Tabanlıoğlu Design Miami’de Ev Sahibi

Dünyanın etkili galerilerini, koleksiyonerleri ve tasarımcılarını bir araya getiren Design Miami’de Tabanlıoğlu konuşuldu. Uluslararası tasarım dünyası Miami’de Tabanlıoğlu’nun tasarladığı Filamingo Lounge’da ağırlandı. 

Design Miami Filamingo Lounge’u davet üzerine tasarladıklarını kaydeden Murat Tabanlıoğlu, “Lounge için ana tasarım çerçevemiz alanın orantıları ve mekânsal nitelikleri ile birlikte; Miami, Florida ve ABD'nin çevresel verileri oldu” dedi. 

Tabanlıoğlu Mimarlık olarak kısa bir süre önce New York’ta ofis açtıklarını ve ABD’deki varlıklarını ifade etmenin bir adımı olarak Miami’de olduklarını vurgulayan Melkan Gürsel ise, “Flamingo Lounge’un tasarımı modern mimarlığa dayalı yaklaşımımızı ifade etmek için bir fırsat oldu. Miami Vice dahil, Hollywood'un izleri de içinde olmak üzere, kişisel Miami algımız tasarımda etkili oldu” diye konuştu. 

Tasarım kültürünü paylaşmak üzere dünyanın en etkili koleksiyonerlerini, galerilerini, tasarımcılarını, küratörlerini ve eleştirmenlerini, her yıl Aralık ayı başında Miami’de, bir festival ortamında bir araya getiren Design Miami’de özel davetliler bu yıl Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarladığı Filamingo Lounge’da ağırlandı. 

30 Kasım - 4 Aralık arasında on ikincisi gerçekleşen, tasarım dünyasından geniş bir uluslararası katılımcı yelpazesinine hitap eden Design Miami’ye Tabanlıoğlu Mimarlık Collectors Lounge'ı tasarlamak ve gerçekleştirmek üzere davet edildi. Tabanlıoğlu Mimarlık bu prestijli uluslararası tasarım etkinliğinde tropikal Miami'nin özünü “Flamingo Lounge / Flamingo Salonu” adıyla tasarımına yansıttı. Tabanlıoğlu, tematik tasarımıyla, bu alanda fuar süresi boyunca uluslararası alanda en etkin tasarımcıları, küratörleri, galeri sahipleri ve koleksiyonerleri ağırladı.

100 metrekarelik bu buluşma alanı boyunca kullanılan tek renk şeker pembesi ve mobilyalardan, duvarlara ve zemine, her eleman özel döküm yapılan reçine malzemeden elde edildi. Flamingo Lounge'un estetiğine, kült film yönetmeni John Waters'ın ihtişamlı debdebesinden, Mies Van Der Rohe'nin süsten ziyade yarar gayesi güden minimalizmine ve Gaetano Pesce'nin renkli akışkanlığına kadar bir dizi farklı kaynak esin verdi. Tabanlıoğlu Mimarlık’ın kendine has bir algıyla, Miami tarzı ve kültürü değerlendirmesini, keskin bir soyutlamayla ancak aynı zamanda oyunlu bir yaklaşımla tasarımına taşıdığı “koleksiyonerler salonu”, mimarların modernist yaklaşımını vurguluyor.

Zemin ve pembe renkte reçine örtülü tek bir malzeme olarak, dev bir bloğun oyulması suretiyle elde edilmiş görüntüsü sağlayan, akışkan bir bütünlük içinde kurgulandı. Uzun bir dikdörtgen formundaki mekânda, her biri ayrı bir mobilya parçasıyla temsil edilen 4 farklı bölüm bulunuyor. Oturma, dayanma, servis verme gibi işlevlere karşılık gelen, farklı yükseklik ve formlarda temel geometrik karakterlerden oluşan bölmelerin biri dairesel kapalı, diğeri tek tek ünitelerden oluşan iki oturma alanı; ayrıca, kare bir bar ve bistro olarak kullanılacak elemanlarla oluşturulan bir diğer açık alan art arda gelerek Lounge’un ana strüktürünü kuruyor. 

“Tasarım Sohbetleri Tiyatrosu”

Sergi ve çeşitli etkinliklerle birlikte, Design Miami'nin Tasarım Sohbetleri, tasarım dünyasının en güncel konularını izleyiciyle paylaşan, tasarım söylemini ve üretimi etkileyen yaratıcıları, koleksiyoncuları ve eleştirmenleri bir araya getiren bir program oldu. Bu çerçevede, 1 Aralık Cuma günü Murat Tabanlıoğlu, Michael Sorkin ve Jerry Van Ecyk Beyond Borders/Sınırların Ötesinde başlıklı bir sohbette “Tasarım Sohbetleri Tiyatrosu”nda bir araya geldi.

Melkan Gürsel: “Miami Vice ve Hollywood izleri taşıyan bir tasarım” Kısa bir süre önce New York'taki ofislerini açtıklarını hatırlatan Melkan Gürsel, “ABD'deki varlığımızı ifade etmek için bir adım atarak, mimari pratiğimizin ve aynı zamanda sanat ve tasarım konusunda kişisel yaklaşımlarımızın bir parçası ile şimdi Miami'deyiz. Flamingo Lounge’un tasarımı modern mimarlığa dayalı yaklaşımımızı ifade etmek için bir fırsat oldu. Miami Vice dahil, Hollywood'un izleri de içinde olmak üzere, kişisel Miami algımız tasarımda etkili oldu” diye konuştu. 

Murat Tabanlıoğlu: “Ana çerçevemiz Miami, Florida ve ABD’nin çevresel verileri oldu” Murat Tabanlıoğlu, Filamingo Lounge tasarımını şöyle özetledi: “Lounge için ana tasarım çerçevemiz alanın orantıları ve mekânsal nitelikleri ile birlikte; Miami, Florida ve ABD'nin çevresel verileri oldu. Her bir üniteyi işlevsel olarak optimum düzeye indirgeyen soyutlama yaklaşımımıza rağmen sadece gerekli nesneler olarak değil, aynı zamanda karmaşık bir iletişim aracı olan geometrik sembollerden form olarak yararlandık.

“DESIGN MIAMI” TASARIM DÜNYASINI BULUŞTURUYOR

2005 yılında, daha sonra Art Basel Direktörü olan Sam Keller'in önerisi üzerine, gayrimenkul geliştirme ve yatırımcısı ve koleksiyoner, bugün de Design Miami'nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak aktif olarak görevde olan, Craig Robins tarafından kurulan Design Miami güncel tasarım üretimi çerçevesinde en önemli küresel forumlardan biridir. Her yıl Haziran ayında İsviçre Basel'de düzenlenen Art Basel’le birlikte, ABD’de düzenlenen Design Miami, 2010 yılında Art Basel Miami Sahili'nin karşısındaki şimdiki mekânına taşındı. 

Tasarım kültürünü paylaşmak üzere dünyanın dört bir yanından en etkili koleksiyonerler, galeriler, tasarımcılar, küratörler ve eleştirmenler, bir festival ortamında her yıl Aralık ayı başında Miami’de buluşuyorlar. Bu kültür fuarı, tasarım, koleksiyon, sergileme, tartışma ve yaratıcı tasarım üretimi için öncü konumunu güçlenerek sürdürüyor.

Miami Design, dünyanın en iyi galerilerinin 20. ve 21. yüzyıl mobilyaları, aydınlatma ve objeleri, müze nitelikli sanat sergilerini paylaşmak üzere bir araya geldiği bir tasarım alanından daha fazlası… Sergilerin yanı sıra çeşitli paneller ve konferanslar gibi öncü kültürel programlarıyla, burada yer alan her gösteri ile nitelikli pazar imkânlarını dengelemeyi başarıyor. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)