UNStudio, K-Pop'un Yaratıcıları İçin Yeni Karargahını Tamamladı
K-Pop olarak da bilinen Güney Kore müzik sahnesi, şu anda küresel müzik endüstrisinde büyük adımlar atıyor. Asya'dan Amerika'ya kadar hayranlar arasında popüler olan Güney Koreli gruplar şu anda listelerin zirvesinde ve stadyumlarda tüm biletleri satıyor. Parmakları kültürel nabzında ve sosyal medya meraklısı bir fandomla, K-pop şu anda dünyayı kasıp kavuruyor.
UNStudio'nun yeni merkez binası tasarımı, YG Entertainment'ın işinden ve genel olarak müzik endüstrisinden ilham alıyor. Yeni bina, konumun tüm avantajlarından yararlanmak ve YG Entertainment çalışanlarına mümkün olan en canlandırıcı ve ilham verici çalışma ortamını sağlamak için stratejik olarak organize edilmiş ofis alanları, toplantı odaları ve kayıt stüdyolarını barındırıyor.
Yeni Genel Merkez, birbirinden çok farklı iki dünyayı sınırlayan bir sitede bulunuyor. Bir yanda düşük yoğunluklu bir konut alanına bitişikken, diğer yanda yoğun bir otoyol ve köprü ağına ve büyük bir yeşil parka bakmaktadır. Bu tutarsız konumlandırma, tasarım, bina yönelimi ve iç organizasyon hakkında bilgi verirken, aynı zamanda iç çalışma alanlarından nehre doğru manzaralar açmaya da hizmet ediyor.
İç Tasarım Kriterleri
Yeni YG Genel Merkezi, iç mekanı "siyah içinde siyah" konseptini kutlayan, iyi bilinen mevcut YG Binasının hemen yanında yer almaktadır. Yeni HQ iç mekanı ise tam tersi bir yaklaşım benimsiyor ve bunun yerine çeşitli beyaz tonlar ve geometrik çizgilerle parlak bir şekilde aydınlatılmış bir alan sunuyor.
Çevrenin ikili nitelikleri, işlevler için birbirine kenetlenen bir kesit konsepti aracılığıyla binanın iç organizasyonuna yansıtılır. Bu mantık, malzeme ve geometrideki görsel tutarlılıkla birleştiğinde, çatı, merkezi atriyum alanını gün ışığı ile doldururken, dış sokak seviyesiyle görsel olarak bağlantılı benzersiz bir iç deneyim yaratır.
Yedi ofis seviyesi, tüm çalışma katlarında gün ışığı sağlayan bir yerleşim olan park manzarasına yöneliktir. İlk 4 kattaki toplantı ve işbirliği alanları, binanın kalbinde ortak bir alan olarak hizmet veren bir iç atriyuma bakmaktadır. Bu alan, alt düzey ofisler ve kayıt stüdyoları ile kullanıcılar, personel ve ziyaretçiler için merkezi bir sahne görevi görür.
Atriyumun iç cephesi, "çalışma alanları" veya "dinlenme alanları" olarak hizmet edebilen açıkta kalan kapsül benzeri toplantı odaları ile noktalanmıştır. Bu kapsüller ayrıca atriyum boyunca ve ofis katlarına doğru görsel etkileşimi sağlar. Zemin seviyesinde, atriyum alanı gizli bir bahçeye ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçileri karşılamak için bir 'oturma odası' işlevi görüyor.
Yön bulma, insanları binadaki farklı bölgelere yönlendiren, insan akışını kolaylaştıran ve mekânsal bir hiyerarşi yaratan bir geometrik çizgi ağı yoluyla iç tasarıma entegre edilmiştir.
Kentsel Konuşmacı: Cephe Kabuğu
Yeni Genel Merkez binasının koruyucu kabuğu, yeni bir 'kentsel konuşmacı' olarak kendini gösteriyor. Bir yapıdan çok bir ürünü anımsatacak şekilde tasarlanmıştır; her tasarım özelliğinin performatif bir işlevi olduğu bir yer.
Yeni genel merkezin yanındaki mevcut YG Binası, brüt beton dış cephesi ile karakterizedir. Mevcut binanın toplam kütlesine tekabül eden yeni YG Genel Merkezi, ağabeyi ile yükseklik, zemin ve işlevsellik açısından uyum sağlarken, bu konum için yeni bir dürtü ve şehir ile park arasındaki benzersiz konumuyla etkinleştirilen bir organizasyon yaratıyor. Yeni YG Genel Merkezi binasının kütlesi, koruyucu kabuk benzeri dış cepheyi iç mekanın daha insan ölçeğindeki maddiliği ile iç içe geçirerek bu ikiliği daha da yansıtıyor.
Koruyucu dış kabuk içinde açıkça tanımlanmış bölgeler, binanın kentsel yerleşimi ile ilgilidir. Bu bölgeler, özel kullanımlarına ve dış ortamla etkileşimlerine göre içeriden tanımlanır.
Tamamen camlı alanlar parka doğru yerleştirilmiştir ve binanın bu tarafındaki merkezi bölge balkonlarla donatılmıştır. Bunlar, iş molaları sırasında kullanıcılara dış mekanlar sağlarken, aynı zamanda aşağıdaki katlar için güneş kırıcı sağlar. BIPV güneş pilleri de güneye bakan cepheye ve çatıya entegre edilmiştir.
Tamamen opak cepheye geçişte yarı camlı bölgeler tahsis edilmiştir. Bu katı alanların bazılarında, özellikle konut alanına doğru yerleştirilmiş olanlarda, belirli bölgeleri vurgulamak için dinamik çizgiler kullanılırken, perforasyon deseni ve alüminyum panellerin ve camın değişimi, bina içindeki işlevlere ve faaliyetlere bir bakış sağlar.
Bitkilendirme fonksiyonlarının entegrasyonu, yakındaki parkın bir uzantısı olarak, aynı zamanda binanın metalik dış cephesi ile belirgin bir kontrast oluşturuyor. Zemin seviyesinde yeşil, binanın iç kısmına doğru uzanır.
Gündüzleri, 'şehir konuşmacısı', çalışanları için içten dışa mümkün olan en iyi çalışma ortamını sağlamak üzere tasarlanırken, geceleri bu işyeri ışıldamaya başlar ve şehrin siluetinin tanımlanabilir bir parçası haline gelir. Akşamları, çeşitli iç bölgelerin aydınlatma konsepti, bina içindeki çeşitli katmanların bir görüntüsünü ortaya çıkarmak için cephe çizgilerini ve delikli tonları kullanır ve eğlence ve müzik endüstrisine özgü performans kalitesini vurgular.