Roca Kervansaray Yaz Okulu’nun Banyo Ürünleri Destekçisi Oldu
İzmir’in Bergama ilçesindeki Ferizler Köyü, aynı arsa içinde bulunan eski köy evlerinin restorasyonu kapsamında yeni nesil bir kervansaray olarak yeniden hayat buluyor. Depo Pergamon ekibinin keşfettiği, köy merkezinde saklı kalmış küçük bir bağımsız yerleşim olan bu eşsiz mekânda, Meydan Mimarlık kurucu ortakları yüksek mimarlar Jose Manuel Garcia Torres ve Doruk Karagöz, Depo Pergamon İnisiyatifi İletişim Koordinatörü ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Araş. Gör. Hande Yıldız Çekindir, doğal yapı uzmanı ve Yaşar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Matthieu Pedergnana ve Gastronomist Gabriel Castellana tarafından 12-27 Ağustos tarihleri arasında ikinci kez yaz okulu düzenlendi. Atölye çalışmalarına ve uygulamalı derslere ev sahipliği yapan Kervansaray Yaz Okulu’nun banyo ürünleri destekçisi ise Roca oldu.
İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan Ferizler Köyü'nün, tarihi yerleşimini, özgün mimari özelliklerini ve koruma sorunlarını belgelemek ve köyü yeniden canlandırmak için, Meydan Mimarlık kurucu ortakları; Jose Manuel Garcia Torres, Doruk Karagöz ve Depo Pergamon İnisiyatifi İletişim Koordinatörü Hande Yıldız Çekindir’in 2022 yılında oluşturduğu Kervansaray Yaz Okulu’nun ikincisi bu yıl 12-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. İş birliğine ve doğal malzemelerle inşaat tekniklerine dayalı etkinlikler, atölye çalışmaları, uzmanlar tarafından verilen dersler ve Pergamon Antik Kenti’ne düzenlenen gezilerden oluşan Kervansaray Yaz Okulu; katılımcılarına tarih, mimarlık ve kültürü birleştiren eşsiz bir deneyim yaşattı.
Sürdürülebilir ekolojik restorasyon modeliyle Ferizler Köyü yeniden doğacak
Depo Pergamon Atölyeleri'nin katılımcı restorasyon felsefesini takip eden Kervansaray Yaz Okulu 2023, kırsal mimari için döngüsel bir sürdürülebilir ilkeye dayanan yeni bir ekolojik restorasyon modelini teşvik etmeyi amaçlıyor. Kervansaray Yaz Okulu öğrencileri, projeyi gerçekleştirirken güneş, su, toprak, saman, gübre ve ahşap ile önceden var olan binaların korunmasını tamamlayarak, çatı ve tavanları yeniden inşa etti ve orijinal mobilyaları yeniledi. Proje kapsamında yerinde uygulamalı derslerin yanı sıra Ege Anadolu’nun tarihi bağlamının daha iyi anlaşılması için zengin Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı mirasına da ziyaretler düzenlendi.
Üç ayrı atölyeye ev sahipliği yaptı
Yaz okulu boyunca üç önemli atölye organizasyonu gerçekleştirildi. 14-16 Ağustos tarihleri arasında, Medipol Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gülhan Benli ve Dr. Öğr. Üyesi Gizem Can'ın yönetiminde "Ferizler Köyü Analiz ve Tasarım Çalışmaları" adlı atölye düzenlendi. Aynı tarihlerde, ABRA Design Stüdyo'nun kurucu ortakları iç mimar Cem Cemal Çobanoğlu ve mimar Başak Bakkaloğlu ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğr. Gör. Stefano Pugliese'nin birlikte gerçekleştirdiği “Kamusal Mobilya Çalıştayı” katılımcılarına ilham verdi. 24 Ağustos tarihinde ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Araş. Gör. Hande Yıldız Çekindir'in kolaylaştırıcılığında "Design Thinking / Tasarım Odaklı Düşünme Çalıştayı" yapıldı.
Yerli ve yabancı birçok konuşmacı tarihe ışık tuttu
Yaz okulu sürecinde restorasyon konusundaki derinlemesine araştırmalar ve uygulamaların ardından bir dizi değerli sunum gerçekleştirildi. Anadolu'nun geleneksel mimari özelliklerini, Ferizler'deki evlerden tarihi binaların yapısal prensiplerine kadar bir dizi konuyu kapsayan sunumlar, ayrıca Anadolu'nun yedi farklı yerel mimari bölgesini, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Türkiye örneklerini ve döngüsel ekonomi başta olmak üzere inşaat sektöründeki sürdürülebilir yaklaşımlara ışık tuttu. Sunumlar arasında, tarihi yapıların yeniden işlevlendirilmesi, yapısal hasarların yorumlanması ve Anadolu'da paranın tarihi gibi konular da dahil edildi. Bu kapsamlı etkinlikte, yerel uzmanlar Doğu Kaptan, Onur Karahan, M. Betül Turan Yıldırım, Gülhan Benli gibi isimlerin yanı sıra uluslararası konuşmacılar Matthieu Pedergnana, Jose M. Garcia Torres, Mario Magnarelli gibi değerli isimler de bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Kervansaray Yaz Okulu Festivali, Bergama ve yerel köy halkına fayda sağladı
Yaz okulunun çıktıları ise atölyenin son günlerinde Ferizler Köyü restorasyon alanında Bergama ve köy halkının katılımıyla gerçekleştirilen Kervansaray Yaz Okulu 2023 Festivali’nde sunuldu. Atölye boyunca öğrenilen doğal yapı teknikleri hem uygulanmış gerçek alanlarda hem de hazırlanan prototipler ile ziyaretçilere sunuldu. Yaz okulu süreci, atölye çalışmaları, üretilen mobilya ve tekniklerin gösterildiği paftalar ile tüm kompleksi kaplayan bir sergi alanı oluşturuldu. Festival ile birlikte hem Bergama hem de yerli köy halkının doğal malzeme ve yapılar ile ilgili farkındalığı artarken bilgi ve deneyim paylaşımı yapıldı.