Sıkıştırılmış Topraktan Evler
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
KAMPALA'DA SORUMLU KONUT
Marc Thorpe Design, Uganda Kampala'da sıkıştırılmış topraktan sürdürülebilir evler inşa ediyor. Marc Thorpe Design, Uganda, Doğu Afrika'da sürdürülebilir ve çevre dostu konutlar geliştirmek için Stage 6 ve Echale International ile ortak oldu. Uganda İstatistik Bürosu'na göre, Uganda'da her yıl 200.000 birim artışla 2,1 milyon birim konut sıkıntısı var. 2030 yılına kadar açığın 3 milyon rakam ulaşması bekleniyor.
Kampala konut projesi, orta ve düşük gelirli ailelere konut sağlamayı amaçlıyor. Her ev, sıkıştırılmış topraktan tuğlalarla inşa edilecek. Mevcut konut arzı çok düşük ve çoğunlukla kalitesizdir. Stage Six, Echale International ve Marc Thorpe Design, konut piyasası ve Uganda halkı üzerindeki bu baskıyı hafifletmek istiyor.
SIKIŞTIRILMIŞ TOPRAK EKOBLOK
Sürdürülebilir mimari Kampala konut projesinin arkasındaki ekip Marc Thorpe Design, Stage Six ve Echale International'dır. Echale International'ın ilk evi, 2022 baharında Uganda'da inşa edilecek. Tüm Kampala evleri Echale International ekoblokları, sıkıştırılmış toprak tuğlalarla inşa edilmiş. Ekoblokların %90 yerel toprak ve %10 çimento, kireç, kum ve su karışımından oluşur. Ekolojik olarak sürdürülebilir, çimento bloklardan daha dayanıklı ve %30 daha az karbondioksit üreten bir termal ve akustik yalıtkandır. Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler dikkat çekicidir.
MARC THORPE DESIGN TARAFINDAN UGANDA KONUTLARI
Marc Thorpe tarafından tasarlanan sürdürülebilir mimari Kampala projesi, Afrika'da ortaklaşa inşa edilecek çeşitli boyutlarda bir dizi evi içeriyor. Tipik bir evde üç yatak odası, iki banyo, oturma odası, yemek odası ve mutfak bulunuyor. Mutfak, Uganda'da yaygın olarak bulunan açık havada yemek pişirmek için açık havada odun sobası ile donatılmış. Evin önünü ve yanlarını çevreleyen geniş teras, açık hava etkinlikleri için gölgeli alanlardan oluşuyor.
Büyük bir oluklu demir ve ahşap çatı, bir dizi güneş panelini destekleyen ve yağmur suyunu toplayıp bitişikteki bir su kulesinde depolamak için tasarlanmış evi kaplıyor. Sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler yer almış. Her eve bir su kulesi kurma konsepti, kuraklık durumunda erişilebilen ve paylaşılabilen bir belediye su şebekesi sağlamak içindir.