Ruhsat ve Orman İzin Süreçlerinde Yaşanan Sıkıntılar Madencilik Sektörünü Olumsuz Etkiliyor
Orman izin süreçlerinde yaşanan gecikme ve belirsizlikler ile aşırı yüksek izin bedelleri madencilik sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Madencilik sektörü temsilcileri, madencilik faaliyetleri için alınması gereken orman izinlerinin 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında değerlendirilmesi esnasında İzinlerin onayının uzun süre alması ve ne zaman onaylanacağının belli olmaması sonucunda oluşan yığılmanın sektörü zor durumda bıraktığına dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, “Madencilik sektörü, aylardır onay bekleyen orman izinlerinin sonuçlandırılmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeni ile sıkıntılı günler yaşamaya devam ediyor. Sayıları binlerle ifade edilen izin dosyaları bakanlık/başbakanlıktan onay gelmemesi nedeni ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılamıyor. Bu da maden işletmelerinin üretimlerini aksattığı gibi en çok üretim ve aramaların yapıldığı yaz sezonunun kaybedilmesine de yol açıyor" dedi.
Orman İzin bedellerin aşırı yüksek olmasının işletmelerin sermayelerini erittiğine dikkat çeken Ali Emiroğlu, "Tüm bu olumsuzluklar ve belirsizlikler, yeni projelerin ve yatırımların durmasına ya da beklemesine neden oluyor. Madencilik sektörü biraz nefes almak için, 5 Aralık 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7061 sayılı kanun ile Orman Bedellerinde (ağaçlandırma hariç ) yapılması gereken indirimlerin mevcut işletme izinli tüm ruhsatlara uygulanmasını acilen bekliyor.
Ülkemizin öncü sektörlerinin başında gelen madencilik sektörü, ruhsat ve izin süreçlerinde yaşanan sorunların çözülmesi ve belirsizliklerin giderilmesi ile üretim, istihdam ve ihracatın hızlanarak artacağına inanıyor” şeklinde konuştu.