Türkiye’de ve Dünya Genelinde İklim Değişikliği Sonucu Artan Seller ve Daniel Fırtınası

İnsan faaliyetlerinin artan karbondioksit emisyonlarına yol açması, dünya genelinde sıcaklıkların hızla yükselmesine neden oluyor. Bu yükselen sıcaklıkların bir sonucu olarak, birçok bölgede ölümcül seller yaşanıyor.

World Weather Attribution (WWA) tarafından yapılan bir rapora göre; Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'da etkili olan ve bu yıl 28 kişinin ölümüne neden olan Daniel Fırtınası, iklim değişikliği etkisiyle şiddeti 10 kat artmış ve %40 daha fazla yağış getirmiştir.

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen sellerin çevre, yerleşim alanları ve altyapıya verdiği zararları önlemek için belediyelerin alması gereken önlemlere dikkat çekti.

İklim değişikliği, dünyada daha sık ve yoğun hava olaylarını tetikliyor. Bilim insanları, sera gazlarının kontrol altına alınmadığı sürece bu eğilimin devam edeceğini vurguluyor. Yapılan yeni araştırmalar da şiddetli hava değişikliklerinin iklim değişikliğiyle daha yaygın hale geldiğini gösteriyor.

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç

Daniel Fırtınası gibi olaylar, yağışların artışı ile ilişkilendiriliyor. World Weather Attribution (WWA) adlı iklim araştırma grubunun raporuna göre, insan kaynaklı sera gazı emisyonları nedeniyle yağışlar %50 arttı. Daniel Fırtınası'nın Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'daki şiddeti ise iklim değişikliği ile ilişkilendirilerek 10 kat artmış ve %40 daha fazla yağış getirmiştir.

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, sel felaketleri ile başa çıkabilmek için belediyelere önemli sorumluluklar düştüğünü vurgulayarak:

"Sel, önlem alınmazsa; evlerde ve iş yerlerinde büyük maddi hasarlara yol açabilir, ulaşımı aksatabilir ve kanalizasyona aşırı yük bindirerek pis suyun sel sularını kirletmesine ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olabilir."

Özellikle altyapısı yetersiz bölgelerde, sel baskınlarına karşı hazırlıklı olmak ve "kabinli atık su pompa sistemleri" ile taşkınlara müdahale etmek büyük önem taşıyor. Kabinli atık su pompa sistemleri, yüksek su seviyelerini kontrol altına almak ve sel sularını tahliye etmek için kullanılır. Belediyelerin erken müdahalesi, selin yıkıcı etkilerini azaltabilir.

Kabinli atık su pompa sistemleri, belediyelerin yanı sıra endüstriyel tesislerde, binalarda ve birçok yaşam alanında bulunabilir. Özellikle belediyelerin acil müdahale pompalarını hazırda bekletmeleri, sel felaketi ile mücadelede hayati önem taşır. Pompaların kolayca taşınabilir olması, müdahaleyi kolaylaştırır.

Sonuç olarak, iklim değişikliği ile artan sellerle mücadelede belediyelerin etkili bir rol oynaması ve gerekli altyapıyı hazırlamaları kritik öneme sahiptir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)