şimdi Sessizlik Lütfen” etkinliğine katılanlar, farkındalık yaratan bir deneyime ortak oldular.
“Rahatsız edici sesler stres hormonunu tetikliyor”
Etkinlik kapsamında Müze Gazhane’de kurulan Ses Tecrübe Odası’nda katılımcılara farklı sesler dinletildi ve bu seslerin katılımcılar üzerindeki etkileri incelendi. Yaptıkları çalışmayla çevre kirliliğine dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Pimapen Marka Satış Direktörü Seyfettin Aslan, “Müze Gazhane’de kurduğumuz Ses Tecrübe Odası’nda, ses yalıtımlı bir ortam yarattık ve ziyaretçileri hem sessizlikle hem de farklı seslerle buluşturduk. Gürültünün insan üzerindeki etkilerini yakından inceledik. Bu etkinliği Cerrahpaşa’nın uzman odyologların ve başarılı iç mimarların profesyonel bakış açıları ile geliştirdik. Uzmanlardan, deneyimin katılımcılar için daha sağlıklı ilerlemesi ve yalıtımlı odanın en verimli şekilde kullanılması konusunda destek aldık. Katılımcılara kulağa hoş gelen ya da onları rahatsız eden farklı tonda sesler dinlettik. Seslerin katılımcıyı ne kadar uyardığını ve stres hormonunu ne kadar tetiklediğini görmek için göz bebeklerinin büyüklüğünü ölçtük. Rahatsız edici seslerle stres altında kalan göz bebeklerinin büyüdüğünü gözlemledik. Etkinliğin sonunda katılımcılara sorular sorarak, deneyimin onlarda yarattığı farkındalığı anlatmalarını istedik.” dedi.
“Farkındalık yaratmaya devam edeceğiz”
Katılımcılardan önemli geri bildirimler aldıklarının da altını çizen Seyfettin Aslan, “Günlük yaşamda farkına varmıyoruz ama seslerin duygu durumumuz üzerinde büyük etkileri var. Katılımcılara verdiğimiz gözlükler ile seslerin katılımcıları ne kadar uyardığını gözlemleme şansımız oldu. Etkinlik sonunda katılımcılardan aldığımız geri bildirimler de bizim için çok önemliydi. Her gün maruz kaldığımız halde fark etmediğimiz ve bizi hem fizyolojik hem psikolojik olarak etkileyen gürültünün çok önemli bir çevre problemi olduğunu gösterme hedefimizin başarıya ulaşmasından gururluyuz. Gürültünün insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekerek, korunma yolları konusunda kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz “Şehri Sessize Al” projesini farklı deneyimler eşliğinde toplumla bir araya getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
Şehri Sessize Al Projesi Hakkında
Pimapen, 2021 yılında gürültü kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekmek üzere sehrisessizeal.com sitesini hayata geçirdi. Web sitede, Cerrahpaşa Üniversitesi Odyoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Eyyup Kara ve Kadir Has Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Konca Şaher’in destekleriyle oluşturulan gürültü kirliliği testleri ve bilgilendirici içerikler sayesinde gürültü kirliliğinin zararları konusunda farkındalık yaratılıyor. Sitedeki testte yer alan “Şu an yaşadığınız yerde gürültü düzeyi nasıl?”, “Yaşadığınız yerin yakınında hangi çevresel gürültü kaynağı baskın?” “Çevrenizde endüstriyel tesis var mı?” gibi soruların yanıtlarından elde edilecek sonuçlar sayesinde kullanıcılar, gürültünün kendi üzerlerindeki fizyolojik ve psikolojik etkilerini görebiliyor.