Sedum Çatı Nedir?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org

Sedum (dam koruğu) çatısı, diğer yeşil çatı türleriyle karıştırılmaması gereken bir tür kapsamlı yeşil çatı türüdür. Sedum çatı, bölgesel iklim koşullarına uyum sağlamış yalnızca sedum cinsi bitkileri sergiler, ince (2 ila 6 inç) bir yetiştirme ortamı (substrat) içerir, hafiftir, minimal bakım gerektirir ve düşük kurulum maliyetlerine sahiptir.

Sedum Çatı

Sedum çatılar, bitki kök sistemleri kuruluncaya kadar ilk birkaç hafta hariç sulama gerektirmez. Üzerinde yürünmek için tasarlanmamıştır. Sedum çatılar, geniş bir bitki ve çalı çeşidinin sulanan toprak karışımlarında yetiştiği yağmur bahçelerinden farklıdır.

Sika Sarnafil’den John Robinson "Son on yılda ABD'de maliyet ve tasarım avantajları nedeniyle daha hafif, sığ topraklı, bakımı daha kolay kapsamlı sistemlerin Avrupa modeli popülerlik kazandı." dedi.

Sedum Çatıda Katmanlar Nelerdir?

Birçok ticari olarak temin edilebilen sedum örtüleri, çim battaniyelerini andıran şekilde çatılara monte edilir. Bu örtüler, polyester veya benzeri bir kumaş taban katmanından oluşur. Üstüne 1 inçlik bir yetiştirme ortamı katmanı eklenir. Daha sonra sedum tohumları veya fidanları üzerine serpilir ve sonunda köklenir.

Kurulum için hazır olduğunda, sedum örtüleri, her biri farklı bir işlevi olan çok katmanlı bir yeşil çatı sistemine yayılır. Bu katmanlar şunlardır:

1. Çatı (genellikle ahşap üzerinde asfalt shingle; metal çatı da işe yarayabilir, ancak tartışmalıdır)

2. Nem tutucu bariyer

3. Termal yalıtım katmanı

4. Su geçirmez membran (kök bariyeri)

5. Drenaj katmanı

6. Filtreleme katmanı

7. Yetiştirme ortamı (substrat)

8. Bitkiler

Tasarımcılar, çatıda tohum ekimindense önceden yetiştirilmiş, modüler sedum örtülerinin tercih edilip edilmemesi konusunda merak ediyorsa, bir çalışma, sedum örtülerinin, kurulum sırasında tohumlanan sedum çatılardan daha etkili olduğunu ortaya koydu.

Sedum Çatı İçin En İyi Bitkiler Nelerdir?

Sedum cinsinde 600'den fazla çiçekli bitki türü vardır; bu grup, farklı şekil, boyut ve renklerde göz alıcı çiçekler ve yapraklar içeren bir sukulent topluluğudur. Çoğu sedum, kuzey yarımküredeki kayalık, dağlık bölgelerde bulunur.

Sedum Çatı

Sedumlar, güneş, rüzgar ve kuraklığa son derece dayanıklı oldukları için çatılarda yaygındır. Araştırmalar, bazı sedum türlerinin dört ay susuz kaldıktan sonra bile hayatta kaldığını göstermektedir.

Biyolog, iimpcoll’un kurucu ortağı ve baş bilim sorumlusu Anna Zakrisson, “Çöl bitkileri, kaktüsler ve sukulentler, diğer bitkilerden daha az terleyerek su tasarrufu yapacak şekilde evrimleşmiştir ... Kurak bölgelerdeki bitkiler, yaprak dökme, yaprak boyutunu ve sayısını azaltma, dallanmayı sınırlama ve solmaya dayanıklı sert yapraklar geliştirme gibi çeşitli stratejilerle kuraklıklardan kurtulmak için evrimleşmiştir.” dedi.  

Zakrisson, Crassulaceae familyasındaki bitkilerin, sedumlar da dahil, özel özelliklerini şöyle açıkladı: "Sulu meyveler ve kaktüsler gibi CAM (Crassulacean Acid Metabolism) bitkileri fotosenteze tamamen farklı bir yaklaşım geliştirmiştir. Bu bitkiler geceleri stomalarını açar ve karbondioksiti dört karbonlu bir bileşik olan malat formunda depolar. Stomalarının kapalı olduğu gün boyunca CAM bitkileri depoladıkları karbonu fotosentez için kullanır. Bu benzersiz adaptasyon, kurak ortamlarda su tasarrufu yapmalarını sağlayarak onları kurakçıl ve su tasarruflu bahçe tasarımları için mükemmel bir seçim haline getirir.”

Bulunduğunuz bölgeye özgü sedumları seçmek her zaman en iyisidir çünkü bu türlerin çatıda gelişme olasılığı daha yüksektir. Tozlayıcıları çekmek için normal (kültivar olmayan) türler en iyisidir. Birçok durumda çeşitler arılar, güveler ve diğer tozlayıcılar için de kabul edilebilir besin kaynakları olacaktır. Bu alanda araştırmalar devam etmektedir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan çıkan en önemli sonuç, kırmızı veya mor yapraklı çeşitlerin normal türler için etkili bir alternatif olmadığıdır.

Sedum Çatının Avantajları Nelerdir?

Sedum çatının birçok avantajı vardır. İşte başlıca avantajları:

1. Deneyimli ve bilgili bir profesyonel tarafından kurulduğunda, sedum çatılar, diğer yaşayan çatı sistemlerine göre düşük bakım gerektirir ve düşük maliyetlidir.

2. Enerji tasarrufunun yanı sıra, sedum çatılar estetik açıdan hoş görünür ve doğadan yoksun kentsel alanlarda biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunur.

3. Sedum çatılar, yeşil altyapı biçimi olarak yerel sürdürülebilirlik yasalarına uyacaktır.

4. Sedum çatılar, LEED kredilerine hak kazanır.

Charlene Mortale, greenscreen'de proje yönetimi bölüm başkan yardımcısı"Ağaç dikmek, yeşil çatılar ve duvarlar eklemek, doğal nehir sistemlerini korumak ve fırtına dalgalarıyla mücadele etmek için mangrovlar ve sulak alanlar gibi kıyı tabanlı fırtına dalgası koruması uygulamak şeklindeki doğa temelli çözümler şehirler üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Aynı zamanda bu eklemeler sokak seviyesini soğutmak, sert peyzajımıza hoş biyofilik unsurlar eklemek ve şehirlerimizi yaşanabilir kılmak gibi başka faydalar da sağlar.”  dedi.

Sedum Çatının Dezavantajları Nelerdir

Sedum çatının birkaç dezavantajı vardır.

1. Sedumlar, kuru toprak koşulları ve güneş gerektirir, bu nedenle bulutlu ve düzenli yoğun yağış alan bölgeler, seduma uyumlu değildir.

2. Düz ve düşük eğimli çatılar idealdir. Daha yüksek eğimlerde başarılı olmak mümkündür ancak zordur. Bir uzmana danışmak gereklidir.

3. Sedum çatılar, geleneksel çatı sistemlerine göre daha yüksek bir başlangıç maliyetine sahiptir.

Robinson, “Bitkisel bir çatının başlangıç maliyeti bazen geleneksel bir çatı sisteminin metrekare başına maliyetinin iki ila üç katı olabilse de, farklı bütçelere uygun geniş bir uygulama yelpazesi vardır. Ayrıca, insanlar genellikle çatı sisteminin toplam yaşam döngüsünü göz önünde bulundurmak yerine başlangıç maliyetine odaklanır. Geleneksel bir açık çatı, sadece 15 ila 20 yıl sürebilirken, korumalı, kapalı bir bitkisel sistem 50 yılı aşabilir. Yeşil çatı sistemleri ve yeşil çatı inşa eden biri için mevcut olabilecek herhangi bir yağmur suyu kredisi veya diğer hibeler konusunda eğitimli politika ve yasa yetkililerine danışmak önemlidir.” dedi. Sedum Çatı Nedir?

Sedum Çatıların Özellikleri 

Sedum çatılar, sığ köklü, kuraklığa dayanıklı sukulent bitkiler içerir. Doğru kurulumla, sedum çatılar az bakım gerektirir ve tozlaşmayı teşvik eder. Sedum çatılar, bina içi sıcaklıkları düzenleyerek enerji tasarrufu sağlar ve kentsel ısı adası etkisini azaltır. Dünyanın çeşitli yerlerinde sürdürülebilir çatı yasalarının yayılmasıyla, tasarımcılar ve inşaatçılar, çoklu faydaları nedeniyle yeşil bitkilerden oluşan yaşayan çatıları araştırıyor.

Örneğin, New York'ta yapılan bir modelleme çalışması, şehirde %50 oranında yeşil çatı örtüsünün yüzey sıcaklıklarını 0.8ºC'ye kadar düşürebileceğini ortaya koydu. Her derece düşüş için 495 milyon kWh enerji tasarrufu sağlanabilir. Toronto yetkilileri, veri analizlerinden benzer sonuçlara ulaştı ve Yeşil Çatı Yönetmeliği'ni uygulamaya koydu.

Sedum çatı, birçok bina için mükemmel bir yeşil çatı seçeneği olabilir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)