10 Seçilmiş Proje "Biyofilik Tasarım"
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İnsanın doğayla daha fazla iç içe olduğu mekanlar yaratmayı amaçlayan biyofilik tasarım, giderek daha popüler hale geliyor. Bu yazıda ise biyofilik tasarımlara sahip 10 iç mekan ele alındı. Tasarım ilkeleri, doğal malzemeler kullanılmasının yanı sıra daha doğal ışık ve yeşil bitkilerle bütünleştirilerek mimariye ve iç tasarımda kullanılabilir.
Dekoratif iskeleli bir Japon evinden kapalı bir Ficus ağacı olan bir İtalyan evine kadar uzanan bu 10 proje, biyofilik tasarımın dünyanın her yerindeki projelerde nasıl kullanıldığını gösteriyor.
Welcome to the Jungle, Avustralya, CplusC Architectural Workshop tarafından
Sidney'deki 'Welcome to the Jungle' evi, mimarlık stüdyosu CplusC Architectural Workshop tarafından yönetmeni Clinton Cole için tasarlandı. Kısmen geri dönüştürülmüş malzemelerden inşa edilen bina, sürdürülebilir kentsel yaşamda bir deney olarak tasarlandı ve çatı katında bir sebze bahçesine sahip. Ayrıca yenilebilir balıkların kullanıldığı akuaponik sistem, sakinlerinin şehirde bile doğaya yakın bir yaşam sürmesine olanak sağlıyor.
Daita2019, Japonya, Suzuko Yamada tarafından
Bu Japon evi olağandışı kalıcı yapı iskelesiyle endüstriyel bir görünüme sahip olabilir. Ancak tasarımcı Suzuko Yamada, birinci kattaki bahçeye doğrudan adım atmalarını sağlayan çelik bir yapı oluşturarak bina sakinlerini etkili bir şekilde çevreye yaklaştırdı. İkinci katta iki çelik platform, yeşil bitkilerle dolu balkonlar oluştururken, evin farklı boyutlardaki 34 penceresi bol miktarda gün ışığı alıyor.
Wall House, Vietnam, CTA tarafından
Vietnam'ın Wall House'u delikli tuğlalardan yapılmış ve ona avlu benzeri bir his veren merkezi bir atriyuma sahip. Ho Chi Minh City merkezli CTA, bir bahçe gibi hissettirmek için alanın etrafına yapraklı yeşil bitkiler ve ağaçlar ekledi. Stüdyo, delikli tuğlalar kullanarak ve bolca ışık ve yeşillik ekleyerek "kendi kendine 7/24 nefes alabilecek" bir ev yaratmayı umduğunu ve böylece evin hava kalitesini iyileştirdiğini söyledi.
Ribeirão Preto Konutu, Brezilya, Perkins+Will
Perkins+Will's, güneydoğu Brezilya'da bir şehir olan Ribeirão Preto'da bu evi inşa ederken biyofilik tasarım ilkelerinden yararlandı. Bu ev içeriyi dışarıya açan açılır kapanır cam duvarların yanı sıra dokunulabilir ahşap paravanlar ve yemyeşil bir çatıya sahiptir.
Bat Trang House, Vietnam, Vo Trong Nghia Architects tarafından
Bat Trang House'da bir dizi yükseltilmiş bahçe, doğal bir soğutma sistemi görevi görüyor. Delikli bir cilt işlevi görecek şekilde tasarlanmış ve yapılmış seramik tuğlalardan bir dış cepheye sahip. Seramik kabuktaki boşluklar havalandırma delikleri görevi görür. Bunlar havanın evin her yerinde dolaşmasına izin vererek ağaçların, çalıların ve diğer bitkilerin boşluklardan içeri girmesine izin verir ve evin içini soğutan ikinci bir "tampon bölge" tabakası oluşturur.
Sumu Yakushima, Japonya, Tsukasa Ono tarafından
Bu ortak konut projesi, mimar Tsukasa Ono tarafından doğal çevre üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacak şekilde tasarlandı. Ono, "yenileyici mimari" adını verdiği bir ilkeyi kullanarak insan yerleşimi ve doğa arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor. Sumu Yakushima miselyum ve ağaç kökü büyümesini teşvik eden ve toprağı güçlendirmeye yardımcı olan kömürleşmiş yüzeylere sahip ahşap yığınlar kullanılarak inşa edildi.
The Greenery, İtalya, Carlo Ratti Associati ve Italo Rota tarafından
Greenery'nin yaşam alanı 10 metre yüksekliğindeki bir Ficus ağacının etrafında yer alıyor. Tasarımcılar Carlo Ratti ve Italo Rota, "doğal ve insan yapımı arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmak" için ağacı merkeze aldı. Parma'nın dışındaki kırsal alanda yer alan ev, bir çiftlik evi ve tahıl ambarının yanında tasarlandı. Tamamen camlı bir güney duvarı içeriye bol miktarda ışık girmesini sağlar ve ağacı dışarıdan gösterir.
Pepper Tree Passive House, Avustralya, Alexander Symes tarafından
Mimar Alexander Symes, Avustralya'nın Unanderra kentindeki bu eve köşeli bir ekleme yapıldı. Ahşap sıralı yaşam alanlarına sahip bu birim, büyük bir ağacın gölgeliklerine tünemiş bir terasa açılır. Yeşil bitkiler ve kahverengi, taba renk paleti yaşam alanının doğa yakın olma hissini artırıyor. Symes, "Doğal malzeme paleti, yüksek performanslı tasarım ve güçlü biyofilik bağlantılar arasında somutlaşan sürdürülebilirlik projenin merkezinde yer alıyor." dedi.
The Drawers House, Vietnam, MIA Design Studio
Doğayla bağlantıyı en üst düzeye çıkarırken konut sakinlerinin mahremiyetini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan Drawers House, bitkilerle çevrili çok sayıda avluya sahip. Beyaz sıvalı duvarlar, doğayla iç içe olma hissini artırmak için bitkilerle kaplanmışken bir koridor site boyunca uzanan sarmaşıklarla dekore edilmiş.
The Cork Studio, Birleşik Krallık, Studio Bark tarafından
Studio Bark, The Cork Studio'yu neredeyse tamamen geri dönüştürülebilen, yeniden kullanılabilen veya kompost haline getirilebilen doğal bir malzeme olan mantardan inşa etti. Bir şarap mantarı üreticisinden atılan granüller kullanılarak inşa edilen bina, şantiyede yetişen mevcut bir çınar ağacının etrafına inşa edilmiş ve iç kısmına rahat bir ağaç evi hissi verdi.