Sürdürülebilir Mimari İçin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Giderek şehirleşen bir dünyada yaşıyoruz. Konutlar, hastaneler, okullar ve yollar -günlük yaşamın temelleri- güçlü ve dayanıklı malzemeler gerektiriyor. Bu nedenle AEC (Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat) endüstrisi bu unsurları inşa etmek için büyük ölçüde betonun ana bileşeni olan çimentoya güveniyor. Ancak mimarlar için betonun çok yönlülüğü ve dayanıklılığı her zaman sürdürülebilirlik kimlik bilgileriyle bir arada olmuyor.

Sürdürülebilir Mimari

Çimento üretimi vazgeçilmesi zor bir endüstri olarak görülüyor, peki ya tamamen karbonsuzlaştırma potansiyelimiz olsaydı? Yenilikçi ve sürdürülebilir yapı çözümlerinde küresel bir lider olan Holcim, net sıfır çimento üretmek için karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) teknolojisinden yararlanıyor.

Yeni Nesil Sürdürülebilir Bina

Beton, dünya altyapısının büyük bir bölümünün temelidir ve gezegende en çok tüketilen insan yapımı kaynaktır. Betonun çok yönlülüğü ve dayanıklılığı, onu konut, ulaşım altyapısı ve yüksek binaları kapsayan projeler için en yaygın kullanılan yapı malzemelerinden biri haline getirmektedir. Ayrıca sonsuz şekilde geri dönüştürülebilir.

Bununla birlikte, betonun üretimi için üretilen çimentodan kaynaklanan CO₂ emisyonları nedeniyle betonun sürdürülebilirliği ile ilgili endişeler bulunmaktadır. Neyse ki, bugün sektörün elinde çimento üretimini karbondan arındırmak için birçok araç var.

Sürdürülebilir Mimari

İnşaat sektörü bir dönüşümün ortasındadır. Uzun süredir dünyadaki CO₂ emisyonlarının önemli bir kısmından sorumlu olan sektör için karbonsuzlaştırma en önemli önceliktir. Geri dönüştürülmüş klinker ve kalsine kil gibi üretim süreçlerindeki çığır açan ve oyunun kurallarını değiştiren gelişmelerin yanı sıra alternatif malzemeler ve enerji kaynakları, çimentonun karbon ayak izini azaltmaya ve böylece dünyanın uzun vadeli iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

Yine de, azaltılması zor emisyonlar kaçınılmaz olarak kalır. CCUS teknolojisi, üretim sürecinden kaynaklanan bu kaçınılmaz emisyonlarla başa çıkmak için güçlü bir çözümdür. Net sıfır çimento, sürdürülebilir binalarda devrim yaratacak ve betonun yeşil mimari şartnamelerini karşılamak için tercih edilen malzeme olmasına yardımcı olacaktır.

Kanıtlanmış Temiz Teknolojiler

CCUS teknolojisinin geçmişi 1970'lere kadar uzanmaktadır; yeni olan ise inşaat sektöründe kullanılmasıdır. Çimento üretiminde CCUS, atmosfere karışmasını önlemek için üretim sürecinde yayılan CO₂'nin yakalanmasını içerir.

Sürdürülebilir Mimari

İki ana tip karbon yakalama teknolojisi vardır. Yanma sonrası teknolojiler, geleneksel bir fırının egzoz gazındaki CO₂'nin "borunun sonunda" emilmesini içerir. Entegre süreçler bu teknolojilere bir alternatiftir ve üretim sırasında uygulanan bir dizi konsepti içerir.

Yakalanan CO₂ daha sonra depolanabilir veya kullanılabilir. Depolama durumunda, CO₂ özel tuzlu su akiferlerine veya terk edilmiş petrol ve gaz rezervuarlarına taşınır. Mineralizasyondan yararlanarak, CO₂ karbonatlar oluşturmak için minerallerle reaksiyona sokulur, CO₂ yeni çimento, beton ve agregalarda kullanılmak üzere güvenli bir şekilde depolanır - döngüsel bir döngü ve eskiden yeni inşa etme fırsatı yaratır. CO₂ aynı şekilde kimyasallar, plastikler veya sürdürülebilir yakıtlar üretmek için kullanılabilir veya endüstriyel kullanımlar için yeniden kullanılabilir.

İnşaat Sektöründe CCUS'un Ölçeklendirilmesi

Yeşil Büyümeyi Hızlandırma stratejisinin bir parçası olarak, inşaat sektörünü karbonsuzlaştırmak için çalışıyor. Çimento üretiminden kaynaklanan azaltılması zor emisyonları ele almak için, net sıfır çimento üretmek amacıyla CCUS teknolojilerini ölçeklendiriyor. Sağlam ve oldukça çeşitlendirilmiş CCUS yol haritası, 2030 yılına kadar yılda 5 milyon tondan fazla CO₂ yakalamayı ve 8 milyon ton net sıfır çimento dünya çapında 50'den fazla projeyi içermektedir.

Farklı yerel koşulların ve düzenleyici ortamların bilincinde olan şirketler CCUS yollarını her bir tesisine göre uyarlamaktadır. Almanya'daki Lägerdorf çimento fabrikasında 'Carbon2Business' kullanım projesi, yakalanan CO₂'yi e-metanole dönüştürecek veya plastik üretmek için ham madde olarak yeniden işleyecek. Depolama yolunu geliştiren Polonya, Kujawy'deki 'Go4ECOPlanet' girişimi, klinker üretiminden kaynaklanan CO₂ emisyonlarını yakalayacak ve tükenmiş petrol sahalarına taşınmasını kolaylaştıracaktır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)