Türkiye’nin İlk Su Etiketi Artema’nın

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Banyo Pazarlama Direktörü,

Arzu Uludağ Elazığ

VitrA ve Artema ürünlerini tasarlarken, çevreye duyarlı, estetik ve yenilikçi yapılarının yanı sıra maksimum su tasarrufu yapmalarına da dikkat ediyoruz. Örneğin, 14 lt ile yıkayabilen gömme rezervuarlardan, bugün 2-5/ 4 lt ile yıkayabilen gömme rezervuarlara geçebildik. Çok somut bir şekilde, su tüketimini 7 kat azalttık.

Avrupa Su Etiketi (European Water Label) sertifikası hakkında bilgi alabilir miyiz?

Avrupa Su Etiketi sertifikası, çevre dostu banyo ve mutfak ürünlerinin tüketiciyle buluşmasında önemli bir rol oynuyor.


27 Avrupa ülkesi dahil İsrail ve Türkiye’nin su tasarrufunu öne çıkaran etiketlerden biri haline gelen etiket, ilk kez “CEIR The European Association for the Taps and Valves Industry” tarafından 2013 yılında kullanıma alındı. Avrupa’da sağlık gereçleri ve banyolarda kullanılan tasarımların sürdürülebilirliğini destekleyen etiket, banyo araçlarının gelişmesinede öncülük ediyor.

Bildiğimiz kadarıyla bu sertifikayı Türkiye’de ilk kez Artema ürünleri aldı. Bu girişimin amacı, hedefi ve katkıları neler olacak?

Evet, Avrupa Su Etiketi sertifikası, ilk kez Türkiye’den bir markaya verildi. Ürünlerimizin ambalajında bu yıl yer almaya başlayacak su etiketi, enerji miktarını gösteren etiketler gibi, su tüketim seviyesini belirterek tüketiciyi bilgilendiriyor ve tasarrufuna dikkat çekiyor. Tüketici satın alacağı ürünün ne kadar su tasarrufu yapabileceğini ürünün üzerindeki etiketten görebilecek ve tercihini o yönde belirleyebilecek. Kurumların sürdürülebilirlik çalışmalarını kendi bünyelerinde ya da yerel ekosistem kapsamında yapması, artık yeterli olmuyor. Doğal kaynakları ve yaşamı destekleyen ekosistemlerin kapasitesini aşmadan, toplumların yaşam kalitesini artırmayı sürdürülebilir kılmak zorundayız. Bunu düşünerek, yaşadığımız çevreye katkıda bulunmaya devam edeceğiz.
Artema’nın Blue Life anlayışından bahsedebilir misiniz?
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun VitrA ve Artema markaları, Blue Life’ı üretim, tasarım ve yönetim anlayışı olarak tanımlıyor. Blue Life ile sürdürülebilir kılmayı amaçladığımız, üretim sürecinde yenilenemeyen kaynak tüketimini en aza indirgeyerek, bu anlayışı tasarım ve yönetim biçimlerine de yansıtıyoruz. Ürün tasarımında enerji ve doğal kaynak tasarrufu sorumluluğunu da üstleniyoruz. 2,5/ 4 Litre su harcayan klozet, su harcamadan hijyen sağlayan pisuvar, daha az su harcayan lavabo, suyun bilinçli tüketilmesini sağlayan ürünlerimize örnek olarak gösterilebilir.

Çevre dostu banyo ve mutfak ürünlerine ulaşmak isteyenlere önerileriniz nelerdir? Nelere dikkat etmeliler?

Günümüzde yaşanan kuraklık sorunu karşısında, tüketicilerin bilinçli bir yaklaşım sergileyerek su tasarrufu sağlayan ürünlere öncelik vermesi gerektiğini inanıyoruz. Suyun hayatımızın her alanında olduğunu düşünerek, özellikle banyo ve mutfak alanlarında suyun gereksiz yere harcanmamasına dikkat etmeliyiz. Alışkanlıklarımızı, su ve enerji tüketimini önemseyerek kurgulayabiliriz. Tercih edeceğimiz ürünleri, sadece tasarımıyla değil yaşadığımız çevreye ne kadar duyarlı olduğu açısından değerlendirip satın almalıyız. Bilinçli kullanıcılar olarak, satış noktasına gitmeden önce internet üzerinden ürünün özelliklerini öğrenip, kararımızı buna göre vermeliyiz.

VitrA ve Artema ürünlerini tasarlarken, çevreye duyarlı, estetik ve yenilikçi yapılarının yanı sıra maksimum su tasarrufu yapmalarına da dikkat ediyoruz. Örneğin, 14 lt ile yıkayabilen gömme rezervuarlardan, bugün 2-5/ 4 lt ile yıkayabilen gömme rezervuarlara geçebildik. Çok somut bir şekilde, su tüketimini 7 kat azalttık. Aynı şekilde, armatürlerde kullanılan perlatörlerden debi akışını ayarlayabiliyoruz. Özel bir perlatör kartuş sistemi kullanarak, suyla havayı karıştırıp saniyede 9 mililitreyi 4,5-5’e kadar düşürüp, aynı yıkama hissiyle daha az su tüketilmesini sağlıyoruz.

Enerji tasarrufuna yönelik, su ısısının ayarlanabildiği termostatik ürünlerimiz de var. Suyun ısı derecesini ayarlamak, ılıştırma sırasında boşa akıtılan su israfına son veriyor. Kaç dakika, kaç derecede yıkandığınızı gösteren dijital göstergeli armatürler; ne kadar suyu, ne kadar zamanda tükettiğinizi hatırlatıyor. Topluluğumuz Türkiye’de, sıcak soğuk ayarını tek kumandayla yapan kombi dostu armatür grupları kategorisini açan ilk kuruluş unvanını taşıyor.

Artema ürünlerinin çevre dostu bina üretimine katkıları ve kullanıcılar için avantajları neler olacaktır?
Yapı ürünleri sektöründe yer alan oyuncuların malzeme seçimi ve sürdürülebilir yaşam doğrultusunda topluma katkısı kaçınılmaz bir gerçek. Bu durumda yeşil binaların temel amacının, su ayak izini azaltmak ve su kalitesini korumak olduğunun altını çizmek gerekiyor. Çevre sertifikalarına sahip Artema ürünlerinin yeşil binalarda kullanılması, geleceğe ne kadar katkımız olacağını şimdiden kanıtlıyor. Artema ürünlerinin yeşil binalarda tercih edilmesindeki en önemli unsur, LEED, BREEAM ve DGNB sertifikasyonların belirlenen kategorilerinde elde edilen puanlamalarla, yeşil binalara katkı sağlıyor olması.

Günümüz itibariyle hayata geçirilecek ofis ve konut projelerinin tamamında kullanılan ürünlerin sürdürülebilirlik özellikleriyle yeşil bina sertifikalarına uyumlu olması durumunda , enerji tüketiminde %24-50, su tüketiminde %40 oranında azalma sağlanması mümkün. Bu da yaklaşık 25 milyar dolarlık bir tasarruf anlamına geliyor. Grubumuzun sürdürülebilirlik ve doğal kaynakların sorumlu tüketimine yönelik üretim, tasarım ve yönetim anlayışı Blue Life doğrultusunda hayata geçirdiği ürünler; yeşil bina sertifikasyonlarının geçerli olduğu projelere değer katıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)