Talaş Kullanarak Biyolojik Olarak Parçalanabilen Beton Kalıplar
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Michigan Üniversitesi'nden bir araştırma grubu beton döşeme işleminde ahşap israfını azaltmak maksadıyla talaştan biyolojik olarak parçalanabilen kalıplar üretti. Ahşap bazlı malzeme Taubman College of Architecture and Urban Planning'deki Digital Architecture Research and Technologies (DART) Lab tarafından yürütülen BioMatters projesinin bir neticesidir.
DART Yöneticisi Mania Aghaei Meibodi ile araştırmacılar Muhammad Dayyem Khan ve Tharanesh Varadharajan önderliğindeki ekip beton inşaatında kullanılan kalıpların oluşturduğu atıkları azaltmak için endüstriyel talaşı yeniden kullanacak bir malzeme oluşturmayı amaçladı. Ekip talaşı biyopolimerler ve katkı maddeleriyle karıştırarak farklı biçimlerde kalıplanabilen ya da 3D baskıyla üretilebilen bir malzeme ortaya çıkardı. Ekip özelliklerini göstermek maksadıyla malzemeyi beton kalıbı oluşturmak için kullandı.
Ekip 1,8 metrelik bir yapısal kolonu 3D baskıyla üretti ve merkezine kademeli olarak beton döktü. Beton kuruduktan sonra, kolonu açığa çıkarmak için talaş kalıp soyuldu. Talaş malzemesi daha sonra saklandı ve 3D baskı için gereken viskozite düzeyini yeniden elde etmek maksadıyla su eklenerek geri dönüştürüldü. Ekip bu işlemi kullanarak aynı malzemeyi ilave kolonlar oluşturmak üzere 25'ten fazla kez başarıyla yeniden kullandı. Ekibe göre dünya çapında yılda 15 milyar ağaç kesiliyor ve bu da Amerika Birleşik Devletleri'nde üç milyon pound talaşın çöplüklere dökülmesine sebep oluyor. Talaş genellikle alternatif olarak yakılabiliyor ve bu da çevre kirliliğine sebep olabiliyor.
Araştırmacı Muhammad Dayyem Khan, "Benim için kıymetli bir malzeme gibi çünkü bir ağacı kesiyorsunuz. Bence o ağacı kesiyorsanız her bir zerresi yeniden kullanılmalı." dedi. DART Lab'a göre kalıplar beton yapım masraflarının yüzde 40'ına kadar katkıda bulunuyor ve genellikle ahşaptan inşa edilir. Şantiyelerde kullanıldıktan sonra kalıplar genellikle atılıyor. Ekip aynı zamanda bu malzemeyle daha büyük binalar yapmayı da denemeyi planlıyor. Khan, "Örneğin bazı binalar büyük bir depoda basılabiliyor ve sonra onları ters döndürüyorsunuz. Yalnızca 90 derece döndürün ve daha büyük bir yapı ortaya çıksın." dedi.
BioMatters ekibi öncelikle malzemeyi kalıp için denemiş olsa da potansiyelin yalnızca beton inşaatının ötesine geçtiğini ileri sürdü. Khan, "Her şey olabilir. Küçük, dekoratif eşyalar olabilir. Mobilya olabilir. Duvarlarınız, kapılarınız, pencereleriniz olabilir." dedi. Malzeme aynı zamanda zımparalanabilir ve daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için ahşaba benzer şekilde boyanabilir. Ekip halen hangi ahşapların bu malzeme için en iyi sonucu verdiğini araştırıyor.