Üniversite Gücünü Sürdürülebilir Kaynaklardan Elde Ediyor
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Antik Yunan'a kadar uzanan bir geçmişe sahip olan üniversiteler, en büyük fikirlerin tasavvur edilebildiği, tartışılabildiği ve nihayetinde gerçeğe dönüştürülebildiği açık öğrenme forumları olarak düşünülmüş. Üniversiteler hala genç beyinleri beslemek ve geleceğin büyük fikirlerine ilham vermek için varlar... öyleyse bu şekilde tasarlanmaları gerekmez mi? Montgomery Sisam Architects "evet" diyor. Toronto Üniversitesi'nin yeni bilimsel rezervi için oluşturdukları sürdürülebilir tasarım sadece geleceğin fikirlerini teşvik etmek için değil, aynı zamanda onları gerçeğe dönüştürmek için de en modern tasarım fikirlerini kullanıyor.
Burası Koffler Bilimsel Rezervi. King Township'teki Jokers Hill'in tepesinde yer alan sürdürülebilir mimari bina, bir üniversite binasında ihtiyaç duyacağınız tüm geleneksel özelliklere ve işlevlere sahip. Sınıflar, öğrencileri barındıracak bir yurt, bir avlu, ortak bir oda ve öğrencilerin burada yaşamak için ihtiyaç duydukları tüm olanaklar bulunur.
Ayrıca tasarım sade ve modern ve çevresindeki ortama sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacak şekilde yapılmış. Sürdürülebilir mimari örneklerden bina burada yapılacak çalışmalardan esinlenerek tasarlandı. Öğrenciler en küçük organizmaları ve devasa, birbirine bağlı sistemleri inceleyecek. Mikro ve makro, küçük ölçek ve büyük ölçeğin bu karışımı, sürdürülebilir mimari projelerden binanın görünümü için ilham kaynağı olarak kullanıldı.
Öğrencilerin doğa ve doğal dünya ile bağlantı kurabilecekleri bir avlu ve üstü kapalı yürüyüş yolları tasarıma entegre edilmiş. Fenerler doğal ışık sağlarken, çıkıntılar güneş parladığında serin bir gölge vadediyor. Güneşin mekanda nasıl parladığı dikkatle incelenmiş ve bina bunu yakalayacak şekilde tasarlanmış. Bu hizalama bilim insanlarının zamanın geçişini incelemelerine yardımcı olacak. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif tasarımlar entegre edilmiş.
Sürdürülebilir mimari bina için en iyi tasarımı bulmak amacıyla iklim analizi yapılmış. Dış gölgeleme sıcak yaz aylarında güneş ısısı kazanımını önler. Kışın güneye bakan pencereler ısı kazanımını azaltmaya yardımcı olur.
Hedef sıfır karbonlu bir bina elde etmek. Bu akademik alanı oluşturmak için düşük emisyonlu enerji malzemeleri ve masif ahşap gibi yenilenebilir malzemeler kullanılmış. Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Çatıda binanın ihtiyacı olan elektriğin %100'ünü sağlayacak fotovoltaik paneller bulunur. Fazla enerji belediye elektrik şebekesine geri dönecek.