Vincent Callebaut Paris Mimarisini Yeşil Olarak Tasarlıyor
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Vincent Callebaut'un Tasavvur Ettiği Dirençli, Yeşil ve Nefes Alabilir Paris
1853'ten 1870'e kadar Paris'in kentsel dönüşümünden sorumlu olan Baron Haussmann'ın çalışmalarından yararlanan mimarlık firması Vincent Callebaut Architectures, Fransız başkentinde bir dizi fütürist, biyolojik ilhamlı mimari sunuyor.
Mimarlar yeşil 'Haussmann' binaları ve 'Archibiotics' adı verilen biyomimetik pozitif enerji yapıları koleksiyonu yaratmak için yeni yapay zeka araçlarının gücünden yararlanıyor. Ortaya çıkan yapılar, biyo bazlı malzemelerden (toprak, bambu, mikroalg, miselyum vb.) inşa edildi ve 2050'de ulusal karbon nötr olma hedefine ulaşmak için kendi enerjisini üretmek ve kendi atıklarını kaynağa dönüştürmek üzere tasarlandı.
'Haussmann' Yapılarının AI İle Yeniden Tasarımı
Baron Haussmann olarak da bilinen Georges-Eugène Haussmann 1853'ten 1870'e kadar Seine Valisi'ydi ve III. Napolyon'un himayesi altındaki ikinci imparatorluk döneminde Paris'in dönüşümüne öncülük etti. Simeon Komisyonu tarafından oluşturulan kapsamlı yenileme planını derinleştirdi.
1832 kolera salgınında sonra, Haussmann'ın dönüşümleri sağlığa odaklandı ve 'Paris Güzelleşti, Paris Büyüdü, Paris Temizlendi' adlı bir kampanya başlatarak nüfus, mal, hava ve su akışını kolaylaştırmayı amaçladı. Paris'in geniş caddeleri boyunca inşa edilen 'Haussmannian' yapılar şehre bugün bilinen eski, ortaçağ çehresini verdi.
Haussmann'ın çalışmalarının ardından Vincent Callebaut Architecture'ın mimarları, yeni yapay zeka araçlarını kullanarak iklim ve enerji birliği kavramını keşfetmeye devam ediyor. Fransız mimarlar Paris'in her yerinde var olan bir dizi yeşil, organik yapı inşa etmek için mevcut binalardan, ekosistem geri bildirim döngülerinden ve biyomimetiklerden ilham alıyor. Fransız başkentinin tarihi mirasını koruyan, hassas ve çağdaş bu proje şehrin kalbinde doğayı, biyolojik çeşitliliği ve permakültür kentsel tarımı canlandırarak bir kentsel tazelik yaratıyor.
Kendi Kendine Yeten 'Archibiotics' ve Dirençli Şehircilik
Vincent Callebaut Architecture tarafından sunulan bu "Archibiotics", çapraz lamine ahşap, sıkıştırılmış toprak, hempcrete, katı yapısal taş, bambu, mikroalg, miselyum ve saman gibi biyo-bazlı malzemelerden inşa edilen binalara yenilenebilir enerjiyi büyük ölçüde birleştirmeyi amaçlıyor. Yukarıda bahsedildiği gibi bu yapılar kendi enerjilerini üretecek ve atıkları kaynağa dönüştürecek şekilde tasarlandı.
Sonuç insan ve doğa arasında başarılı bir simbiyoz ve Fransız işçiliğinin yüksek teknik düzeyine dayanan, fütüristik, biyo esinli bir mimaridir. Ekip "Parisliler için tasarlanan, dirençli insan ölçeğinde bir şehircilik yaratma arzusu, 'Esnek Paris, Yeşil Paris, Nefes Alabilir Paris' başlıklı yeni bir kampanyanın parçası olabilir." dedi. Proje, Paris şehrinin 'İklim, Hava ve Enerji Planı' ve Kentsel Ekoloji Kent Hizmetlerine dayalı olarak Vincent Callebaut Architectures tarafından 2014 yılında başlatılan 'Paris Akıllı Şehir 2050' çevresel geçiş planı ile uyumludur.