Verimli İnşaat İçin Ahşap Kabuk Çerçeveleme

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
KARŞILIKLI KABUK AHŞAP YAPILARIN OLANAKLARINI YENİDEN TANIMLIYOR

Reciprocal Shell

Chalmers University of Technology ve Augsburg University of Applied Sciences'ın ortak çalışması olan Reciprocal Shell, yenilikçi ahşap sistemlerin mimari olasılıkları nasıl dönüştürebileceğini araştırıyor. Araştırmacılar ve öğrencilerden oluşan bir ekip tarafından hazırlanan hafif yapı, ahşap potansiyeline ilişkin önyargılara meydan okuyor. İmalat ve montaj için optimize edilmiş, testere bıçağından başka bir şey kullanılmayan serbest biçimli bir tasarıma sahip olan yapı, ahşap konstrüksiyonda daha önce ulaşılmamış bir verimlilik ve hassasiyet düzeyi sunuyor. Birincil topoloji, kalınlık için tutarlı bir mesafe ofseti sağlayan ve ahşap kirişlerin karşılıklı konfigürasyonu yoluyla çapraz destekleri entegre eden düzlemsel poligonal yüzlere sahip.

CHALMERS UNIVERSITY AUGSBURG UNIVERSITY İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Chalmers University of Technology ve FNR araştırma projesi No. 2220HV001X / .TSI tarafından desteklenen Reciprocal Shell inovasyon, teknoloji ve zanaatkarlığın yakınlaşmasını sergiliyor. Bu girişim, ahşap mimarisinin geleceğindeki sınırsız olasılıkları yeniden tanımlamak için ahşap-ahşap bağlantıları ile dijital olarak prefabrike ahşap yapılarda yeni bir çağa öncülük etmeyi amaçlıyor. Özellikle tasarımı, serbest biçimli kabuk şekillerinin ortaya çıkardığı geometrik zorlukların üstesinden gelerek olağanüstü güç ve stabiliteye sahip bir yapı ortaya çıkarıyor.

Reciprocal Shell

Bu hibrit ahşap sistem, son teknoloji robotik ile ahşap konstrüksiyonu bir araya getiriyor. Çokgen çerçeveleme yönü, kabuğun kalınlığı için sabit bir mesafe ofseti sağlarken, aynı zamanda karşılıklı konfigürasyon, serbest biçimli yüzey yapılarındaki geometrik sınırlamaların üstesinden gelerek yapı içinde çapraz desteklemeyi kolaylaştırır. Geometrik zorlukların üstesinden gelmek için sistem, çokgenlerin merkezine karşılıklı düğümler yerleştirerek eklem bağlantılarını basitleştiriyor ve etkileyici bir yük taşıma kapasitesi sunuyor. Bu düğümlerin önemi, tek bir noktada birleşen beş ila altı kiriş içeren geleneksel bağlantıları aşma kabiliyetleri ile daha da artıyor. 

Bu ahşap sistemin pratik uygulamalarını ve sınırlamalarını göstermek için tasarım ekibi küçük ölçekli bir kabuk göstericisi içeren bir vaka çalışması başlattı. Bu yapı 7,5 metreye kadar uzanıyor ve poligonal ve karşılıklı konfigürasyonların her biri için 144 ahşap unsurdan oluşuyor. Bu çalışmanın sonuçları, sistemin prefabrike ahşap yapıların hızlı ve hassas montaj ve demontajını kolaylaştırma kabiliyetini vurguluyor. Ayrıca bu sistemin verimliliğinin temel etkenlerinden biri, çok sayıda bileşenin otomatik üretimini kolaylaştıran özelleştirilmiş bir CAD veri arayüzü tarafından yönlendirilen benzer ancak farklı katı unsurlar üretme kabiliyetinde yatıyor. Bu da bağlantı detaylarını basitleştirerek kirişlerin hizalanmasını ve bağlanmasını kolaylaştırır, tasarım karmaşıklığını azaltır ve inşaat aşamasını kolaylaştırır.

Reciprocal Shell

Ahşap sistemi, çok eksenli bir robotik kurulum aracılığıyla imalat için olağanüstü bir hassasiyet elde eder, hızlı, hassas ve doğru kesimler ve oluklar için bir testere bıçağı kullanarak her bileşenin sorunsuz bir şekilde birbirine uymasını sağlar. Her iki ahşap konfigürasyonu da kiriş boyutlarının eşit dağılımını sağlamak ve kesimleri en aza indirmek üzere tasarlanmış. Bu sürdürülebilir yaklaşım mimarların ve inşaatçıların uygun maliyetli, kısa masif ahşap parçalarının kullanımını en üst düzeye çıkarmasına olanak tanır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)