TOP 10: Toz Boya Uygulanan Projeler
Mimaride biçim ve renk arayışı, mimarlık tarihinin çıkışından bu yana süregelen bir yolculuktur. Mimari ürünün sunulacağı görsel estetik eserin anılacağı sıfatların tanımını oluştururken bunun başını ise renk öğesi çekiyor. Mimari veya iç mimaride yapıların rengi kadar dayanımının ve sürekliliğinin önemini koruduğu yapı sektöründe artık sadece bu nitelikler yeterli kalmıyor. Geri kazanım sistemi, ekonomikliliği, çevreye duyarlılığı ve insan sağlığına etkileri de bir o kadar önem kazanmış durumda.
Öyle ki yapı sektöründe, boya- renk segmentinde üretim yapan birçok firma da bu veriler doğrultusunda Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına her geçen gün bir yenisini katmaktalar. Tasarımı görsel ve bütünsel açıdan tamamlayan renkler, mimar ve tasarımcılar tarafından da her zaman yerini koruyan bir değere sahipler. Bu renklerin kimi zaman tonajları, kimi zaman dokuları, kimi zaman uygulama şekilleri ve tabii ki içeriklerindeki çevre dostu ürün kodları en kritik seçim aşamalarının başında geliyor. Uygulama biçimindeki kolaylık ve uygulama sonrası herhangi bir atık çıkarmayan, böylelikle çevreye havaya ve suya zarar vermeyen toz boyalar son yılların en hızlı gelişen ürün gruplarından birisi. Solvent içermemesi, yüzey kalitesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve çevre duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre daha çekici bir alternatif yapmaktadır.
Bu sayımızın TOP 10 bölümünde mimari eser üretilirken doğru malzeme tercih etmenin etkisini farkedebilmek adına renkli bir keşfe çıkmaya hazırlandık. Bu keşifle birlikte toz boyanın yapılara renk veren geniş paletini hep beraber göreceğiz...