Sanatsal Manifesto: Miami Garaj Müzesi

2015 yılında Design District yürütücüsü Craig Robbins, Miami Museum Garage için bir konsept geliştirmek üzere mimar ve küratör Terence Riley ile çalışmaya başlamış. İkili, yapının cephesini tasarlamaları üzere WORKarc, Jürgen Mayer H., Clavel Arquitectos, Nicolas Buffe ve Riley’nin kendi ofisi  olan K/R ile çalışmaya karar vermiş. Her bir ofis, Miami Museum Garage’ın cephesinin bir parçasını alarak kendi sanatsal manifestolarını Miami’nin en önemli caddelerinden birinde sergileme imkanı bulmuş.

Farklı tasarımcıları bir araya getirerek ortak bir çalışma ortaya çıkarmayı amaçlayan Riley’nin esinlendiği unsurlardan biri Fransız salon oyunu Exquisite Corpse. Oyun farklı sanatçılar tarafından üretilen ve birbirlerinden bağımsız bir şekilde bir araya getirilse de, ortak bir uyum oluşturan bir dizi resim koleksiyonunu içinde barındırıyor. Böylece, Riley, bir araya getirdiği sanatçılara kendilerine ayrılan alanda tamamen serbest olma hakkı tanımış. Bu sayede ortaya Exquisite Corpse’un özgün ve modern bir yorumu ortaya çıkmış.

Yapının köşe cephesi New York tabanlı tasarım ofisi WORKarc’a verilmiş. Work Arc, Ant Farm adını verdikleri eserlerinde etkileşim, sürdürülebilirlik, sanat, müzik ve peyzaj temaları üzerinden ilerlemiş. Tasarladıkları açıklıklar ve kıvrımlı alanlar ile WORKarc bir karınca kolonisi izlenimi yaratmayı amaçlamış. Aynı zamanda cephede kullanılan perfore metal paneller, üretilen işin renkli yapısı ile kontrast oluştururken binanın içine gölge sağlıyor.

Jürgen Mayer H. Tarafından tasarlanan XOX (Hugs and Kisses), Ant Farm’ın hemen yanında bulunuyor ve devasa bir puzzle izlenimi yaratıyor. XOX, iç içe geçen kıvrımlı şekillerden oluşuyor. Parçaların bir kısmı parlak kırmızı ve mavi şeritler ile renklendirilirken diğer kısmı beyaz metal paneller ile kaplanmış.

41. Caddenin üzerinde bulunan cephenin devamında Nicolas Buffe’nin tasarımı yer alıyor. Japonya’da yaşayan Fransız bir sanatçı olan Buffe’nin illüstrasyonları, WORKarc ve J. Mayer H.’nin renkli tasarımlarından oldukça farklı bir dile sahip. Lazer kesim metal parçalar ve plastiğin bir araya getirilmesiyle oluşturulan çizimler 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak cepheye yerleştirilmiş. Garaj girişinin de bulunduğu bu cephenin girişinde 4 tane 7 metre yüksekliğindeki heykel bulunuyor.

Clavel Arquitectos tarafından tasarlanan Urban Jam, Buffe ve K/R’nin tasarımlarının ortasında yer alıyor. Urban Jam, Miami Design District’teki eski ve atıl durumdaki binaların yeniden kullanılarak kentsel ölçekte yeniden doğuşundan esinlenmiş. Altın ve gümüş renkteki arabaların binanın cephesinde dikey bir trafik oluşturuyor ve eski arabalar lüks bir heykel olarak yeniden işlev kazanıyor.

Projenin beşinci ve son parçası ise K/R tarafından tasarlanan Barricades. Yapının batı kısmında yer alan eser Miami’nin otomotiv endüstrisinden ilham alıyor. Cephe, kırmızı ve beyaz trafik bariyerlerinin dikey olarak yan yana yerleştirilmesiyle oluşturulmuş.

Proje Künyesi:

Proje Adı: Miami Museum Garage

Mimari&Tasarım: Clavel Arquitectos, J. Mayer H, K/R, Nicolas Buffe, WORKac

Bölge/Yıl: Miami/2018

Fotoğraf: Imagen Subliminal

Kaynak: archdaily, dezeen



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)