Sıkıştırılmış Toprak Yoga Stüdyosu Bir Sağlıklı Yaşam Vahası
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Ekvador'un Tumbaco kentinde bulunan ve RAMA Estudio tarafından kısa süre önce tamamlanan Ágape Productive Housing, tedavi edici çalışma alanlarını özel bir konutla harmanlayan benzersiz bir karma kullanımlı ahşap yapı. Bir yoga ve terapi tiyatrosu uzmanı tarafından kurulan bir beden ve zihin geliştirme merkezi olan Ágape Colectivo için tasarlanan proje, sürdürülebilir ve uyarlanabilir bir çözüm sunuyor. Tasarım, araçsız bir çevreye öncelik veriyor. Geriye çekilmiş bir sıkıştırılmış toprak koruma, alana girişte tamamen yayalara ait bir alan yaratarak güvenliği artırıyor ve doğal peyzajın mülk içinde gelişmesine izin veriyor.
SIKIŞTIRILMIŞ TOPRAK BİNA VE ŞEFFAF CEPHE
RAMA Estudio'nun Ágape Productive Housing projesinin kalbi, yeni bir ahşap ve sıkıştırılmış toprak yapı. Şeffaf ve geçirgen bir cepheye sahip olan bu yapı, açıklık ve sakinlik hissini teşvik etmek için merkezi bir avluya açılıyor. Zemin kat ortak alanlara ayrılmış. Çok amaçlı geniş bir oda, yoga, tiyatro gösterileri ve hatta konserler de dahil olmak üzere çeşitli kullanımlara hitap eder. Merkezi bir konumda yer alan banyo alanı konuklara hizmet verirken, özel bir tedavi sanatları odası heykel ve resim yoluyla yaratıcı ifade için bir alan sağlar. Üst katta, stüdyo ve balkona sahip özel bir daire Ágape Colectivo'nun kurucusu için bir sığınak sunar.
SEPET DOKUMACILIĞINDAN İLHAM ALAN YAPI
Ágape Productive Housing'in yapısını tasarlayan RAMA Estudio'daki mimarlar, geleneksel sepet dokumacılığına yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. Ana cephe, lamine ahşap kirişlerle inşa edilen bir dizi ince üçgenden oluşuyor. Bu prefabrik elemanlar daha sonra yerinde monte ediliyor ve metal bir şerit temel üzerine monte ediliyor. Bu yaklaşım, altta yatan sıkıştırılmış toprak duvarları ve ahşabı nemden korurken, aşağıdaki çok amaçlı odanın zemininde yatarken bile dışarıdan manzaraya izin veriyor.
RAMA Estudio, projenin erişilebilir yerel inşaat sistemlerine olan bağlılığını vurgular. Geleneksel bir toprak yapı yöntemi olan Bahareque tekniği, harç projeksiyon tabancaları ve kompresörler kullanılarak modernize edilmiş. Bu, toprak karışımının verimli bir şekilde uygulanmasını sağlarken, el yapımı detaylarla zanaatkar niteliğini koruyor. Yerel zanaatkârlık proje boyunca daha da ön plana çıkarılmış. Zanaatkârlar, kapı kolları ve kulplar gibi metal işleri, seramik ve ahşap lavabolar, marangozluk unsurları ve hatta pirinç kağıdı aksanları gibi özel detaylar ve parçalar yarattı.
Proje, bina sakinlerinin refahını ön planda tutar. İnşaat sistemlerinin, malzemelerin, havalandırma stratejilerinin, doğal ve yapay aydınlatmanın seçimi ve hatta binanın arsa üzerindeki yerleşimi, konforlu ve işlevsel bir ortam yaratmak için stratejik olarak değerlendirilmiş. Nefes alabilen toprak duvarlar ve stratejik olarak tasarlanmış cephe yapısı doğal havalandırma ve gölgeleme sağlayarak kullanıcı deneyimini daha da geliştiriyor.