Sürdürülebilir Bir Ses Emici Panel
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
JONAS EDVARD TARAFINDAN MYX SAIL / FLOOR
Jonas Edvard, Mindcraft Project 2023 için mantar miselyumu, kenevir ve söğüt kullanarak geliştirdiği ses emici bir perde sunuyor. Myx Sail / Floor başlığını taşıyan proje, 1m x 1m boyutlarında bir panel olarak şekilleniyor ve bu kompozit biyo-malzemenin esneklik ile sertliği bir araya getiren yapısal niteliklerini sergiliyor. Tasarım ve üretim süreci boyunca bu canlı malzemeyle iş birliği yapan tasarımcı, miselyum yavaş yavaş büyürken ve bitki lifi karışımıyla bağlanırken önceden tasarlanmış bir kalıp içinde esnek bir oda bölücü şekillendiriyor. Edvard'ın modüler tasarım prototipi, miselyum gibi organik malzemelerin doğal özelliklerinin yaşam ve çalışma alanlarımıza nasıl entegre olabileceğini vurgulamayı amaçlıyor.
Jonas Edvard, “İlham kaynağım, mantarın bitki maddelerini parçalayarak toprağa dönüştürdüğü doğal geri dönüşüm rolünü gözlemlemekten geliyor. Bana göre duyarlı tasarım, tasarım tercihleri ile bunların doğa üzerindeki etkileri arasındaki iş birliğine dayalı ilişkiyi anlamayı içerir. Bu bakış açısı daha sürdürülebilir bir yaşam döngüsüne katkıda bulunmayı amaçlıyor.“ dedi.
MİSELYUMUN SES EMİCİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI
Bu proje, Jonas Edvard tarafından Almanya merkezli Arup Engineers ile iş birliği içinde yürütülen daha geniş bir araştırma çalışmasının parçasıdır. Birlikte, miselyumun ses emici niteliklerini araştırdılar ve paneller, insan konuşması ve etkileşiminin standart aralığı olan 200 - 2500 hz arasındaki frekansları emecek şekilde tasarlandı. Tasarımcı, doğal, organik malzemelerin binalarımızın ve iç mimarimizin ayrılmaz bileşenleri haline gelme potansiyelini öngörüyor. Edvard'ın tasarım felsefesi, ham maddeler ve insan yaşamı arasındaki karmaşık ilişkiyi keşfetmesinde açıkça görüldüğü üzere, doğaya karşı derin bir saygı etrafında dönmektedir.
Edvard, “Çalışmalarım, yeni bir tasarım sözlüğü oluşturmak amacıyla ham doğal malzemeler üzerine yeni araştırmalara dayanıyor - maddenin içinde saklı olan olasılıkları ve nitelikleri haritalamak için malzemelerin tutarlılığını, dayanıklılığını ve estetiğini test ediyorum.“ dedi.
Tasarıma açık fikirli yaklaşımı, yerel veya organik kaynaklardan yeni malzemeler ve nesneler elde eden, genellikle döngüsel ve sürdürülebilir bir ahlakı benimseyen deneylere yol açıyor. Test aşamasında Edvard, miselyum bazlı ses emici malzemenin tasarımını, görünümünü ve işlevselliğini anlamak için çeşitli malzeme bileşimlerini araştırıyor. Doğal, gözenekli, hafif ve sert özelliklerinin altını çiziyor. Kökleri derin araştırmalara dayanan çalışmaları, malzemeleri işlevsel formlara yeniden yerleştirmeyi ve doğal kökenlerin değeri ve estetiği hakkında konuşmalar başlatmayı içeriyor.
Edvard, "İnsanların ses emici malzemelerin niteliklerini hissetmelerini ve doğal malzemelerin evlerimize ve yaşam alanlarımıza nasıl dahil edilebileceğine dair yeni bir anlayış geliştirmelerini istiyorum.“ dedi.