Yeni Enerji Pozitif Ahşap Hibrit Konut Kulesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
MVRDV ve Space Encounters, Amsterdam'ın yeni Sluisbuurt bölgesinde ahşap hibrit bir konut kulesi tasarlamak üzere açılan yarışmayı kazandı. İki Hollandalı mimarlık firmasının ortak başvurusu, ahşap bir yapıya, enerji üreten bir cepheye ve bol miktarda yeşillik ve ortak alana sahip 22 katlı bir bina öneriyor. Sluisbuurt, Zeeburgereiland'da (Amsterdam'ın doğu yakasındaki bir ada) 5.500 kadar konuttan oluşacak yüksek yoğunluklu, orta ila yüksek katlı bir topluluk. Mimarlara göre "proje, sürdürülebilirlik ve yeşilliği temel ilkeleri olarak benimseyen, henüz inşa halindeki bir bölgede örnek teşkil etmeyi amaçlıyor."
Projenin adı Nachteiland - Hollandaca'da "gece adası". (Hollandalı koreograf Rudi van Dantzig'in 1955 yılında Hollanda Ulusal Balesi için yaptığı Nachteiland koreografisine bir gönderme - ayrıca Sluisbuurt'un ana caddesinin adı da Rudi van Dantzigstraat). Amsterdam'ın daha fazla konut ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmak amacıyla inşa edilen yeni bina, ailelere hitap eden dairelere ağırlık veren orta sektör kiralama piyasası için ayrılmış 60 birim de dahil olmak üzere 153 konut ve perakende alanından oluşan bir karışım sunacak. Nachteiland, "farklı mahallelerin bir toplamı gibi hareket eden" bir dizi bloktan oluşuyor. Bloklar, bir kaide oluşturmak üzere zemin seviyesinde yan yana konumlandırılmış ve daha sonra kuleyi oluşturmak üzere dikey olarak düzenlenmiş.
Nachteiland'ın bir tarafı Rudi van Dantzigstraat ile çevrili. Burada kaide, komşu binaların yüksekliklerini yansıtan ve çift yükseklikte perakende/kafe alanları sağlayan, üç ila altı kat arasında yükselen bloklardan oluşuyor. Binanın küçük bir parka bakan tarafında, kaide bir dizi şehir evi olarak düşünülmüş. Buradaki tasarım, ortak bir sera ve yeşilliği birinci kattaki avluya kadar uzatan yeşil bir merdiven içeriyor.
Kule 70 metre yüksekliğe kadar yükselmekte ve tepeye doğru blokların boyutları artar. Orta sektör kiralık konutlar alt yarıda yer almakta ve kaide üzerindeki ortak çatı alanlarına erişim sağlar. MVRDV ve Space Encounters bu çatı alanlarına güneş panellerini destekleyen pergolalar eklemiş. Kulenin cephesinde, binaya entegre fotovoltaikler güneş enerjisi üretimini yeşillikle birleştirerek Nachteiland'ın enerji pozitif olmasını sağlıyor - binanın "kullandığından yılda metrekare başına 3,03 kilovat saat daha fazla" üreteceği tahmin ediliyor. Bina neredeyse tamamen ahşaptan inşa edilmiş olup beton kullanımı kulenin yapısal çekirdeği ve altıncı kat seviyesine kadar olan kolonlarla sınırlandırılmış. Binanın malzemelerinin yüzde 61'i biyo-bazlı olacak ve yüzde 13'ü geri dönüştürülecek. Nachteiland'ın tasarımında yeşile ve sürdürülebilirliğe açık bir vurgu var. MVRDV'nin kurucu ortağı Jacob van Rijs şunları söylüyor: "Bu proje, konut krizimizi ele alırken sürdürülebilir tasarımın 'sahip olunması gereken' bir şey olması gerekmediğini, tasarımın merkezinde yer alabileceğini gösteriyor."
Binanın doğu ve batı cepheleri, konumuna referans verecek şekilde tasarlandı: Doğudan bakıldığında Amsterdam'ın merkezi fondayken, kule daha resmi, kentsel bir havaya sahip; Batı’dan daha küçük, alçak evlere ve yeşil alanlara bakan kule daha parçalı ve yeşilliklerle süslenmiş. Space Encounters'ın kurucu ortağı Joost Baks, kulenin "farklı perspektiflerden farklı yüzleri" olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: "[Hollandalı ressam ve heykeltıraş] Joost Baljeu'nun 1978'de yarattığı bir sanat eserinden [Synthetische constructie F8-1B] esinlenilmiş ve aynı niteliğe sahiptir. Bu şekilde kulenin görünümü keskin bir kentsel silüet ile dikey yeşil basamaklı bir manzara arasında gidip geliyor."
Nachteiland boyutu ve programı: 19.200 m² (206.667 fit kare), karma kullanımlı konut.
MVRDV, Montevideo, Uruguay'da benzer bir konut projesi üzerinde çalışıyor.