Sürdürülebilir Gelecek İçin Doğru Malzeme Seçimi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Gensler, global bir mimarlık firması olarak, tüm projelerinde 2030 yılına kadar karbon nötrlüğü sağlamayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için Gensler Şehirler İklim Mücadelesi (GC3) adıyla bilinen bir strateji geliştirdi ve belirli adımlarla bu yolda ilerliyor.

Karbon ayak izini azaltmak için kullanılan stratejiler arasında, doğru boyutlandırma, düşük ve sıfır etkili malzemelerin seçimi, binaların yeniden kullanımı gibi yöntemler yer alıyor. Dünyanın iklim değişikliği gerçekleriyle yüzleştiği bu dönemde, inşaat sektörü de karbon ayak izini azaltma yollarını arıyor. Küçük değişiklikler bile büyük etkilere yol açabiliyor çünkü binalar ve inşaat sektörü, BM'nin 2023 raporuna göre, küresel sera gazı emisyonlarının %37'sinden sorumludur.

Karbon Nötr Hedefine Ulaşan Mimarlar

karbon nötr

Dünyanın en büyük mimarlık firması Gensler, karbon nötrlüğe ulaşmayı sadece bir hedef değil, bir sorumluluk olarak görüyor. Ancak, karbon nötrlüğe giden yol oldukça karmaşık, özellikle de yapı malzemelerinin seçimi ve kullanımı söz konusu olduğunda. Gensler’in Houston ofisi ve enerji alanındaki küresel uygulama lideri olan baş tasarımcı Vince Flickinger'a göre, GC3 girişimi tam da bu hedef doğrultusunda başlatıldı.

GC3 çabalarının bir parçası olarak Gensler, mimarların önce kendi etkilerini ölçebilmesi gerektiğini, böylece sonuçları iyileştirip karbon nötr hedeflerine ulaşabileceklerini belirtti. Gensler, “Bunu yapabilmek için tüm projelerimizde operasyonel ve gömülü karbonu ölçmek için evrensel ve standart bir yöntem oluşturmalıyız. Danışmanlarımızdan aldığımız verileri düzenleyerek operasyonel karbonumuzu kavrıyoruz. Gömülü karbonu anlamak için doğru malzeme miktarlarını belirleyip, onlara gömülü karbon değerlerini açıklıyoruz.” dedi.

Doğru Malzemenin Etkisi

Flickinger ve Gensler ekibi sık sık şu soruyu gündeme getiriyiror: “Karbon nötr olmayan bir dünyada, karbon nötrlüğe nasıl ulaşabiliriz?”. Ekip bu sorunun yanıtını malzemelere odaklanarak buluyor. Gömülü karbonu azaltma stratejileri arasında doğru boyutlandırma, düşük ve sıfır etkili malzemelerin seçimi, yeni inşaat yerine binaların yeniden kullanılması ve karbon sekestrasyonu (emilim yoluyla yakalanan karbon) artışlarıyla etkiyi dengeleme yer alıyor.

Gensler, karbon nötrlüğe katkıda bulunan malzeme seçimlerini kolaylaştırmak için Gensler Ürün Standartları’nı geliştirdi. Bu girişim, ürünlerin çevresel etkilerine göre sıkı bir değerlendirmeden geçmesini sağlıyor ve belirli standartları karşılayan veya aşan ürünlerin seçilmesini garanti ediyor.

Flickinger, “Belirli bir standarda göre tüm belgeleri inceliyoruz ve bu filtre, çevresel etkileri düşük ürünlerden oluşan bir listeye ulaşmamızı sağlıyor.” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)