Yüksek Teknoloji Mimarı Michael Hopkins'in Son Yolculuğu!
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Yüksek teknoloji mimarisinin ilk öncülerinden olan RIBA Royal Gold Medal ödüllü mimar Michael Hopkins 88 yaşında hayatını kaybetti. Eşi Patty Hopkins Guardian'a yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık'ın en önemli mimarlarından biri olan Hopkins'in "88 yaşında ailesinin yanında huzur içinde vefat ettiğini" söyledi. 1970'ler ve 80'lerde yüksek teknoloji mimarisinin öncülerinden olan Michael Hopkins, Patty Hopkins ile birlikte tarzın en önemli ilk eserlerinden bazılarından ve daha sonraki tarihi yüksek teknoloji stilinin geliştirilmesinden sorumluydu.
Patty Hopkins "Michael ile ilk kez AA yemekhanesinde tanıştım - uzun boylu, havalı, biraz gizemli bir kişilikti." diyor. "Birlikte çalıştık ve 61 yıl boyunca güzel bir aile ile bir hayatı paylaştık. Michael mimarlık konusunda tutkuluydu ve bir tasarımdan tamamen memnun kalana kadar onu geliştirme konusunda kararlıydı. Genellikle (ve sinir bozucu bir şekilde) haklıydı. Dünyayı ve pek çok insanın içinde yaşadığı, çalıştığı ve öğrendiği yapıları daha güzel hale getirdi. Onu düşündüğümüzden çok daha fazla özleyeceğiz." dedi.
Patty Hopkins ile birlikte 1994 yılında RIBA Royal Gold Medal ile ödüllendirilmiştir. Stüdyosu tarafından tasarlanan projeler, İngiltere'nin en büyük mimarlık ödülü olan Stirling Prize için dört kez kısa listeye kaldı. Hopkins Architects tarafından tasarlanan etkileyici yapılar arasında endüstriyel görünümlü Hopkins House, Schlumberger Research Centre, Westminster Underground Station, Portcullis House ve Olympic Velodrome bulunuyor.
Poole Dorset'te dünyaya gelen Michael Hopkins, Foster Associates'e (şimdiki adıyla Foster + Partners) girmeden önce Londra'daki Architectural Association'da Cedric Price, Bob Maxwell ve Peter Smithson gibi eğitmenlerden eğitim aldı. Foster Associates'te 1976'da Patty Hopkins ile birlikte Hopkins Architects'i kurmak amacıyla ayrılmadan önce Ipswich'teki oldukça etkili Willis Building'in proje mimarıydı.
Stüdyonun ilk projesi Hampstead'deki Hopkins House'du. Cam ve seri üretim parçalardan oluşan modüler bir iskeleti bir araya getiren sade konut, yüksek teknoloji mimarları tarafından geliştirilen endüstriyel estetiğin konut ölçeğine bir uyarlamasıydı. Çift bütün hayatları boyunca bu evde yaşamaya devam edecekti. Hopkins House'un ardından stüdyo 1980'ler boyunca Bury St Edmunds'daki Greene King deposu, Patera Building System konsepti, Cambridge'deki Schlumberger Research Centre ve Londra'daki Lord's Cricket sahasındaki Mound Stand gibi yüksek teknoloji yapıları geliştirmeye devam etti. 1990'larda stüdyo Londra'daki Bracken House ve Nottingham'daki Inland Revenue Centre'da tuğla ve taş kullanarak bu tarzı daha tarihi unsurlar kapsayacak biçimde geliştirdi.
Tarihi yüksek teknolojinin gelişimi 2001 yılında Stirling Prize için kısa listeye alınan Birleşik Krallık Parlamentosu'nun yanı sıra Portcullis House'da zirveye çıktı. Hopkins Architects Birleşik Krallık'ın en büyük stüdyolarından biri olmaya halen devam ediyor ve 21. yüzyılda tümü Londra'da olan Evelina Children's Hospital, Olympic Velodrome ve 100 Liverpool Street ile Stirling Prize için üç kez daha kısa listeye girdi.
Hopkins Architects Müdürü Michael Taylor "Michael ile geçirilen süreç her daim oldukça yoğun bir biçimde odaklanmıştı ve yapıların meydana gelmesine neden olan sohbetler her zaman tipik biçimde bir yer duygusu oluşturmaya, tarihi bağlantıların nasıl kurulacağına, malzemelerin dürüst ve modern bir şekilde nasıl bir araya getirileceğine ve böylelikle yapının dingin görünüp nihai kullanıcı için anında bir anlam kazanmasına odaklanan bir keşif serüveni olarak başladı." dedi. "Hiçbir şey hafife alınmadı. Zahmetli ve ufuk açıcı bir süreçti ve bu yolculukta hepimiz çok keyif aldık. O anın ihtiyaçları ne olursa olsun Michael her zaman kendine dürüsttü. Bu anlayışıyla Birleşik Krallık'ta mimarlığın gidişatını değiştirdi ve gelecekte de meslekte bir dönüm noktası olacak. Hem bir mimar hem de onurlu bir insan olarak oldukça saygı görüyordu ve hepimiz onu fazlasıyla özleyeceğiz." dedi.