Sürdürülebilir Yeşil Çatı Organik Mimari İle Birleşiyor: Prestige Üniversitesi
Hindistan, Indore'da, Sanjay Puri Architects tarafından tasarlanan Prestige Üniversitesi, sürdürülebilir bina uygulamalarını organik mimariyle birleştiren karma kullanımlı bir eğitim binasıdır.
Kademeli Yükselen Yeşil Çatı
100 dönümlük bir üniversite kampüsü için planlar üzerinde çalışan Sanjay Puri Architects, kampüsün idari binalarının konsept tasarımlarını tamamladı. Hindistan, Indore'da bulunan Prestige Üniversitesi, çevrenin doğal kaynaklarından ve ikliminden tam olarak yararlanmak için, organik mimariyi sürdürülebilir bina uygulamalarıyla harmanlıyor. Bu konseptte yapı, 20 metre yüksekliğindeki bir tepeye doğru, kademeli olarak yükselen yeşil teraslarıyla tanımlanıyor. Bu tasarım, aynı zamanda iç mekân işlevi ile dış mekân konforu arasında bir denge kuruyor.
Doğal İklim ve Yerel Kaynaklar
Geleneksel Hint mimarisinden ilham alan Sanjay Puri Architects, enerji açısından verimli ve sürdürülebilir altyapı inşa etmek için önce Indore'un doğal iklimine ve yerel kaynaklarına bakıyor. Sınıfların büyük bir bölümünün bulunduğu Prestige Üniversitesi'nin ikinci kat tavanından, en üst kattaki yeşil terasların oluşturduğu boşluklardan gelen kırık güneş ışığı ve bol havalandırma içeri giriyor.
Isıyı Emen Tuğla Perdesi
Doğal aydınlatma ve havalandırmaya kolayca erişen Prestige Üniversitesi, aynı zamanda binanın doğu, batı ve güney taraflarında güneşten gelen ışığın ve ısının çoğunu emmeye yarayan 20 metre yüksekliğindeki tuğla perdesi sayesinde, ısının azaltılmasını sağlıyor. Ayrıca kademeli inen yeşil çatı, çok katmanlı yeşil terasları sayesinde çeşitli etkinliklere ortam oluşturuyor.
Karma Kullanım
Karma kullanımlı bir bina olarak tasarlanan Prestige Üniversitesi, yeşil teras sıralarının hemen altındaki diğer tesislerin yanı sıra; bir kütüphane, kafeterya ve çok sayıda seminer salonuna ev sahipliği yapıyor. Yapının zemin katında, öğrenciler ve öğretim üyeleri için bir kafeterya, oditoryum ve çeşitli idari ofisler bulunuyor. Prestige Üniversitesi'nin birinci katında ise, kolezyumların yeraltı tünellerine benzer şekilde, kütüphane odaları, çapraz kapalı caddeden geçen bir iç köprü ile birbirine bağlanıyor.