Sektörümüzde Yüzde 100 İklim Etiketli Yeşil Kredi Etiketi Alan İlk Şirket Olduk

Assan Alüminyum’da sürdürülebilirlik, güvenilirlik, esneklik ve yenilikçiliğin yanı sıra ana değerlerimizden biri. Bugün entegre, geri dönüşümü sonsuz kez ve yüzde 100 oranda mümkün olan alüminyumun geri kazanılabileceği tesislerimizle geleceğimiz için değer yaratıyoruz.

Assan Alüminyum Genel Müdür Göksal Güngör
Assan Alüminyum Genel Müdür Göksal Güngör

1988 yılından bu yana yassı haddelenmiş alüminyum üretimi yapmakta olan Assan Alüminyum; Rulo, levha, folyo ve boyalı alüminyum ürünleriyle ambalaj, distribütör, inşaat, dayanıklı tüketim, otomotiv ve ısıtma-soğutma gibi birçok sektöre hizmet vermektedir. İstanbul Tuzla ve Kocaeli Dilovası tesislerinde Kibar Holding çatısı altında üretim yapan Assan Alüminyum, İSO 500 - Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 listesinde Türkiye’nin en büyük 46. sanayi kuruluşudur. Sürdürülebilirliği kurum kültürü haline getirmiş Assan Alüminyum Genel Müdür Göksal Güngör sorularımızı yanıtladı.

Assan Alüminyum, sürdürülebilir uygulamaları ile dikkat çeken bir marka. Sürdürülebilirliği üretim süreçlerinize nasıl entegre ediyorsunuz? Özellikle çevresel etkileri azaltmak adına aldığınız önlemler nelerdir? 

Assan Alüminyum’da sürdürülebilirlik, güvenilirlik, esneklik ve yenilikçiliğin yanı sıra ana değerlerimizden biri. Bugün entegre, geri dönüşümü sonsuz kez ve yüzde 100 oranda mümkün olan alüminyumun geri kazanılabileceği tesislerimizle geleceğimiz için değer yaratıyoruz. Manavgat’taki hidroelektrik yenilenebilir enerji üretim tesisimiz, üretim tesislerimizin yıllık elektrik enerji tüketimine yakın temiz enerji üretimi gerçekleştirerek daha yeşil bir geleceğe katkıda bulunuyor. En son yatırım programımız ile alüminyum folyo kapasitemiz 130 bin tona ulaştı. Bugün folyo üretim kapasitemiz ile Avrupa’nın en büyük iki folyo üreticisinden biriyiz. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz soğuk hadde hattı yatırımı ve eski hatların kapsamlı modernizasyonu sayesinde hem katma değer hem de sürdürülebilirlik açısından önemli adımlar attık.

Assan Alüminyum

Karbon ayak izini azaltmaya yönelik yatırımlarımız için IFC’den 90 milyon dolar tutarında ‘yeşil kredi’ desteği alarak, sektörümüzde yüzde 100 iklim etiketli yeşil kredi desteği alan ilk şirket olduk. Kâr amacı gütmeyen, Londra merkezli, uluslararası bir kuruluş olan CDP, şirketlerin doğal kaynakları ve doğal sermayeyi nasıl kullanıldıklarını, faaliyetleriyle sınırlı kaynakların yeniden üretimini nasıl etkilediklerini ve bu alandaki risklerini nasıl yönettiklerini yatırımcılara raporlamalarına aracılık ediyor. Assan Alüminyum olarak, 2023’te küresel ortalamanın ve global metal sektörünün ortalamasının üzerinde olan ‘B’ skorunu alarak Türkiye’de alüminyum sektöründe CDP aracılığıyla iklim değişikliği ve çevresel performans raporlaması yapan ilk firma olduk. Tüm etkinliklerimizin karbon ayak izini dengelemek amacıyla gerçeklşetirdiğimiz ağaçlandırma faaliyeterinde bulunuyor, düzenli olarak fidan bağışlıyoruz. Ayrıca her yıl üretim tesislerimizde kullanılan ahşap paletlerin hacmine karşılık gelecek miktardaki ağaç dikimi ile hatıra ormanları oluşturulmasına katkı sağlıyoruz.


KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAYA YÖNELİK YATIRIMLARIMIZ İÇİN IFC’DEN 90 MİLYON DOLAR TUTARINDA ‘YEŞİL KREDİ’ DESTEĞİ ALARAK, SEKTÖRÜMÜZDE YÜZDE 100 İKLİM ETİKETLİ YEŞİL KREDI DESTEĞİ ALAN İLK ŞİRKET OLDUK. 


Sürdürülebilirliğe çevresel, sosyal ve ekonomik alanda alanında sunduğumuz katkıları ayrıca farklı kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizle devam ettiriyoruz. Sürdürülebilirliğin önemli alt başlıklarından ‘biyoçeşitliliği koruma’ya yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Biyoloji Bölümü iş birliği ile hayata geçirdiğimiz ‘Biyoçeşitliliği Koruma Projemiz’ ile ilk olarak ‘Mavi Yıldız’ bitkisinin doğaya kazandırılmasını sağladık. Ardından dünyadaki ve ülkemizdeki popülasyonları koruma altında olan ‘Kum Zambağı’nın neslinin devam etmesine destek verdik. Bu projemizi sanata desteğimizle birleştirerek Zorlu PSM’de sahnelenen ‘Kum Zambakları’ isimli tiyatro oyununun ana destekçisi olduk.

Assan Alüminyum

Kum Zambakları projemiz ile sürdürülebilirlik inisiyatifi, kültür-sanat ve iletişim alanlarında saygın platformlardan iki ulusal, iki de uluslararası olmak üzere dört ödül kazandık. Projenin üçüncü ayağında da ‘Riva Sığırkuyruğu’ bitkisinin doğaya geri kazandırılmasına aracılık ediyoruz. Biyoçeşitliliği korumanın sürdürülebilir gelecek için ne kadar önemli olduğunun bilinciyle bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sosyal sürdürülebilirlik alanında ise, faaliyette olduğumuz bölgelerde kadın girişimcileri destekliyoruz. ‘Manavgat Torosların Kadınları Kooperatifi’ iş birliğimiz ile bölgede yaşayan kadınların ekonomik özgürlük kazanmasına destek olduk. Kız çocuklarının eğitimlerine destek olmak hedefimizle UNICEF’in ‘Geleceğin Lider Kızları’ projesine bağış yaparak, bugüne kadar dezavantajlı durumdaki bin 500 kız çocuğunun eğitimlerine de katkı sağladık. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz kapsamında sosyal sürdürülebilirlik alanında sunduğumuz katkıları devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Tüm bu faaliyetler sonucu global ölçekte alüminyum sektörünün tüm değer zinciri için sürdürülebilirlik çerçevesini belirleyen inisiyatif konumundaki ‘Aluminium Stewardship Initiative’den (ASI) hem Tuzla ve Dilovası üretim tesislerimiz hem de geri dönüşüm tesisimizin küresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun faaliyet gösterdiğini tescil eden nitelikte olan Performans Standardı Sertifikası’nı da aldık.  

Alüminyumun geri dönüşümü ve çevreye katkısı konusunda şirketinizin çalışmaları ve hedefleri nelerdir? 

Bilindiği üzere alüminyum, bugün sanayiye mamul ve ara mamul olarak girdi sağlayan, ekonomi için süreklilik arz eden bir sektör ve bir ürün. Ek olarak alüminyumun yüzde yüz geri dönüştürülebilirliği, hafifliği, koruyuculuğu ve iletkenliği gibi üstün özellikleri mevcut. Bu özellikleriyle bir çok sektöre ham madde olarak girdi olduğunda sektörlerin sürdürülebiliriğine de olumlu katkı sağlıyor. Bu açıdan üretimin sürekliliği büyük önem arz ediyor. Assan Alüminyum olarak ambalaj, otomotiv, dayanıklı tüketim ve inşaat gibi pek çok kritik sektöre girdi sağlayan bir şirketiz.

Geliştirdiğimiz ürün ve süreçlerle, ihracatımıza ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımıza kadar pek çok açıdan sektörümüze örnek oluşturuyor ve öncülük ediyoruz. Assan Alüminyum’da düşük karbonlu döngüsel ekonomi temeline dayanan iş stratejilerimizi Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu şekilde geliştiriyoruz. Yönetim anlayışımız, üretim tesisleri, doğa ve çevrenin korunması, iklim krizinin etkilerinin en aza indirilmesi hedeflerimize göre şekilleniyor. Bu kapsamda geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji yatırımlarımızı öncelikli olarak sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2050 yılı karbonsuzlaşma yol haritamızı yayınladık. Sektör dinamikleriyle uyumlu olacak şekilde 2030’a kadar 7 tCO2e/t, 2035’e kadar 3 tCO2e/t ve 2050’ye kadar net sıfır değerine ulaşmayı hedefliyoruz.

Yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlarınız ve bu yatırımlardan beklentileriniz nelerdir? 

Manavgat’taki hidroelektrik yenilenebilir enerji üretim tesisimizle üretim tesislerimizin yıllık elektrik enerji tüketimine eş değer temiz enerji üretimi gerçekleştiriyoruz. Yenilenebilir enerji üretimimizle uluslararası tanınmışlığa sahip I-REC (International Renewable Energy Certifcate) belgeleri alarak Kapsam 2 emisyonlarımızın tamamını dengeliyoruz. Enerji verimliliği projelerimiz sayesinde doğalgaz ve elektrik tüketimimizi azaltmayı ve daha verimli hale getirmeyi sürdürüyoruz. Bu da yine bahsettiğim gibi karbon ayak izi konusunda azaltım sağlamamızı sağlayan önemli bir konu. Ayrıca bu yıl sürdürülebilirlik yol haritamız kapsamında, Karaman’da kurulu olan ve anlık 10 MWp enerji üretim kapasitesine sahip güneş enerjisi santralini de bünyemize kattık. Son dokuz yılda gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği projeleri sayesinde yılda yaklaşık 3,2 milyonu aşkın ağacın sağlayacağı karbon emilimi kadar karbondioksit salımını önledik. 

Assan Alüminyum

Şirketinizde inovasyonu teşvik eden projeler ya da Ar-Ge çalışmaları nelerdir? 

Assan Alüminyum, pek çok açıdan sektörüne örnek oluşturan ve öncülük eden bir şirket. Sektörümüzdeki en son teknolojileri takip ederek ve üretim tesislerimize yatırım yaparak hem ürün kalitemizi hem de üretim verimliliğimizi sürekli artırıyoruz. Müşteri memnuniyeti ve yüksek hizmet seviyemize öncelik veriyoruz. Yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmek için Ar-Ge faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Tescilli bir Ar-Ge Merkezimiz ve çok yetkin bir Ar-Ge ekibimiz mevcut. Önemle sürdürdüğümüz Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda pazardaki değişen ihtiyaçlara hızlı ve etkin şekilde cevap verebiliyoruz. Hem Ar-Ge faaliyetlerimizde, hem de teknoloji yatırımlarımızda müşteri odaklı yaklaşım ile ihtiyaçları iyi dinlemek ve bu ihtiyaçlara uygun esnek ve yenilikçi çözümler üretmek ana ilkelerimiz arasında yer alıyor. Tüm bu faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik bakış açımızla gerçekleştirmemiz de kritik. Ayrıca güçlü finansal yapımızla yatırımlarımızı sürdürülebilir kılıyor, sektördeki gelişmelere hızlı şekilde uyum sağlıyoruz.


SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDA İSE, FAALİYETTE OLDUĞUMUZ BÖLGELERDE KADIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ. ‘MANAVGAT TOROSLARIN KADINLARI KOOPERATİFİ’ İŞ BİRLİĞİMİZ İLE BÖLGEDE YAŞAYAN KADINLARIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜK KAZANMASINA DESTEK OLDUK


Dijitalleşme vizyonumuz sürdürülebilirlik faaliyetlerimizin önemli bir parçası. Bu kapsamda dijital teknolojileri üretim süreçlerimize entegre etmeye devam ediyoruz. İş süreçlerimizi en güncel teknolojileri kullanarak dijitalleştirmeyi hedefleyen ‘DijitALiz’ projemiz bu yıl tüm hızıyla devam ediyor. Çatısı altında faaliyet gösterdiğimiz Kibar Topluluğu’nun 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi kapsamında K-STAR Kibar Grubu Tedarikçi Sürdürülebilirlik Programı’nı hayata geçirdik. Bu program sayesinde tüm paydaşlarımızın da için de bulunduğu sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.

Malzeme bilimindeki son gelişmeler Assan Alüminyum’un ürün gamına nasıl yansıyor? Yeni nesil malzeme çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ar-Ge stratejimizin temelini sürekli döküm tekniği ve sürekli geliştirme hedefleri oluşturuyor. Bu teknolojide yassı alüminyum üretimine global ölçekte know-how’ımız ile öncülük ediyoruz. ArGe ile karbon ayak izimizi azaltma çalışmaları kapsamında, birincil alüminyum dışında hurdalar kullanılarak üretilebilen, düşük karbon ayak izine sahip ve kalite kriterlerini sağlayan yeni alaşımlar geliştiriyoruz. Kendi teknolojik bilgi birikimimiz ile geliştirdiğimiz 3423 ve 6005A ürünlerimiz yüksek oranda birincil alüminyum harici geri dönüştürülmüş malzeme ile üretiliyor. Eş değer ürünlere göre de 3423 yüzde 50 daha az karbon ayak izine sahipken 6005A ürünümüzde bu oran yüzde 85’lere kadar çıkabiliyor. Öncelikle inşaat sektörü olmak üzere, otomotiv ve ambalaj sektöründeki belirli kullanım alanlarında faydalanılabilecek bu ürünler, Ar-Ge çalışmalarımızın ve sürekli döküm uzmanlığımızın başarılı sonuçlarına birer örnek.

Assan Alüminyum

Assan Alüminyum olarak küresel pazardaki rolünüz nedir? Bu rolü daha fazla geliştirmek adına hangi bölgelere yatırım yapmayı planlıyorsunuz? 

Global yassı alüminyum sektörünün öncü̈ üreticilerinden Assan Alüminyum bugün yıllık 360 bin tonluk kurulu levha ve folyo, rulo boyama tesislerinde ise yıllık 60 bin ton alüminyum boyama kapasitesi ile Türkiye’nin yassı alüminyum sektörünün lider kuruluşu konumunda. 130 bin tonluk alüminyum folyo üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük iki üreticisinden biri. Satışımızın yüzde 75’ini, 70’i aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. Bugün ihracatta Avrupa odağımızı korurken, Amerika kıtasındaki faaliyetlerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Chicago merkezli, yüzde yüz Assan Alüminyum iştiraki olan Kibar Americas şirketimizle Kuzey Amerika’daki varlığımızı her geçen sene artırıyoruz. Bu kapsamda Batı Avrupa ülkeleri de ana ihracat pazarlarımız arasında. Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu ülkeleri de etkimizi artırmayı hedeflediğimiz pazarlardan. 


ASSAN ALÜMİNYUM, PEK ÇOK AÇIDAN SEKTÖRÜNE ÖRNEK OLUŞTURAN VE ÖNCÜLÜK EDEN BİR ŞİRKET. SEKTÖRÜMÜZDEKİ EN SON TEKNOLOJİLERİ TAKİP EDEREK VE ÜRETİM TESİSLERİMİZE YATIRIM YAPARAK HEM ÜRÜN KALİTEMİZİ HEM DE ÜRETİM VERİMLİLİĞİMİZİ SÜREKLİ ARTIRIYORUZ.


Alüminyum sektöründe gelecek trendler ve pazar beklentileri hakkında öngörüleriniz nelerdir? 

Bugün Avrupa’da kişi başına düşen alüminyum tüketimi 25-30 kg iken, Türkiye’de 10-15 kg arasında. Bu açıdan bakıldığında sektörümüz Türkiye’de önemli bir büyüme potansiyeli barındırıyor. Türkiye, bulunduğu coğrafyadaki önemli alüminyum üreticileri arasında. Alüminyum bugün ülkenin 11’inci en büyük ihracat kalemi. Türkiye alüminyum sektörünün ana ihracat pazarları Avrupa ve Kuzey Amerika. Bugün Avrupa’nın en önemli alüminyum tedarikçisi Türkiye. Türkiye’nin alüminyum ihracatının yüzde 65’i Avrupa ülkelerine gerçekleştiriliyor. Alüminyum doğası gereği diğer metallere göre avantajlı durumda. Dayanıklı, kolay şekil verilebiliyor, hafif, elektrik ve ısı iletkenliği yüksek, oksijen bariyeri yüksek ve en önemlisi yüzde yüz ve sonsuz kez geri dönüştürülebiliyor. Günlük hayatın birçok alanında kullanılan alüminyumun kullanım alanlarının gelecek dönemde genişleyeceğini ve tüketiminin artacağını öngörüyoruz. 


BUGÜN AVRUPA’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ALÜMİNYUM TÜKETİMİ 25-30 KG İKEN, TÜRKİYE'DE 10-15 KG ARASINDA. BU AÇIDAN BAKILDIĞINDA SEKTÖRÜMÜZ TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BİR BÜYÜME POTANSİYELİ BARINDIRIYOR. TÜRKİYE, BULUNDUĞU COĞRAFYADAKİ ÖNEMLİ ALÜMİNYUM ÜRETİCİLERİ ARASINDA. ALÜMİNYUM BUGÜN ÜLKENİN 11'İNCİ EN BÜYÜK İHRACAT KALEMİ.


Sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarımızın hızlandığı alüminyum sektöründe katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin de artması bekleniyor. Enerji verimliliği sağlayan üretim anlayışımız, geri dönüşüm tesislerimiz ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizle sürdürülebilir bir yaşam ve gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabilmek için faaliyetlerimize devam ediyoruz. Assan Alüminyum olarak, güvenilirlik, esneklik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik değerleri ışığında faaliyetlerimizle ülke ekonomisine katma değer yaratırken dünyaya ve doğaya karşı sorumluluklarını da yerine getirmeye devam ediyoruz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)