Tekerlekli Evler Konut Sektörünün Gözdesi!
Talep patlaması yaşayan tekerlekli küçük evler, özellikle İstanbul'da beklenen deprem nedeniyle artan ilgiyle karşılaşıyor. Üreticiler, telefon trafiğinin kontrol edilemez hale geldiğini belirtiyor. Ancak tiny house'lar hakkında yapı ve arsa imar gereklilikleri merak konusu olmaya devam ediyor.
ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, bu konuda açıklamalarda bulunarak, tekerlekli tiny house'ların römork kapsamına girdiğini ve yapı ruhsatı gerektirmediğini ifade ediyor. Ancak sabit/tekersiz tiny house'ların römork kapsamına girmediğini ve yapı olarak değerlendirildiğini belirtiyor.
Van, imar hukukunun temel kavramlarından biri olan "yapı"nın 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5. maddesinde net bir tanımının bulunduğunu söylüyor. Bu tanıma göre, "karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yer altı ve yer üstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler" yapı olarak kabul ediliyor.
Tekerlekli tiny house'ların imar mevzuatına giren bir "yapı" olarak ele alınmaması gerektiğini belirten Van, bu nedenle bu evler için ruhsatsız yapı, imar mevzuatına aykırı yapı veya kaçak yapı kavramlarının uygulanamayacağını vurguluyor.
Ancak, dikkat edilmesi gereken bir noktanın, tiny house'ların tekerlekli olması ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre römork kapsamına girmesidir. Sabit/tekersiz tiny house'lar ise römork kapsamına girmemekte ve yapı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu tip evler için yapı ruhsatı gerekmektedir.
Van, tarla statüsündeki arazilere tiny house yerleştirilebileceğini belirtiyor. Ancak imar kanunu uyarınca, bu tarlalara oturma amaçlı yapı yapılabilmesi için arazinin en az 5.000 m2 büyüklüğünde olması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, tarlalara oturma amaçlı olmak kaydıyla sabit/hareket edebilen tiny house'lar, karavanlar, taş-ahşap-betonarme binaların yapılmasına izin verilebileceğini söylüyor.
Van, ekoturizm imarı adında özel bir statünün varlığından da bahsediyor. Bu durumda, taşınmaz üzerinde ekoturizm imarı bulunuyorsa, yapı yapma, tiny house yerleştirme veya köyler oluşturma gibi projelerin %10 imarlı durumda gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.