Türkiye’nin Hava Kirletici Emisyon Haritası Ortaya Çıkıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın uygulamaya koyacağı “Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi” Türkiye’nin hava kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor. Coğrafi bilgi sistemleri aracılığıyla Türkiye’nin emisyon envanterinin çıkarılacağı proje, havaya salınan zararlı faktörleri tespit ederek söz konusu faktörlerin etkilerini azaltacak senaryoların uygulanabilmesini sağlayacak. Projenin yürütücüleri arasında Proline Bilişim, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK, Türkiye’nin hava kalitesinin korunması ve iyileştirmesi için “Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi” kuruyor. Türkiye’nin de tarafları arasında olduğu, Uluslararası Uzun Mesafeli Sınır Ötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi gereğince ülkenin emisyon envanterinin hazırlanması gerekiyor. Kurulacak sistemle hava kirliliğine neden olan CO, SO2, NOX, VOC ve PM emisyon faktörleri belirlenecek.


Elde edilen veriler coğrafi bilgi sistemleri yazılımları ile işlenerek analiz edilecek. Daha sonra da projenin pilot bölgesi olarak seçilen Marmara Bölgesi için Avrupa Birliği standartlarına uygun bir emisyon envanteri hazırlanacak. Ortaya çıkacak emisyon envanteri ile hava kalitesi iyileştirici senaryolar çok daha etkin bir şekilde uygulanabilecek. Projenin yürütücüleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Türk teknoloji şirketi Proline Bilişim yer alıyor.

Veriler Proline’ın coğrafi bilgi sistemleri çözümü KTP ile analiz edilecek

Gelişen teknolojiler, alternatif yakıtlar ve çevre dostu düzenlemelerle daha temiz bir havaya kavuşmak isteyen Türkiye’de hava kirletici parametrelerin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesi büyük önem taşıyor. Yürütülecek projede toplanan veriler Türk teknoloji şirketi Proline Bilişim’in geliştirdiği bir coğrafi bilgi sistemleri analiz platformu olan KTP ile analiz edilecek. KTP; mevcut ve tarihsel bilgiler ışığında, belirlenen bölgenin coğrafi yapısını ve hava kirlilik düzeyini analiz ederek söz konusu bölgeye yapılacak yatırımların ne derece elverişli olacağının öngörülebilmesini sağlıyor. Proline Bilişim’in, ismini 17. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu döneminin tarih, coğrafya, bibliyografya gibi alanlarda önemli çalışmalar yapmış bilgini Kâtip Çelebi’den esinlenerek verdiği KTP çözümü coğrafi bilgilerin görüntüleme, düzenleme, analiz ve paylaşım gibi adımlarını tek noktadan kullanıcısına sunan, kullanımı kolay bir web portalı olarak öne çıkıyor.

Proline Bilişim İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit, “Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi” ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Proline Bilişim olarak ülkemizin en değerli yaşam kaynağı olan havamızın daha temiz ve kaliteli hale gelmesine yardımcı olacak bu projeye uzmanlığımızla katkı sağlayabilmekten ötürü büyük bir mutluluk duyuyoruz. Hem bizim hem de gelecek nesillerin daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilecek olan bu sistem ile atmosferimizi kirleten zararlı emisyonları tespit edip, oluşacak emisyon envanteri ile hava kalitesini iyileştirme senaryolarını hayata geçirebileceğiz.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)