Yaşayan Yeşil Yapı "Urban Forest"
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Koichi Takada Architects, Avustralya'nın Güney Brisbane kentindeki kültür bölgesi için planlanan yeni karma kullanımlı konut kulesinin en son görüntülerini paylaştı. Dünyanın en yeşil konut binası olacak şekilde tasarlanan sürdürülebilir mimari Urban Forest projesi, yoğun ormanlarla kaplı dikey bahçelerin yanı sıra çeşitli sürdürülebilir tasarım stratejileri içeriyor.
Ariana Property Group için tasarlanan 30 katlı bina programı 382 daire, bahçe ve yaşam alanları ile iki katlı bir çatı ve zemin katta halka açık plan bir park içeriyor. Bu zemin katta organik şekilli sütunlar, ağaç gövdeleri gibi bir park içinde düzenlenmiş ve geleneksel yükseltilmiş queenslander konut tipine atıfta bulunuyor. Parlak fikirlerle dolu aydın Koichi Takada Architects, yeni mimari müdahalelerini kamusal alanla birleştirmek için bu şeffaf alanı tasavvur ediyor.
'Dikey bahçe mimarisi' akımına katılan bu projenin yeşil peyzajı, çekici bir işlevden daha fazlasını sunmayı amaçlıyor. 259 yerel türden seçilen 1.000'den fazla ağaç ve 20.000'den fazla bitki içeren yemyeşil cephe, sürdürülebilir bir binanın dinamik ve aktif bir parçası haline geliyor, biyoçeşitliliği artırıyor ve kentsel yaşamı geliştiriyor. Şehirdeki ekolojik ayak izini de azaltıyor. Koichi Takada Architects'in Kurucusu Koichi Takada "Urban Forest elimizdeki mevcut "yeşillendirme" araçları ve düzenlemeleri ile muhtemelen tasarlayabileceğimiz en yeşil ormandır." dedi.
Sürdürülebilir mimari Urban Forest, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için LEED Platinum'a eş değer 6 yıldızlı "Yeşil Yıldız" derecesini hedefliyor. Pasif tasarım ilkeleri, subtropikal iklimden en iyi şekilde yararlanarak doğal ışığı en üst düzeye çıkarır ve hava akışına izin verir. Yeşilliklerle kaplı organik, heykelsi, basamaklı cepheler güneşten, rüzgardan, yağmurdan fiziksel ve görsel koruma sağlarken, gökyüzü bahçeleri ve cephe bitki örtüsü de doğal ısı ve güneş yalıtımı sağlıyor. Diğer sürdürülebilir özellikler arasında yenilenebilir enerji üreten güneş panelleri, toplanan yağmur suyu ve gri su ile sulanan bahçeler, karbon dengeleme ve sürdürülebilir kaynaklı yüksek kaliteli, az bakım gerektiren malzemelerin kullanımı yer alıyor. Sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler kullanılmış. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerin kullanıma önem verilmiş.
Sürdürülebilir mimari proje aynı zamanda bina tasarımı, bitki türleri ve biyoçeşitlilik hakkında topluluğu eğitmek için yerinde ziyaretçi deneyimi sunuyor. Merkez, binanın sürdürülebilir performansı hakkında eğitmek için yerel okullar, kolejler ve ziyaretçilerle bağlantı kurma fırsatı sunacak. Sürdürülebilir mimari örneklerden Urban Forest, topluluklara yatırım yaparak gezegenin ve insanlarının geleceğine yatırım yapıyor.
Koichi Takada bu sürdürülebilir mimari proje hakkında şunları söyledi: "Sanayi devriminden bu yana toplumumuz seri üretime odaklandı. Şimdi toplu yeşillendirmeye geçiş zamanı… 2020'de toplumumuz ve çevremizde Avustralya'daki yıkıcı orman yangınlarından küresel COVID-19 pandemik krizine kadar bir dizi farklı kriz oldu. Bence COVID-19 sonrası dönem, durup yeniden düşünmek, uyum sağlamak ve paradigmayı endüstriden doğaya kaydırmak için mükemmel bir zaman! Beton, çelik ve cam çok sert ve güçlü endüstriyel malzemelerdir. Biz bunlara ölü maddeler de diyebiliriz. Daha fazla yaşayan maddeselliği, yaşayan mimariyi kucaklamamız gerekiyor. COVID-19 pandemik krizinden alınacak bir ders, hepimizin yaşayan varlıklar olduğudur. Yaşamak için buradayız, bir şekilde ölüme meydan okumak için değil! Mimarimizde aynısını yapmalıyız.”