​'Toprak Ana’nın​ Dünyaya Hediyesi​ Kuvars​

ÇİMSTONE Sponsorluğunda hazırlanmıştır.

Doğanın hediyesi kuvars mireralinin ileri teknoloji ile işlenmesiyle şık, sağlam & hijyenik ürünler

Yeryüzündeki en sert minerallerden biri olan doğal kuvars minerali günümüzün en son teknolojisiyle işlenerek, farklı yüzey kaplama malzemeleri elde edilir. Elde edilen bu malzemeler  zemin kaplaması, cephe kaplaması, merdiven uygulamaları, mutfak ve banyolar için birbirinden şık, sağlam ve hijyenik tezgahlar olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Kuvars, dünya üzerinde çok ve yaygın bulunan değerli minerallerden bir tanesidir. Prizmatik altıgen kristal görünümündeki kuvarsın kimyasal yapısı silisyum ve oksijenden oluşmaktadır. Bütün iklim koşullarında oluşabildiği ve kimyasal/mekanik ayrışmalara dayanıklı olduğu bilinen kuvarsın ismi, hiç çözülmeyecek kadar sert biçimde donmuş su parçası -buz- anlamını ifade eden yunanca “krystallos” kelimesinden gelir.
 
Doğada bulunan madenler içerisinde en serti 10 Mohs sertlik oranı ile elmas madeni iken  elmastan sonraki en sert madenlerden biri ise 7 Mohs sertlik oranı ile kuvarsmadenidir. Çeliğin 6,2 Mohs sertlik oranına sahip olduğu düşünüldüğünde kuvarsın dayanıklılığı daha iyi anlaşılabilmektedir.

Kuvars çeşitlerinin ortak kimyasal doğası 18. yüzyılın sonunda İsveçli kimyager Bergmann tarafından keşfedilmiştir. 1823 yılında J.J. Berzelius’un  kuvarsın kimyasal bileşenin silikon dioksit olduğunun keşfinden sonra kuvars minerali gruplara ayrılmıştır.

Dünyanın hemen hemen her bölgesinde bulunan kuvars taşının, en yaygın çıkarıldığı ülkeler Brezilya ve Madagaskar’dır. Ayrıca dünyanın en değerli taşlarından olan mavi kuvarsın en zengin yatakları Brezilya’dadır.

Sağlamlığını doğal sertliğinden alan kuvars, yüzyıllardır sihir ve tedavi alanlarında kullanılmış günümüzde de tedavi edici olduğu inanılan taşların başında gelmektedir. Bazı doğa ve taş bilimcileri kuvars kristallerinin sağlığa faydalı nitelikleri en yoğun taşlardan biri olduğunu söylemektedirler. Sayılan birçok faydasının yanında beyin fonksiyonlarını uyarması, kişinin çevresinde oluşan negatif enerjiyi yok ederek, pozitif enerjiyi toplaması, özellikle elektronik eşyalardan yayılan radyasyonu azaltıcı tesirinin oluşu, vücuttaki aşırı ısıyı emmesi  en dikkat çekici faydalarındandır. Antik Çağda, her yüz yılda bir nefes alarak hayatta kaldıklarına inanılan kuvars, metafizik dünyada toprak ananın dünyaya hediyesi olarak görülmektede, en küçük parçası bile şifalı kabul edilmektedir. Kuvars çeşitlerinden biri olan ve halk arasında çakmak taşı olarak ifade edilen taşı ilk insanların mağara duvarlarını çizmek için kullandıkları bilinmektedir. Kuvarsla ilgili dikkat çekici bir bir diğer bilgi ise, dünyaca ünlü İznik çinilerinin en önemli özelliğinin ana maddesinin kuvars olmasıdır. 

Sarıdan mora doğadan gelen renk çeşitliliği

Başlıca kuvars çeşitleri; Saydam ya da renkli dağ kristali (necef taşı), kahverengi dumanlı kuvars, menekşe renkli mor necef (ametist), kan renginde yemani, pembe renkli hematoyit kuvars, içinde mika bulunan kırmızı renkli yıldız taşı (aventurin), içinde tutam halinde rutil iğneleri bulunan Venüs Saçı, içinde amyant lifleri bulunan kedigözüdür.

Şeffaf kuvarsa halk arasında kaya kristali denildiği gibi pembe kuvarsa da ‘aşk taşı’ denilmekte ve onu üzerinde taşıyanı öfkeden, suçluluktan, korku ve kıskançlıktan koruduğu, kısırlığa karşı da yararlı olduğu kabul edilmektedir. 

Leke tutmazlığı, hijyenik olma özelliği, sağlamlığı ve doğal kristal yapısından gelen parlaklığıyla kuvars, özellikle banyo ve mutfaklarda  tercih edilen bir malzemedir. 

Bu değerli taşlar yüzük, küpe, kolye yapımında kullanılmasının yanı sıra beyaz kum olarak bilinen oldukça saf kuvarslar camcılıkta kullanılır. Adi camdan değişik olarak morötesi ışınları da geçirdiği için, morötesi ışık veren ampullerin yapımında, basınç değişmelerine uygun elektrik akımı verme özelliğine sahip olduğu için mikrofonların, manometrelerin yapımında, elektriksel gerilim altında sabit frekanslı titreşim yaptığı için ultrases aygıtla radyo alıcı ve vericilerinde, üstüne belli bir miktarda uygulanan basınçta voltaj ürettiği için saatlerde  kullanılır. Sıcaklık değişmelerine uygun elektrik akımları verme özelliği nedeniyle, yüksek sıcaklık termometrelerinde ve bazı elektrik ölçü aletlerinde de çok kullanılan bir maddedir. 

Dünyanın hemen hemen her bölgesinde bulunan kuvars taşının, en yaygın çıkarıldığı ülkeler Brezilya ve Madagaskar’dır. Ayrıca dünyanın en değerli taşlarından olan mavi kuvarsın en zengin yatakları Brezilya’dadır. Afrika bölgesinde bulunan birçok ülkede de çıkartılmaktadır. Afrika ülkelerinden çıkartılan kuvars taşları işlenerek dünyanın pek çok yerine satılmaktadır.

Türkiye’de kuvars çeşitli bölgelerden çıkartılmaktadır. Özellikle dumanlı kuvarsın en güzeli ve onun siyah türü olan ‘Morion’ Türkiye’de çıkartılır. Balıkesir, Göğü-Dursunbey Köyü civarında volkanik kayaçlar içinde ametist kristalleri vardır. Aydın ili Damder-Karacasu köyünde hafif ve şeffaf dumanlı kuvars kristalleri bulunur. Yine Aydın’ın Koçarlı ilçesi Mersinbeleni Köyü’nde, dumanlı kuvars ve dağ kristali (şeffaf kuvars) yaygındır. Hatta Mersinbeleni Köyü’nde yaşayan insanlar 30 yıldır tarlalarından topladıkları dumanlı kuvars taşlarını satarak kendilerine ek gelir sağlamaktadırlar.



Yorumlar

Elif Metin 15 Ağustos 2018

Iyi gunler ben 11. sinifa giden bir lise ogrencisiyim. Gecen sene kuvars kristalinin radyasyon emme ozelliginden yararlanarak esyalarda kullanilmasini test ettim ve sonuclar da istedigimiz gibi bi degisim gozuktu fakat bilimsel makalelerde bu konu hakkinda fazla yazi olmamasi bizi zorladi bu sene yine ayni fikirle Tubitak’a girmeyi planliyorum ihtiyacim olan ve sizden istedigim bu sayiyi bana yollamaniz ve Bergmann’in bu konudaki calismalarindan biraz daha bahsetmenizi istiyorum.Anlayisiniz icin tesekkurler.

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)