Stefano Boeri Architetti'nin Dubai'deki Dikey Orman Kuleleri

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org

İtalyan stüdyo Stefano Boeri Architetti, Dubai'de binlerce ağaçla kaplı iki gökdelen için dikey bir orman konsepti geliştirdi. Dün Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen COP27 İklim Konferansı'nda Stefano Boeri Architetti tarafından tanıtılan proje, 190 ve 150 metre yüksekliğinde iki konik kuleden oluşuyor.

Dikey orman kuleler Stefano Boeri Architetti

Stüdyo, cephenin birlikte 2.640 ağaç ve 27.600 çalıyı bir araya getirerek "sera ve hidroponik bahçe sistemini" birleştireceğini söyledi. Hidroponik bahçeler toprak yerine su bazlı ve  mineral besin çözeltileri kullanarak dikey bir oluşumda bitki yetiştirmek için tasarlanmış. Stüdyoya göre proje, "kent ormancılığının" faydalarını Dubai'ye getirmek için Impact One yatırım girişimi tarafından görevlendirildi.

Stefano Boeri Architetti "Impact One tarafından görevlendirilen bu proje, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesi için partikül madde yakalama, mikro iklim düzenlemesi ve sera etkisinin azaltılması gibi kentsel ormancılığın faydalarından yararlanmayı amaçlayan ilk projedir. Dikey bir orman prototipini temsil eder. Proje kuru iklimlerde su sistemlerinin yönetimini ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin optimize edilmesinde yeniliklerin etkisini ele alıyor." dedi.

Stefano Boeri Architetti dikey orman kuleler

Stefano Boeri Architetti, Dikey Orman'ı tasarlayıp 2014'te Milano'da ilk prototipini inşa ettiğinden beri, bitkilere ev sahipliği yapan binalarla adından söz ettiriyor. O zamandan beri Eindhoven, Huanggang ve Mısır'ın yeni idari başkentleri için kendi iklimlerine uyarlanmış yerel bitki türlerini içeren dikey ormanlar tasarladı. 

Dikey ormanlar, dikilmiş cephelere sahip gökdelenlerden oluşur ve bu konsept, yoğun konut gelişmelerini kentsel merkezi bitkilerle ile birleştirmek için tasarlanmış. Zaha Hadid Architects'in sahil bölgesi yakınındaki parselinin ve çok amaçlı Opus Binası'nın görüntüleri Dubai'nin dikey orman kulelerini gösteriyor. Şekilleri, Amsterdam'daki Hollandalı MVRDV Studio'nun Valley gökdelenini andıran, sivri uçlu kenarlardan ve çıkıntılı balkonlardan oluşan tepelerle yukarı doğru küçülür.

Stefano Boeri Architetti dikey orman kuleler

Stefano Boeri Architetti'ye göre, projenin çizimlerde görünmeyen önemli bir parçası "su döngüsünün yönetimi" ve yenilenebilir enerji kaynaklarının dahil edilmesidir. Kule deniz suyu arındırma sistemi ve gri su geri kazanım sisteminin yanı sıra kule için temiz enerji sağlayan fotovoltaik paneller içerir.

Stefano Boeri Architetti, 2011 yılında kurulan mimar Stefano Boeri'nin kendi adını taşıyan stüdyosudur. Şirket şu anda ana ofisi  Milano'da bulunuyor, ancak Şanghay ve Tiran'da operasyonları devam ettirmektedir. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)