Süpürgelik Çeşitleri Nelerdir?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mimarlar seyahatlerinden insanlardan çok bina fotoğraflarıyla dönmeleri ve kendilerine ait gizemli bir kelime dağarcığına sahip olmalarıyla tanının. Elbette bunlar her zaman doğru olmayan klişelerdir. Ancak çoğu tasarımcıyı birleştiren bir şey, cepheyi kaplayan malzeme, farklı katlar arasındaki bağlantı, kapıların nasıl açıldığı, pencere çerçevesinin türü, betonlama için formların nasıl bir araya getirildiği ve daha fazlası gibi bir projeyi oluşturan her ayrıntıya dikkat etme eğilimidir. Ancak genellikle fark edilmeyen - ve iç tasarımda büyük fark yaratan - bir ayrıntı da süpürgeliklerdir.

Duvar ve zemin arasındaki birleşme noktası, kir, nem ve ayak, sandalye, süpürge ve elektrikli süpürgelerin neden olduğu darbelerin birikmesine oldukça maruz kalan bir yerdir. Neredeyse her zaman, iki farklı malzemenin karşılaştığı yerde bulunur. Bu nedenle, süpürgelikler alanı koruma ve bir bitiş sağlama işlevine sahiptir. Dahası, estetik ve işlevsel rollerine rağmen, bazı modeller daha da ileri giderek elektrik kablolarını ve hatta alan ısıtması için boruları gizleyebilir. Hastane ortamlarında, süpürgeliklere çok dikkat edilmelidir: yoğun bakım ortamlarında ve ameliyathanelerde, mantar ve bakterilerin her türlü çoğalmasını önlemek için süpürgeliklerin tam temizliğe izin vermesi çok önemlidir. Bu durumda belirli yerel düzenlemelere uyulmalıdır. Ancak, genel olarak, projelerde süpürgeliklerin belirlenmesi söz konusu olduğunda, dört ana seçenek vardır:

Uygulamalı Süpürgelikler

En yaygın tür olan bu süpürgelikler, genellikle duvara yapıştırılarak veya çivilenerek monte edilmesi en kolay olanlardır. Zemin veya duvarın kaplaması özellikle iyi yapılmadığında, genel iç mekana daha iyi bir görünüm sağlamak için en uygun seçenek bu olabilir.

Uygulamalı Süpürgelikler

Ahşap, uygulanan süpürgelikler için en geleneksel malzemedir. Ancak şu anda MDF, alüminyum, PVC ve hatta geri dönüştürülmüş genleştirilmiş polistirenden süpürgelik üreten şirketler var. Profil seçenekleri, en ayrıntılı tasarımlardan en minimalist olanlara kadar çoktur. Duvardan çıkıntı yaptığı için bu tip üzerinde bir miktar kir birikebilir.

Gömme Süpürgelik

Gömme Süpürgelik

Önceki seçenekten farklı olarak, bu süpürgelik herhangi bir çıkıntı olmaksızın duvarla aynı hizadadır. Böylece, süpürgelik işlevini kir birikmeden yerine getirir ve daha minimalist bir yüzeye izin verir. Bununla birlikte, montajı daha dikkatli işçilik ve proje sırasında daha dikkatli detaylandırma gerektirir.

Açık Süpürgelik

Açık Süpürgelik

Açık veya yüzer süpürgelik, zemin ile duvar arasındaki birleşme noktasında bir olumsuzluk yaratarak duvarın yüzer olduğu izlenimini verir. Bu etkiyi elde etmek için genellikle daha sonra boyanabilecek bir alüminyum profil monte edilir. Girintiyi daha da vurgulamak için nişin siyaha boyandığı bazı durumlar vardır.

Süpürgelik Kullanmamak 

Süpürgelik

En basit seçenek elbette hiç süpürgelik kullanmamaktır. Bu giderek yaygınlaşan bir seçenektir, ancak son derece iyi yapılmış bir duvar ve zemin kaplaması gerektirir. Her durumda, bu daha fazla özen gösterme ihtiyacının projede vurgulanması ve iş gücü ile tartışılması çok önemlidir.

Süpürgelikler, genellikle ihmal edilse de, bir iç mekanın oluşturulmasında son derece önemli detaylardır. Mekanın talepleri dikkate alınarak doğru seçildiklerinde, çevrenin iyileştirilmesine olumlu katkıda bulunabilirler. Süpürgelik tasarımının birçok seçeneği bu olumlu etkiyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)