Sarıyer Belediyesi, Kamu Yapılarındaki Çıtayı Yükseltti !

Sarıyer Belediyesi, 33 yıl aradan sonra, tek çatı altında hizmet vermeye başlayan yeşil ve engelsiz yeni hizmet binası, modern yapısı ile hem belediyecilik anlayışına yeni bir soluk getirecek hem de vatandaşlara kolaylık sağlayacak.

İstanbul’un en eski ve gözde semtlerinden olan Sarıyer, yeni açılan belediye hizmet binası ile dünyada bir ilke imza atıyor.  93 bin metrekarelik büyüklüğündeki bina  yenilenebilir enerji sistemleri ve ‘engelsiz’ özelliği ile dikkat çekiyor.

450 Milyon Dolarlık Artı Değer

Yeni hizmet binası hakkında bilgi veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Yaşar Kemal Kültür Merkezi ile birlikte yeni açılacak olan belediye binasının 450 milyon dolarlık varlığa sahip olduğunu belirterek, ilçe genelinde yaklaşık 20 farklı noktada hizmet veren birimlerini tek çatı altında toplanmasıyla büyük bir tasarruf sağlayacaklarını ifade etti.

Kendi Enerjisini Üreten Bina

İnşaat Mühendisi olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in öngördüğü yapım ve kullanım özelliklerini de barındıran bina, ‘dünyanın yeşil sertifikalı bu büyüklükteki ilk kamu binası’ olma özelliğine sahip. Yapım ve kullanım süreçlerinde çok sıkı bir denetime tabii tutularak, tüm dünyada geçerli “Yeşil Bina” sertifikasına (BREEAM) sahip ilk kamu binası niteliğindeki Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi, enerjisinin bir bölümünü kendisi üretiyor. Türkiye’nin en büyük yeşil binasında, su güneş enerjisiyle ısıtılıyor, yağmursuları 800 bin litrelik kapasiteye sahip depolarda arıtılıyor. Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor.


Çıta Yükseldi

İnsan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanan yeşil bina, kamu binalarından beklenen çıtayı da yükseltiyor. Sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, hava kalitesi, atıkların kontrolü ve kirlilik gibi özellikleriyle Sarıyer Belediyesi’nin Ana Hizmet Binası, benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla tasarruf sağlıyor.


Otopark ve Ulaşım Kolaylığı

Pınar Mahallesi’nde faaliyete başlayacak Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası, kültür merkezi, DEMOPARK ve yenilenebilir enerji sistemleri ilişkili cazibe merkezi olma özellikli C Blok dâhil, toplam 93 bin metrekarelik bir alanda 26 müdürlüğünü tek çatı altında toplayarak Sarıyer halkına konfor sunacak. 800 araçlık oto park kapasitesi ve toplu taşımaya yakınlığı ile de vatandaşın ulaşım sorununa da çare olacak.

Engelleri Aşan Bina

Toplumun ve kamu hizmetlerinin kanayan yarası olarak bilinen ‘engelli’ vatandaşlara yönelik hizmet de yeni binada unutulmadı.

“Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi”

Projesinin engelliler için hiçbir engeli bulunmayan bir bina olarak tescil edilmesi ve sertifikalandırılması için gerekli proje tasarım kriterlerinin uygulanması ile birlikte, bu sertifikaya yönelik kurumlar ile gerekli anlaşma ve sözleşmelerin yapılması çalışmalarına da başlandı.

Boğaz Müzesi ve Kültür Merkezi

Klasik belediyecilik mantığının dışına çıkılan merkezde sadece bürokratik hizmetler düşünülmedi. Kent ile özdeşleşen ‘İstanbul Boğaz’ı, DEMOPARK bünyesinde yer alan simülasyon sayesinde halk ile buluşacak. Diğer yandan 650 kişi kapasiteli Kültür Merkezi ve Türkiye’nin ilk Boğaz müzesi de İstanbullularla buluşacak. Çocuklar, gençler yaşadıkları kentin ve semtin tarihi ile aydınlanacak.


Yenilebilir Enerji Sistemleri

İnşaat aşamasında dahi rüzgâr ve güneşten yararlanılarak enerjisinin bir kısmının üretildiği binada, özellikle enerji ve su tüketiminde büyük tasarruflar ve çevre korumasına büyük katkılar sağlanmış.
 
Avantaj ve Özellikleri 

Sürdürülebilir enerji performansı
Geri dönüşümlü malzeme
Gün ışığı alan ofisler
Daha verimli enerji ve su kullanımı
Alt yapı hizmetlerinde minimum kaynak kullanımı
Geliştirilmiş ve daha verimli çalışma ortamı
Kullanım ve işletme maliyetlerinde tasarruf
Personel ilişkilerinde ve hizmet kalitesinde artış
Bina içi faktörlerinde minimum hastalık riski
Tüm katlar için engelsiz erişim
Akıllı, yeşil, Ana Hizmet Binası (Bina mesai saatleri bitimi ve hafta sonlarında adeta uyuyan bir bina haline geliyor, enerji tüketimi en aza iniyor.)
Led aydınlatma, sensörlü lavabo ve pisuarlar.
Binadaki su güneş enerjisiyle ısıtılıyor.
Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor. Böylece su israfının önüne geçiliyor.
Binanın ısıtma ve soğutma sistemi bir odadan kontrol ediliyor.
İklim konforu gözetilen binada az sayıda açılabilir pencere bulunuyor.
Elde edilen enerji, tüketimin üzerine çıktığında, bu fazla elektrik satılabilecek.

Kaynak: http://www.kartalgazetesi.com


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)