Türkiye’nin En Sürdürülebilir Havalimanı
Adnan Menderes Havalimanı, İzmir
İzmir, Gaziemir’de yer alan ve İlk İnşası 1987’de yapılmış havaalanının İç hatlar binası TAV tarafından İnşa edildi. Türkiye’nin en sürdürülebilir hava limanı kabul edilen bu yeni bina 21 ayda, 266 milyon euro yatırımla 2014 yılınla tamamlandı. Hava limanı Türkiye’nin İlk LEED sertifikalı terminal binası ve LEED sertifikalı en büyük binası olarak önem taşıyor.
Yakup Hazan Mimarlık tarafından hazırlanan ve Adnan Menderes Havaalanı Mimari Proje Yarışması’nda birinci olan Dış Hatlar Terminali projesi, yolcu konforu gözetilerek tasarlanmış bir havalimanı. Projede çevre dostu uygulamalar ve akıllı bina sistemleri oldukça başarılı kullanılmış. Havalimanlarının bir ülkenin kalkınmışlığının göstergesi olduğunu savunan TAV tarafından inşa edilen Adnan Menderes Havalimanı’nın ana tasarım fikri açık mekanlar üzerine kurulmuş. Kara ve hava tarafları arasındaki tüm görsel engeller kaldırılmış ve kara tarafından hava tarafı, hava tarafından da kara tarafının görülmesi sağlanmış. Kara ile hava tarafı arasına galeri ve asma bahçeler yerleştirilmiş. Bahçeler açık hava ile direkt ilişki içinde. VIP’den başlayan ve dış hatlara kadar uzanan galeri içerisinde devam eden bir uçan yol uygulanmış. Kullanıcılar bu yolu kullanarak golf araçları ile bir taraftan diğer tarafa zaman kaybetmeden ulaşabilmekte.
Adnan Menderes Havalimanı 291,267 m2’lik yapı alanı ile Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali olma özelliğini taşıyor. Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen ‘’ Atık Yönetimi Uygulaması’’yla ortaya çıkan atıkların % 99’u yeniden kullanılmış ya da geri dönüştürülmüş. Adnan Menderes Havalimanı bu uygulamalar ile Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ( SKD ) tarafından ‘’ İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulama Ödülü”ne ve Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından ‘’ Ulusal Çelik Yapı Tasarımı‘’ ödülüne layık görüldü.